ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Στην τελική ευθεία για τεστ αντισωμάτων

Σε δύο επιλογές κατέληξε η μελέτη του Δρος Πέτρου Καραγιάννη, ο οποίος κατέθεσε τις απόψεις του στο Υπ. Υγείας

Η επόμενη μέρα της υγειονομικής κρίσης, εκτός από την συνέχιση των μέτρων αποστασιοποίησης και ατομικής υγιεινής από τους πολίτες και των δειγματοληψιών από τις αρχές, προϋποθέτει την επικέντρωση στην επιδημιολογική εικόνα στην κοινότητα της Κύπρου. Η Επιστημονική Συμβουλευτική Επιτροπή που συστάθηκε από τον Υπουργό Υγείας, προέβη σε έρευνα στο εξωτερικό και καταστάλαξε σε δύο αξιόπιστα τεστ αντισωμάτων, ενώ ο καθηγητής Μικροβιολογίας/Μοριακής Ιολογίας του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, Δρ Πέτρος Καραγιάννης, ο οποίος ανέλαβε την μελέτη, ήδη κατέθεσε τις απόψεις του στο Υπουργείο Υγείας.

Όπως είπε το απόγευμα της Τρίτης 12 Μαΐου στο πλαίσιο της δημοσιογραφικής διάσκεψης για τα νέα περιστατικά COVID-19, ο καθηγητής Λεόντιος Κωστρίκης, η επιστημονική ομάδα κατέληξε σε δύο αξιόπιστα τεστ αντισωμάτων, τα οποία έχουν εγκριθεί πρόσφατα και από τις αρχές των ΗΠΑ. Αυτό το διάστημα, ανέφερε ο κ. Κωστρίκης, τα δύο τεστ υποβάλλονται σε αξιολογήσεις όσον αφορά την ποιότητά τους, με τα πρώτα στοιχεία να είναι ενθαρρυντικά. Επίσης, εξετάζεται και η δυνατότητα εισαγωγής αυτών των τεστ στην Κύπρο.
Μιλώντας στην «Κ», ο καθηγητής Πέτρος Καραγιάννης, είπε ότι το θέμα συζητήθηκε με το Υπουργείο Υγείας και έγιναν οι ανάλογες ενέργειες. Πλέον, αναμένεται να δούμε ποιο μπορεί να φτάσει στην Κύπρο πιο άμεσα, πρόσθεσε, λέγοντας ότι το ένα έχει ως χώρα προέλευσης την Γερμανία και το άλλο τις ΗΠΑ. Ωστόσο, φαίνεται ότι τίθεται σε προτεραιότητα το ευρωπαϊκό τεστ, λόγω της αμεσότητας που ενδεχομένως να έχει η διευθέτηση και η εισαγωγή του στην Κύπρο, ανέφερε ο κ. Καραγιάννης. Εξηγώντας με απλά λόγια το πώς θα γίνεται η εξέταση για εντοπισμό αντισωμάτων, ο καθηγητής είπε ότι θα λαμβάνεται δείγμα αίματος και θα στέλνεται σε εργαστήριο όπου θα εξετάζεται με ειδικούς αναλυτές.

Επικέντρωση στην επιδημιολογική εικόνα

Υπενθυμίζεται ότι πλέον, η πολιτική των δειγματοληψιών διαφοροποιείται κατά κάποιον τρόπο, εξαιτίας του μικρού αριθμού επιβεβαιωμένων περιστατικών COVID-19 που ανακοινώνονται καθημερινά. Κατ’ επέκταση, είναι λιγότερος και ο αριθμός των επαφών των επιβεβαιωμένων περιστατικών που πρέπει να ιχνηλατηθεί και αυτό επιτρέπει στις υγειονομικές αρχές να επικεντρωθούν εξ ολοκλήρου στην επιδημιολογική εικόνα που παρουσιάζει η κοινότητα. Για τον λόγο αυτό, θα γίνουν ακόμα 40 χιλιάδες τεστ COVID-19 σε άτομα τα οποία επιστρέφουν στις εργασίες τους κατά την πρώτη φάση σταδιακής χαλάρωσης των περιοριστικών μέτρων, καθώς και στα σχολεία, σε μαθητές και εκπαιδευτικούς. Βεβαίως, η ιχνηλάτηση θα γίνει κανονικά αν προκύψουν θετικά κρούσματα από τα πιο πάνω προγράμματα εργαστηριακών διαγνώσεων.

Τέλος, αξίζει να αναφερθεί ότι μόλις υλοποιηθεί αυτή η πρώτη φάση του σχεδιασμού σχετικά με το τεστ αντισωμάτων, το επόμενο βήμα θα αφορά στην εξέταση των επαγγελματιών υγείας, ιατρών και νοσηλευτών, οι οποίοι νόσησαν όταν ξέσπασε η πανδημία. Αν και εφόσον διαπιστωθεί ότι έχουν δημιουργήσει αντισώματα, θα επιλεγούν ως τα άτομα που θα τοποθετηθούν στην πρώτη γραμμή αντιμετώπισης του ιού, σε ενδεχόμενο νέο κύμα πανδημίας το ερχόμενο φθινόπωρο, εξήγησε ο Δρ Πέτρος Καραγιάννης. Ωστόσο, χάριν της επιδημιολογικής εικόνας στην Κύπρο, στο τεστ αντισωμάτων θα υποβληθούν και οι απλοί πολίτες. Αυτό αναμένεται ότι θα δείξει τον βαθμό στον οποίο ο ιός εξαπλώθηκε στην κοινότητα, καθώς και πόσοι συμπολίτες μας έχουν νοσήσει και δημιουργήσει αντισώματα. Μια ενδιαφέρουσα πληροφορία την οποία αναζητούν οι επιστήμονες, επίσης, αφορά στην διάρκεια των αντισωμάτων στον οργανισμό των ανθρώπων.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Υγεία: Τελευταία Ενημέρωση

X