Του Απόστολου Τομαρά
Ενώπιον του όχι και τόσο εξωπραγματικού σεναρίου λήψης συμπληρωματικών μέτρων κατά της πανδημίας, τις επόμενες μέρες, βρίσκονται κυβέρνηση και επιδημιολόγοι μετά και την τελευταία επιδημιολογική εικόνα της Κύπρου. Τα 751 επιβεβαιωμένα κρούσματα έχουν σημάνει συναγερμό, από το βράδυ της Δευτέρας, με όλες τις ενδείξεις που υπάρχουν να οδηγούν στο συμπέρασμα πως η κυβέρνηση πιέζεται αφόρητα να λάβει νέα μέτρα, ακόμα και πριν την Πρωτοχρονιά σύμφωνα με κάποιες εκτιμήσεις ειδικών.
Η όλη εικόνα αναμένεται να ξεκαθαρίσει την Τρίτη (29/12) στην συνεδρία της συμβουλευτικής επιτροπής, λένε οι πληροφορίες της «Κ», με τους επιδημιολόγους να αφήνουν ανοιχτό κάθε ενδεχόμενο. Λαμβάνοντας υπόψη το υφιστάμενο πλαίσιο μέτρων που αποφασίσθηκαν πριν τα Χριστούγεννα αλλά και τις πιεστικές καταστάσεις με τα κρούσματα, οι επιλογές που υπάρχουν είναι λιγοστές και επαναφέρουν στο προσκήνιο το ενδεχόμενο ενός νέου lockdown το οποίο ως μέτρο υπήρχε στο τραπέζι πλην όμως αποτελούσε το έσχατο μέτρο για αντιμετώπιση έξαρσης της πανδημίας μετά τις γιορτές Χριστουγέννων, Πρωτοχρονιάς και Φώτων. Όλες οι πληροφορίες που υπάρχουν τις τελευταίες μέρες, δείχνουν πως κυβέρνηση και επιδημιολόγοι θα αναγκασθούν να βάλουν το χέρι βαθιά, ενδεχομένως πολύ πριν ολοκληρωθεί η εορταστική περίοδος. Σε μια τέτοια περίπτωση το lockdown στη μορφή που το βιώσαμε τον περασμένο Απρίλιο ή σε κάποια ηπιότερη εκδοχή, είναι ένα ζήτημα που προκαλεί έντονους προβληματισμούς που δεν αποκλείεται να οδηγήσουν σε εξελίξεις το επόμενο διάστημα.
Συμπληρωματικά μέτρα
Στην επιδημιολογική ομάδα γίνεται λόγος για ημερήσια εικόνα η οποία προκαλεί έντονη ανησυχία αλλά και πιεστικές καταστάσεις στο σύστημα υγείας. Όπως φαίνεται αυτό που ανησυχεί περισσότερο δεν είναι τόσο ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων, που κινείται σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα για τα γεωγραφικά δεδομένα της Κύπρου, όσο η ασφυξία των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας. Μέλος της επιδημιολογικής ομάδας είπε στην «Κ» πως οι ΜΕΘ βρίσκονται πάνω από το όριο ασφαλείας και πως η σημερινή κατάσταση δεν είναι βιώσιμη. Ωστόσο στο παρασκήνιο καταγράφονται και άλλες απόψεις που λένε πως τις επόμενες μέρες, εάν δεν ληφθούν δραστικά μέτρα, το σύστημα υγείας της Κύπρου και το ιατρικό προσωπικό θα ζήσει καταστάσεις πρωτόγνωρες για τα ιατρικά δεδομένα του τόπου. Ένα ζήτημα που θεωρείται βέβαιο ότι θα σπρώξει σε νέα μέτρα.
Εντατικολόγοι
Πέρα από τον αριθμό των ΜΕΘ αυτό που φαίνεται να προκαλεί πιέσεις στο σύστημα υγείας είναι η απουσία ικανοποιητικού αριθμού εξειδικευμένου ιατρικού προσωπικοί για τις ΜΕΘ. Εδώ παρουσιάζεται να υπάρχουν ελλείψεις, οι οποίες θεωρείται αμφίβολο εάν μπορούν να καλυφθούν από τον ιδιωτικό τομέα στον οποίο παραπέμπονται οι όποιες ανάγκες υπάρχουν για νοσηλεία σε ΜΕΘ και δεν σχετίζονται με τον COVID-19.
Γραπτά μηνύματα
Σε πρώτη φάση ήδη συζητείτε έντονα η λήψη αυστηρότερων μέτρων στο κομμάτι διακίνησης με την επαναφορά των γραπτών μηνυμάτων, σε παγκύπρια βάση, που σε συνάρτηση με την απαγόρευση κυκλοφορίας κατά τις νυχτερινές ώρες θα περιορίσει τις μετακινήσεις αλλά και θα μειώσει τα φαινόμενα παραβατικότητας. Το δεύτερο σημείο που συγκεντρώνει ιδιαίτερη προσοχή αφορά τις συναθροίσεις σε οικίες. Και εδώ οι απόψεις που εκφράζονται δείχνουν επαναφορά των μέτρων που είχαν ληφθεί κατά το πρώτο lockdown. Οι απόψεις που εκφράζονται δείχνουν πως μια αιτία του προβλήματος που υπάρχει με την διασπορά του ιού ίσως να είναι οι συναθροίσεις σε οικίες που όπως λέγεται σε κάποιο βαθμό ήλθαν ως υποκατάστατο των περιορισμών που επιβλήθηκαν στην εστίαση και διασκέδαση. Αυτό που φοβίζει τους επιδημιολόγους αλλά και την κυβέρνηση και που ενδεχομένως να πιέσει για λήψη μέτρων τις επόμενες μέρες, είναι η Πρωτοχρονιά και τα ρεβεγιόν με τη συγκέντρωση μεγάλου αριθμού ατόμων σε οικίες. Σε πολιτικό επίπεδο το σενάριο του lockdown υπήρχε ως επιλογή πριν την εορταστική περίοδο για το ενδεχόμενο έξαρσης της πανδημίας τους μήνες Ιανουάριο και Φεβρουάριο.