ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

ΥΠΑΜ: Όλα τα μέσα για να παύσει η αμφισβήτηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων

Θα εξαντληθούν όλα τα νόμιμα μέσα για να σταματήσει η Τουρκία να αμφισβητεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου

ΚΥΠΕ

Η Κυπριακή Δημοκρατία θα εξαντλήσει κάθε νόμιμο μέσο που προσφέρεται από το Διεθνές Δίκαιο και θα προβεί σε διαβήματα προς Διεθνείς Οργανισμούς και στρατηγικούς της εταίρους, για να σταματήσει η Τουρκία να αμφισβητεί και να παραβιάζει τα κυριαρχικά της δικαιώματα, ανέφερε ο Υπουργός Αμυνας Σάββας Αγγελίδης.

Σε χαιρετισμό του στο εργαστήριο που διοργανώνει η Ακαδημία Ασφάλειας και Άμυνας με τίτλο «Αμυντική Διπλωματία, σε Εθνικό και Συμμαχικό Περιβάλλον» που πραγματοποιήθηκε στο Συντονιστικό Κέντρο Ζήνων στη Λάρνακα, ο Υπουργός ανέφερε ότι «είναι αναμφισβήτητη η αξία της εκπαίδευσης σε θέματα αμυντικής πολιτικής και αμυντικής διπλωματίας και της σωστής ετοιμασίας εκείνων που θα κληθούν να στελεχώσουν καίριες θέσεις του κρατικού μηχανισμού, ιδιαιτέρως σε μια εποχή κατά την οποία οι προκλήσεις της ασφάλειας βαίνουν αυξανόμενες τόσο σε πλήθος όσο και σε πολυπλοκότητα».

Πρόσθεσε ότι «η γεωγραφική θέση της Κύπρου και η συνεπακόλουθη γεωστρατηγική αξία που της προσδίδει, την εκθέτει διαχρονικά στις προκλήσεις της εκάστοτε εποχής όπως αποδεικνύει η ιστορία. Παράλληλα με τις σημαντικές συνεργασίες που ανέπτυξε η Κύπρος στη περιοχή με τις γειτονικές χώρες, όπως την Αίγυπτο, το Ισραήλ, την Ιορδανία και το Λίβανο στο πλαίσιο διμερών και τριμερών σχέσεων αναδεικνύουν ότι η Κύπρος μπορεί να διαδραματίσει καταλυτικό ρόλο στη διασύνδεση της Ευρωπαϊκής Ενωσης με την περιοχή».

Ανέφερε ακόμα ότι «η εμφάνιση νέων ασύμμετρων απειλών επαυξάνει την ανάγκη για μια πιο ολιστική προσέγγιση στην αντιμετώπιση των προκλήσεων στην αντιμετώπιση των προκλήσεων σήμερα». Η εξωτερική και εσωτερική ασφάλεια των κρατών δεν μπορούν πλέον να προσεγγίζονται ξεχωριστά και αυτόνομα, είπε και πρόσθεσε ότι «η αντιμετώπιση των νέων προκλήσεων, επιβάλλουν την ενισχυμένη συνεργασία μεταξύ των κρατών. Κανένα κράτος δεν μπορεί από μόνο του σήμερα, όσο ισχυρό και να είναι, να εξασφαλίσει την ασφάλεια των πολιτών του».

Σήμερα, συνέχισε ο Υπουργός, «οι νέοι τύπου απειλές δεν έχουν μόνο εθνικό χρώμα, δεν είναι εύκολο να αντιμετωπιστούν με συμβατικά μέσα και μόνο με εθνικά μέσα, δηλαδή με τα μέσα που διαθέτει ένα κράτος μόνο του. Χρειάζεται λοιπόν να σχεδιάσουμε κοινούς τρόπους αμυντικής πολιτικής και αμυντικής διπλωματίας, σε εθνικό και συμμαχικό περιβάλλον για αποτροπή των κινδύνων αλλά και διαχείριση των κρίσεων».

Χρειάζεται συνέχισε «να προετοιμαζόμαστε μαζί, να ασκούμαστε μαζί και να επιχειρούμε μαζί, με γνώμονα τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας, το Ευρωπαϊκό Κεκτημένο, τις Διεθνείς Συνθήκες και τις εθνικές και ευρωπαϊκές Νομοθεσίες, να αποτελούν το ισχυρό όπλο στην προσπάθεια μας αυτή».

Ο κ. Αγγελίδης στο χαιρετισμό του είπε πως «είναι προφανές ότι η ΕΕ έχει άμεσο ενδιαφέρον για τις ενεργειακές εξελίξεις στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο, καθόσον θεωρεί ότι οι σημαντικότατες ανακαλύψεις κοιτασμάτων φυσικού αερίου στη περιοχή, συμβάλλουν στη δημιουργία συνθηκών ενεργειακής απεξάρτησης της Ενωσης μέσω της διαφοροποίησης των πηγών και των ροών ενέργειας που παρουσιάζονται στη περιοχή μας. Γι’ αυτό ακριβώς το λόγο θα πρέπει να εκμεταλλευτούμε τη συγκυρία αυτή και να θέσουμε ως επιτακτική ανάγκη και στρατηγικής σημασίας προτεραιότητα το να δοθεί ακόμα μεγαλύτερη προσοχή από την ΕΕ στην ενεργειακή δυναμική της Ανατολικής Μεσογείου».

Ήδη συνέχισε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή «αντιλαμβάνεται καλά αυτή τη διάσταση, αφού έχει εντάξει τον αγωγό East Med στους προγραμματισμούς της, χαρακτηρίζοντάς το έργο κοινού ενδιαφέροντος για το σύνολο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και παρέχοντας χρηματοδότηση για τις μελέτες βιωσιμότητας. Η πρόσφατη κατ’ αρχήν συμφωνία μεταξύ Κύπρου – Ισραήλ και Ιταλίας – Ελλάδας επί του East Med, αποτελεί εξέλιξη με τεράστια γεωπολιτική σημασία, με πολλαπλά οφέλη σε πολιτικό και οικονομικό επίπεδο και με ό,τι συνεπάγεται για την περαιτέρω ενίσχυση της στρατηγικής θέσης της Κύπρου».

Ανέφερε επίσης ότι «παράμετροι όπως η ενέργεια, αλλά και ο ενεργός ρόλος στην περιφερειακή ασφάλεια στην Ανατολική Μεσόγειο, καταδεικνύουν τη γεωστρατηγική αξία της Κύπρου ως γέφυρα ανάμεσα στην περιοχή και την Ευρώπη, τη στιγμή μάλιστα που η Κύπρος τα τελευταία χρόνια έδωσε νέο προσανατολισμό στην εξωτερική της πολιτική, με βασικό πυλώνα την εμβάθυνση και επέκταση των δεσμών με τις χώρες της Μέσης Ανατολής και του Κόλπου».

Πρόσθεσε ότι «η στρατηγικής σημασίας στροφή της Κυπριακής Δημοκρατίας προς το πεδίο των υδρογονανθράκων, διαμόρφωσε εκ των πραγμάτων νέα δεδομένα για τη χώρα και την περιοχή. Λαμβάνοντας υπόψη ότι ως κράτος δεν διαθέτουμε μεγάλη στρατιωτική ισχύ, η επιλογή αυτή δεν ήταν καθόλου εύκολη» είπε και σημείωσε πως «γι’ αυτό και ο σχεδιασμός των παράλληλων και αλληλοσυμπληρούμενων τριμερών συνεργασιών της Ελλάδας και της Κύπρου με χώρες της περιοχής κρίθηκε απαραίτητος και επιβεβλημένος για να καλύψει και το κενό αυτό».

Η Κύπρος συνέχισε ο Υπουργός Αμυνας «κατάφερε να μετατραπεί σε πυλώνα σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο, μέσα από ένα δίκτυο μηχανισμών τριμερών συνεργασιών και συνεργιών και άλλων πρωτοβουλιών όπως το Med 7 που περιλαμβάνουν ένα ευρύ φάσμα τομέων από την πολιτική και οικονομική συνεργασία, μέχρι την ασφάλεια, τον πολιτισμό, την καινοτομία και την εκπαίδευση. Σε σχέση με τις τριμερείς συνεργασίες οι αρχές που τις διέπουν είναι πως δεν λειτουργούν στη βάση του αποκλεισμού ή της αποκλειστικότητας και δεν κατευθύνονται ενάντια σε οποιοδήποτε άλλο κράτος, αλλά αποτελούν εργαλεία προώθησης εποικοδομητικής και αμοιβαίως επωφελούς συνεργασίας».

Στον χαιρετισμό του ο κ. Αγγελίδης ανέφερε ακόμα ότι «η Κυπριακή Δημοκρατία με μια εξωτερική πολιτική που δεν είναι πλέον μονοθεματική, έχει μετατρέψει τη μικρή μας πατρίδα σε σημείο θετικής αναφοράς και πυλώνα σταθερότητας και ασφάλειας στην Ανατολική Μεσόγειο. Η μετατροπή της Ανατολικής Μεσογείου από ζώνη συγκρούσεων και εντάσεων σε μια περιοχή σταθερότητας, ασφάλειας, ανάπτυξης και ευημερίας των λαών, αποτελεί για εμάς στρατηγικό στόχο».

Επανέλαβε επίσης ότι «η Κυπριακή Δημοκρατία θα εξαντλήσει κάθε νόμιμο μέσο που της προσφέρει το Διεθνές Δίκαιο και θα προβεί σε διαβήματα προς όλους τους διεθνείς οργανισμούς και στρατηγικούς μας εταίρους, προκειμένου να σταματήσει η Τουρκία να αμφισβητεί και να παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου στις θαλάσσιες ζώνες της και να συνεχίσει κανονικά το ενεργειακό μας πρόγραμμα για το καλό της πατρίδας».

Σύμφωνα με τον Υπουργό «το μήνυμα του συντονισμού ενεργειών τόσο με την Ελλάδα όσο και με την Ευρωπαϊκή Ενωση, αλλά και με ισχυρές τρίτες φίλες χώρες έχει ήδη σταλεί . Οι αυστηρές δηλώσεις από την ΕΕ αλλά και από χώρες όπως η Ελλάδα, οι ΗΠΑ, η Γαλλία, η Ρωσία και η Αίγυπτος μιλούν από μόνες τους». Τέλος, σημείωσε πως «η ανάγκη συλλογικής αντίδρασης από πλευράς ΕΕ μέσα στο πνεύμα της Συνθήκης της Λισαβώνας αποτελεί πλέον την βάση για τα επόμενα βήματα».

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

Θα συμμετάσχει σε συνάντηση οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών τόσο από την ισραηλινή όσο και από την παλαιστινιακή πλευρά, ...
ΚΥΠΕ
 |  ΠΟΛΙΤΙΚΗ
X