ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Θάνατος από COVID-19: Ζητήθηκε έκθεση γεγονότων για την 85χρονη

Η οικογένεια της θανούσας αμφισβητεί ότι η τελική αιτία θανάτου της ήταν ο κορωνοϊός, όπως ανακοινώθηκε το απόγευμα της Τετάρτης

Αντιδράσεις μεταξύ των μελών της οικογένειας της 85χρονης της οποίας ο θάνατος ανακοινώθηκε το απόγευμα της Τετάρτης 13 Μαΐου από τον Δρ Μάριο Λοΐζου, ο οποίος ανέφερε ότι η τελική αιτία θανάτου της γυναίκας ήταν η νόσος COVID-19. Μέλη της οικογένειας της άτυχης ηλικιωμένης υποστηρίζουν ότι ο θάνατός της επήλθε από πνευμονία, η οποία την ταλαιπωρούσε κάθε χρόνο, καθώς τα πρόσφατα τεστ COVID-19 στα οποία υπεβλήθη, ήταν αρνητικά. Μάλιστα, μετά τις καταγγελίες, το Υπουργείο Υγείας έχει ζητήσει έκθεση γεγονότων από το Γενικό Νοσοκομείο Λεμεσού.

Σε τηλεοπτικές της δηλώσεις, η κόρη της 85χρονης είπε ότι η μητέρα της μεταφέρθηκε στις 10 Απριλίου στο ΤΑΕΠ του νοσοκομείο της Πόλης Χρυσοχούς και η επί καθήκοντι ιατρός διέγνωσε πνευμονία, από την οποία ταλαιπωρείτο κάθε χρόνο. Κρίθηκε απαραίτητη η μεταφορά της στο Γενικό Νοσοκομείο Πάφου για νοσηλεία, παρά τις προσπάθειες που κατέβαλε η οικογένεια για μεταφορά της ηλικιωμένης γυναίκας σε κάποια ιδιωτική κλινική, εξαιτίας της κατάστασης που επικρατούσε τότε στο νοσοκομείο της Πάφου με την έξαρση του ιού. Αφού υποβλήθηκε στο πρώτο τεστ COVID-19 το οποίο έδειξε ότι δεν ήταν μολυσμένη με τον ιό, η 85χρονη μεταφέρθηκε στο Γενικό Νοσοκομείο Λεμεσού, διασωληνωμένη, ως ύποπτο κρούσμα. Εκεί, την ίδια ημέρα, υποβλήθηκε σε δεύτερη εξέταση για κορωνοϊό και ήταν θετική. Τότε, κλήθηκαν τα μέλη της οικογένειάς της να υποβληθούν στην εξέταση, κάποιοι σε δύο και άλλοι σε τρία τεστ, τα οποία ήταν όλα αρνητικά. Μερικές μέρες μετά, η ηλικιωμένη είχε υποβληθεί σε τρίτο τεστ και ακολούθως σε τέταρτο τεστ, τα αποτελέσματα των οποίων ήταν αρνητικά. Ως εκ τούτου, δεν συμπεριλαμβανόταν, πλέον, στα ύποπτα κρούσματα.

Το πρόβλημα ήταν ότι η 85χρονη είχε βεβαρημένο ιατρικό ιστορικό και το γεγονός ότι δεν αντιδρούσε στην φαρμακευτική αγωγή, ανέφερε η κόρη της, η οποία είπε ότι η μητέρα της είχε προσβληθεί και από δύο άλλα μικρόβια κατά την νοσηλεία της. Έναν μήνα μετά, διάστημα κατά το οποίο νοσηλευόταν κατεσταλμένη και διασωληνωμένη, κατέληξε. Μετά ανακοινώθηκε ότι η τελική αιτία θανάτου της ήταν η νόσος COVID-19, ενώ στερείται από τα μέλη της οικογένειας το δικαίωμα να την αποχαιρετήσουν, ακόμα και το δουν το πρόσωπό της από το γυαλί του φερέτρου, βάσει του πρωτοκόλλου ασφαλείας. Η οικογένεια διερωτάται αν όλα τα τεστ στα οποία υποβλήθηκαν, τόσο η θανούσα, όσο και τα υπόλοιπα μέλη, ήταν αρνητικά και μόνο το ένα από τα τέσσερα της 85χρονης ήταν θετικό. Μάλιστα, αίτημα των συγγενών είναι όπως αποσυρθεί η ανακοίνωση βάσει της οποίας η θανούσα κατατάσσεται ανάμεσα στα θύματα του κορωνοϊού, ενώ αναρωτιούνται πώς μεταδόθηκε ο ιός στην γυναίκα, αφού όλα τα μέλη της οικογένειάς της ήταν αρνητικά, όπως και οι επαγγελματίες υγείας που την φρόντιζαν.

Ζητήθηκε έκθεση

Όπως πληροφορείται η «Κ», μετά τις καταγγελίες στις οποίες προέβη και δημόσια η οικογένεια, το Υπουργείο Υγείας έχει ζητήσει έκθεση γεγονότων από τους θεράποντες ιατρούς της θανούσας, σχετικά με τα παραπάνω ερωτήματα τα οποία απευθύνει η οικογένεια και αφορούν στον χρόνο κατά τον οποίο η 85χρονη είχε νοσηλευθεί. Τα ευρήματα της έκθεσης αναμένεται ότι θα γνωστοποιηθούν αρχικά στα μέλη της οικογένειάς της και αν κριθεί απαραίτητο θα δουν και το φως της δημοσιότητας. Όσον αφορά την νόσηση της 85χρονης από COVID-19, αρμόδιες πηγές ανέφεραν στην «Κ» ότι δεν υπάρχει αμφιβολία, ανεξαρτήτως του ότι στην συνέχεια αρνητικοποιήθηκε. Εξάλλου, υπάρχει το ενδεχόμενο η κατάσταση της υγείας της να είχε επιβαρυνθεί κατά τον χρόνο της νόσησής της, κάτι που ίσως προκάλεσε περαιτέρω επιπλοκές στον οργανισμό της θανούσας, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές.

Εξάλλου, σε ερώτηση της «Κ» προς τον Δρ Μάριο Λοΐζου, στο πλαίσιο της δημοσιογραφικής διάσκεψης για την ανακοίνωση των νέων δεδομένων και επιβεβαιωμένων περιστατικών, ο Επιστημονικός Διευθυντής ΟΚΥπΥ Λευκωσίας απάντησε ότι, με βάση τα δεδομένα, η εισαγωγή της στην ΜΕΘ του Γενικού Νοσοκομείου Λεμεσού, οφειλόταν στην εικόνα βαριάς πνευμονίας που παρουσίασε. Μετά την εισαγωγή της προέκυψε θετική σε τεστ που διενεργήθηκε, ενώ βάσει και του ακτινολογικού ελέγχου, θεωρήθηκε ότι η πνευμονία ήταν συνέπεια της νόσου COVID-19. Όπως είπε ο Δρ Λοΐζου, σε άτομα που νοσηλεύονται για μεγάλο χρονικό διάστημα σε ΜΕΘ -αυτό γίνεται σε όλα τα μέρη του κόσμου- υπάρχει η πιθανότητα το τεστ στην πορεία να αρνητικοποιηθεί. Εκείνο, όμως, που λαμβάνεται υπ' όψιν στην διαδικασία έκδοσης του πιστοποιητικού θανάτου και στην απόφαση για τα αίτια θανάτου είναι η αιτία εισόδου των ασθενών στις ΜΕΘ. Στην περίπτωση της θανούσας, ανέφερε ο Δρ Λοΐζου, κρίθηκε από τους θεράποντες ιατρούς ότι η αιτία εισαγωγής της στην ΜΕΘ ήταν η βαριά πνευμονία συνεπεία της νόσου COVID-19.

Σε απάντησή του σε δεύτερη ερώτηση της «Κ» σχετικά με το αίτημα της οικογένειας να μπορεί να δει το αγαπημένο της πρόσωπο μέσα από το γυαλί του σφραγισμένου φερέτρου, ο Δρ Λοΐζου είπε ότι οι αποφάσεις λαμβάνονται στην βάση πρωτοκόλλων που αφορούν σε μια καινούργια νόσο. Επίσης, τόνισε ότι τα πρωτόκολλα βασίζονται στην διεθνή βιβλιογραφία και στις οδηγίες από διάφορους διεθνής οργανισμούς. Για να αλλάξει το πρωτόκολλο, πρέπει να διαφοροποιηθούν οι οδηγίες, πρόσθεσε, ενώ η συμβουλευτική ομάδα παρακολουθεί τις εξελίξεις γύρω από διάφορα θέματα και, αν κριθεί αναγκαία η τροποποίηση οποιουδήποτε πρωτοκόλλου, θα προβεί στην ανάλογη σύσταση.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Υγεία: Τελευταία Ενημέρωση

X