Του Ονασαγόρα
Ο άτυπος πόλεμος της Λευκωσίας
Άνευ προηγουμένου είναι η κινητικότητα των τελευταίων ημερών για τις προεδρικές. Ο πρίγκιπας Νικόλαος συναντήθηκε με τον Στέφανο στην πρώτη επίσημη συνάντησή τους, ο Φούλης είδε τον Σιζό αλλά και τον Αχιλλέα, ενώ ο τελευταίος εξήγγειλε επίσημα την υποψηφιότητά του, ύστερα από κυοφορία αρκετών μηνών. Παράλληλα δημοσιεύτηκε μια έρευνα που δείχνει την Ειρήνη Χαραλαμπίδου να προηγείται στις επιλογές των ΑΚΕΛικών, αλλά με την ίδια να θέτει προϋποθέσεις για να αποδεχτεί μια πρόταση από το ΑΚΕΛ για να κατέλθει ως υποψήφιά του για την προεδρία. Την ίδια ώρα ο Νίκος Χριστοδουλίδης ετοιμάζει εξαγγελία της δικής του ανεξάρτητης υποψηφιότητας με την Πινδάρου να καραδοκεί και να ενισχύει τις άμυνές της.
Την ώρα που στην Ουκρανία γίνεται το σώσε, στην Λευκωσία διεξάγεται ένας άλλος, υπόγειος πόλεμος με διακύβευμα τον Λόφο. Και είμαστε ακόμα στην αρχή, αφού υπάρχουν μόλις τέσσερις εξαγγελίες υποψηφιοτήτων με μόνο έναν να είναι πρόεδρος κόμματος, ο Αβέρωφ.
Οι άλλοι τρεις, Μάριος Ηλιάδης, Γιώργος Κολοκασίδης και Αχιλλέας Δημητριάδης, επί του παρόντος τουλάχιστον, δεν θεωρούνται «σίγουρα άλογα» αλλά μάλλον μοναχικοί καβαλάρηδες.
Ο νέος Ηρακλής
Ο Αχιλλέας Δημητριάδης, εξαγγέλοντας το βράδυ της Δευτέρας την υποψηφιότητά του, εμφανίστηκε ως νέος Ηρακλής που θα καθαρίσει τους σύγχρονους στάβλους του Αυγεία στην Κύπρο. Όχι από την κοπριά. «Θέλω να καθαρίσω την χώρα μας από την διαφθορά. Θέλω να της δώσω προοπτική με ορίζοντα το 2035. Θέλω να λύσουμε το Κυπριακό διότι η λύση μάς συμφέρει», ανέφερε, εισερχόμενος και επίσημα στον στίβο του προεκλογικού.
Μέχρι στιγμής πάντως δεν κατάφερε να εξασφαλίσει την υποστήριξη του ΑΚΕΛ στην οποία πρωτίστως στόχευε, με τον αγώνα του να μετατρέπεται πια σε πραγματικό άθλο.
Η συνείδηση της Ειρήνης
Μια έρευνα δείχνει την Ειρήνη Χαραλαμπίδου να προηγείται με μεγάλη διαφορά στις επιλογές των ψηφοφόρων του ΑΚΕΛ, σε περίπτωση που θα ήταν υποψήφια για την προεδρία. Αν και η δημοσκόπηση συζητήθηκε πολύ, τόσο για τον τρόπο που έχει διεξαχθεί όσο και για τα ονόματα που επιλέχθηκαν για το εικονικό «ψηφοδέλτιο», μια έξτρα πίεση στην ΑΚΕΛική ηγεσία την εξασκεί.
Σε δημοσιογραφικά πηγαδάκια συζητήθηκε αρκετά χθες η απάντηση που έδωσε η Ειρήνη στην ερώτηση εάν την ενδιαφέρει η προεδρία της Δημοκρατίας εάν της το προτείνει το κόμμα της που της υπέβαλε η Κατερίνα Ηλιάδη. Όπως απάντησε: Δεν μπορώ να σας την απαντήσω με ένα «ναι» ή με ένα «όχι» – να σας πω γιατί. Εξαρτάται πως θα τεθεί αυτή η πρόταση και με ποιες προϋποθέσεις. Και με ποιες δεσμεύσεις. Αν οι δεσμεύσεις είναι τέτοιες που ακυρώνουν τη συνείδηση ενός ατόμου, τότε σίγουρα σας απαντώ ξεκάθαρα ότι δεν με ενδιαφέρει μια τέτοια προοπτική. Συνεπώς δεν μπορείς να δώσεις μια απάντηση «ναι» ή «όχι».
Η απορία που διατυπώθηκε από δημοσιογράφους ήταν κατά πόσον η Ειρήνη θεωρεί ότι το ΑΚΕΛ θα μπορούσε να της ζητήσει δεσμεύσεις που να ακυρώνουν τη συνείδησή της…
Και ονόματα και Σιζό
Καθόλου τυχαία δεν ήταν η αναφορά του πρίγκιπα Νικόλαου χθες, ενώπιον μάλιστα του Στέφανου, ότι θα προχωρήσει αμέσως σε συνάντηση με τον Σιζόπουλο της ΕΔΕΚ. Από ΑΚΕΛικούς η πριγκιπική αναφορά θεωρήθηκε ως σαφέστατη προειδοποίηση προς την Εζεκία Παπαϊωάννου.
Πάντως η ΔΗΚΟαναθρεμμένη Φωτούλα μου ανέφερε ότι η συζήτηση πήγε πολύ καλά και παρά τις διαφορές τους φάνηκε ότι μεταξύ Νικόλα και Στέφανου έχει αρχίσει να δημιουργείται «καλή ατμόσφαιρα».
«Παρά τις αναφορές ότι δεν έγινε συζήτηση ονομάτων, σας διαβεβαιώνω ότι κάποια ονόματα συζητήθηκαν» πρόσθεσε η Φωτούλα.
Γιατί βιάστηκε ο Πετρίδης;
Αληθεύει ότι ο Κωνσταντίνος Πετρίδης βιάστηκε και έτρεξε επίτηδες να δηλώσει ότι η κυπριακή κυβέρνηση ποτέ δεν αντιτάχθηκε στον αποκλεισμό της Ρωσίας από σύστημα Swift; Πηγή μου που γνωρίζει πολλά μου ανέφερε ότι ο Πετρίδης έσπευσε να δηλώσει ότι η Κύπρος συμφωνεί με τις ευρωπαϊκές κυρώσεις κατά της Ρωσίας, και ειδικά για τον αποκλεισμό της από το σύστημα Swift, γιατί «κάποιοι ήταν έτοιμοι να πουν για άλλη μια φορά μισές κουβέντες»...
Από το Ντουμπάι στη Σαουδική Αραβία
Δεν πρόλαβε να κοπάσει ο θόρυβος για το ταξίδι του μεγάλου Νίκου στο Ντουμπάι και την καθυστέρηση με την οποία ταξίδεψε στις Βρυξέλλες για την καταδίκη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, τώρα δέχεται νέες επικρίσεις για την επίσκεψη στη Σαουδική Αραβία. Στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης πληθαίνουν οι αντιδράσεις για την «φυγή» του από την Κύπρο «τη στιγμή που αλλάζει ο κόσμος». Ιδιαίτερα για την επίσκεψή του στη Σαουδική Αραβία αλλά και την απουσία καταδικαστικών δηλώσεων από την προεδρία κατά της ρωσικής επιδρομής. Πιέσεις για το ίδιο θέμα ο Λόφος φέρεται να δέχεται και από την Πινδάρου.
ΚΟΥΙΖ:
Σε ποιον απευθυνόταν αναφορά του Φούλη για τις εξελίξεις στην Ουκρανία: «Η Κύπρος δεν μπορεί να σιωπά στην κατίσχυση του δικαίου του ισχυρού έναντι του νόμου»; Μια αναφορά που μάλιστα επέλεξε να την κάνει με γραπτή δήλωση;