Του Ονασαγόρα
Γιατί τα κόμματα άργησαν τόσο πολύ να τοποθετηθούν στο νέο διάγγελμα του Νίκαρου;
Συμφωνούν άραγε με όλα τα μέτρα που έχει εξαγγείλει;
Δεν έχουν λόγια να αντιπαρατεθούν; Δεν βρίσκουν κάτι μεμπτό να σχολιάσουν; Αναμένουν να ακούσουν όσα θα πουν σήμερα οι υπουργοί και τότε να… χτυπήσουν;
Περίεργη σιωπή και ησυχία σημειώνω. Εσείς;
«Ιερό πόλεμο» έχει προκαλέσει στους κόλπους της Ιεράς Συνόδου η πανδημία. Τα μέτρα που έχει λάβει η κυβέρνηση και η διαχείρισή τους από τον Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο προκάλεσαν εμφύλιο στους κόλπους της Εκκλησίας. Μητροπολίτες καταφέρονται ονομαστικά κατά της κεφαλής της Εκκλησίας της Κύπρου και σε ιδιωτικές συνομιλίες αλλά και δημόσια. Η πιο έντονη κριτική κατά του Αρχιεπισκόπου, προσωπικά, ασκείται όχι από τον Μητροπολίτη Μόρφου, ούτε τον Λεμεσού αλλά τον Κύκκου. Όπως μαθαίνω οι κατηγορίες που ο Νικηφόρος προσάπτει κατά του Αρχιεπισκόπου είναι σοβαρές και επαναφέρουν την ένταση μεταξύ Μητροπολιτών και Αρχιεπισκόπου η οποία συνεχίζεται για πολλούς μήνες. Θυμάστε το θέμα με τους Ρώσους και τα περί σχίσματος που ταλαιπώρησε την Εκκλησία τον Δεκέμβριο; Καμία σχέση, σύμφωνα με τις πηγές μου. Η νέα κρίση θα είναι και πιο ισχυρή και πιο… διεκδικητική.
Κάποιοι πάντως υποστηρίζουν πως η αιτία της αντιπαράθεσης δεν είναι μόνο τα μέτρα κατά της πανδημίας αλλά κάτι πιο βαθύ που έχει να κάνει με τον ίδιο τον Αρχιεπισκοπικό θρόνο. «Γι’ αυτό και ο… ανένδοτος μάλλον θα έχει διάρκεια», όπως δήλωνε χθες στη Λευκωσία άτομο που γνωρίζει.
Είναι κάτι που θα διαφανεί και θα ξεκαθαρίσει στο αμέσως επόμενο διάστημα.
Δύο θέματα που έγιναν γνωστά χθες και αφορούν δύο κυρίες, βρίσκονται μόλις ένα βήμα μακριά από την πολιτική τους εκμετάλλευση. Μπορεί οι δύο υποθέσεις να μην έχουν καμία σχέση μεταξύ τους αλλά τις «ενώνει» η επιθυμία για πολιτική ρητορική, κριτική και… εκτόνωση σε μια περίοδο η πανδημία τα έχει εξορίσει.
Το ένα αφορά την απόλυση της οικονομικής διευθύντριας του ΟΚΥπΥ Τερψιθέας Χρίστου και το άλλο την ακύρωση του διορισμού της Σόφης Μιχαηλίδου από τη θέση του Διευθυντή Γραφείου Τύπου και Πληροφοριών (ΓΤΠ). Κάποιοι ετοιμάζονται για δηλώσεις, ίσως και ανακοινώσεις επί του θέματος.
Χθες πάντως ο Άντρος Κυπριανού αναφέρθηκε ξεκάθαρα στην απόλυση της Χρίστου ζητώντας διευκρινίσεις για την απόλυση, κάτι που μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει από τον ΟΚΥπΥ.
Για τη θέση της διευθύντριας του ΓΤΠ τα όργανα αναμένεται να αρχίσουν από σήμερα. Η απόφαση του Διοικητικού Δικαστηρίου υπέρ της Αλίκης Στυλιανού, εκπροσώπου Τύπου της Κεντρικής Τράπεζας ανοίγει αρκετά θέματα που αγγίζουν και την ΕΔΥ αλλά και τον Λόφο. Είναι μία απόφαση που κάποιοι περίμεναν από καιρό με αγωνία...
----------------------------------
*Στο νοητό σταυροδρόμι της εξουσίας της Κύπρου ο Πρόεδρος ξεκινά την ανάβασή του από τον πάτο του πηγαδιού των τειχών στην οδό Ομήρου που διαπερνά τον πολιτικό μας βουλευτικό πολιτισμό εντός του παρηκμασμένου πολυπολιτισμικού κήπου, για να ανέβει με κακουχίες ιερομάρτυρα τον Λόφο της Σεβέρη, ξαποσταίνοντας για λίγο από τα πολεμικά παίγνια υπό το θλιμμένο βλέμμα του υπό απόκρυψη τις νύχτες Κυριάκου Μάτση. Όταν όμως ο λόφος καταληφθεί, είτε συγκυριακά είτε από τακτική μαεστρία, τα λάφυρα είναι μεθυστικά. Τον κατήφορο της επιστροφής στην οδό Ομήρου δεν τον επέλεξε ποτέ κανείς.