Kathimerini.com.cy
Την στρατηγική που ακολούθησε από την μέρα που εντοπίστηκε το πρώτο κρούσμα του ιού στην Κύπρου συνεχίζει και ενισχύει η Κυπριακή Κυβέρνηση. Στις 16 Μαρτίου ο Επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, Τέντρος Γκεμπρεγέσους, είπε την φράση «test, test, test» ως λύση στον περιορισμό του κορωνοϊού ανά το παγκόσμιο.
Χώρες όπως είναι η Νότια Κορέα, η Γερμανία και η Τσεχία ήταν κάποιες από αυτές που εφάρμοσαν την τακτική των μαζικών δειγματοληψιών.
Το παράδειγμα της Γερμανίας
Η διάρθρωση των ηλικιών σε σχέση με τα κρούσματα υποδεικνύει και την πρακτική κάθε χώρας σε ό,τι αφορά τα τεστ. Σύμφωνα με τον αξιωματούχο του ΠΟΥ, εάν η Ιταλία είχε διενεργήσει περισσότερα τεστ σε νέους, τα ποσοστά θνητότητας θα ήταν διαφορετικά. Ο Συντονιστής Επειγουσών Καταστάσεων του ΠΟΥ Μάικλ Ράιαν αναφέρεται στους ανεπισήμους αριθμούς των περιστατικών: «Στην Γερμανία υπάρχει μια πολύ επιθετική στρατηγική σε ό,τι αφορά τα τεστ, για αυτό και είναι πιθανό μεταξύ των καταγεγραμμένων κρουσμάτων να βρίσκονται και κάποια ελαφρά περιστατικά. Επιπλέον, σε κάποιες χώρες γίνονται εξετάσεις και μετά θάνατον, σε άλλες όχι. «Και αυτό το στοιχείο αλλάζει τις στατιστικές», επισημαίνει ο ειδικός και προσθέτει ότι όσο πιο προχωρημένη είναι μια επιδημία, τόσο πιο δύσκολο είναι για μια χώρα να διενεργεί πολλά τεστ, καθώς το σύστημα υγείας υπερφορτώνεται. «Εξετάστε, εξετάστε, εξετάστε!», ήταν η έκκληση του επικεφαλής του ΠΟΥ Τέντρος Αντχανόμ Γκεμπρεεσούς, ο οποίος είπε χαρακτηριστικά ότι «δεν μπορείς να σβήσεις μια φωτιά στα τυφλά, πρέπει να ξέρεις τι συμβαίνει».
Επιθετική δειγματοληψία στην Κύπρο
Το Υπουργείο Υγείας από την πρώτη στιγμή της εμφάνισης των κρουσμάτων στην Κύπρου έδειξε ότι θα κινηθεί προς αυτή την κατεύθυνση. Ενδεικτικός είναι και ο συγκριτικός πίνακας των δειγματοληψιών με άλλες χώρες που έδωσε στην δημοσιότητα το Υπουργείο Υγείας την περασμένη βδομάδα και αφορούσε τον αριθμό των τεστ μέχρι και τις 31/03.
Το ψεσινό διάγγελμα του Προέδρου για την ανακοίνωση της νέας δέσμης μέτρων για την μάχη κατά του ιού έστειλε σαφές μήνυμα ότι η Κύπρος όχι μόνο θα συνεχίσει να ακολουθεί αυτή την στρατηγική αλλά θα την ενισχύσει με την διενέργεια περισσότερων test. Σύμφωνα με τα όσα αναφέρει στην σελίδα του covid19.ucy.ac.cy το Πανεπιστήμιο Κύπρου αναφέρει ότι έγιναν 13.750 δειγματοληψίες.
Συγκεκριμένα αποφασίστηκε ότι:
1. Η διεξαγωγή δειγματοληπτικών εξετάσεων ανά επαρχία, με βάση τις υποδείξεις της επιστημονικής ομάδας. Κάτι ανάλογο έχει συμβεί στην Πάφο.
2. Διεξαγωγή τις επόμενες των ημερών 20.000 επιπλέον δειγματοληπτικών εξετάσεων, σε άτομα, τα οποία με βάση τα Διατάγματα του Υπουργού Υγείας, συνεχίζουν να εργάζονται είτε στον ιδιωτικό είτε στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, συμπεριλαμβανομένης και της Εθνικής Φρουράς.
3. Δειγματοληπτικές εξετάσεις σε όλους όσοι, με βάση το πρόγραμμα σταδιακού και ελεγχόμενου επαναπατρισμού, θα επιστρέψουν στην Κύπρο.
Εντοπισμός και περιορισμός των ασυμπτωματικών
Σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ Ο Καθηγητής Καραγιάννης είπε ότι οι ασυμπτωματικοί φορείς είναι ανησυχητικό φαινόμενο σημειώνοντας ότι 13% των κρουσμάτων που είχαμε μέχρι στιγμής είναι ασυμπτωματικά.
«Μας ανησυχεί και τώρα γιατί κάποιοι από αυτούς μπορεί να ενταχθούν στα νοσοκομεία και να μας δημιουργήσουν πρόβλημα. Διότι έρχεται κάποιος δεν έχει συμπτώματα, τον εισάγεις και μπορεί ξαφνικά να δεις άλλα δύο-τρία κρούσματα ενώ εκείνος εξακολουθεί να είναι ασυμπτωματικός.
Σύμφωνα με τον Καθηγητή Καραγιάννη, ο ασυμπτωματικός δεν μεταδίδει τόσο εύκολα τον ιό όσο ένας που έχει συμπτώματα διότι δεν φταρνίζεται, ούτε βήχει.
«Ο ασυμπτωματικός για να σου το μεταδώσει πρέπει να έρθεις σε πολύ στενή επαφή μαζί του, να είσαι ακριβώς απέναντι του όταν σου μιλά, να σε αγκαλιάσει και να κάνεις χειραψία μαζί του. Πιο πιθανόν να μεταδώσει στους οικείους του παρά σε κάποιον εκτός του περιβάλλοντος του», σημείωσε.
Ανέφερε ότι αυτή την στιγμή «μάλλον υπάρχουν ασυμπτωματικοί φορείς έξω», σημειώνοντας ότι «λόγω των περιορισμών περιορίζεται και η πιθανότητα μετάδοσης».
Είπε ότι σύμφωνα με μελέτες οι ασυμπτωματικοί δεν μεταδίδουν μακροχρόνια, είναι κολλητικοί για ένα δεκαήμερο περίπου ενώ εκείνοι που νοσούν μπορούν να ξεπεράσουν τις 20 ημέρες.
«Είναι μεν μολυσμένοι αλλά δεν είναι μεταδοτικοί μακροχρόνια και ίσως να μην εκκρίνουν μεγάλα ποσοστά ιού», συμπλήρωσε.
Έτοιμη η Λεμεσός
Παρά το γεγονός ότι η Λεμεσός έχει χαμηλό ποσοστό κρουσμάτων δηλώνει έτοιμη για διενέργεια τυχαίων δειγματοληψιών. Μιλώντας στην «Κ» ο Δήμαρχος Λεμεσού είπε, «θα θέλαμε να διαβεβαιώσουμε τους δημότες ότι, εάν και εφόσον μας υποδειχθεί από τις αρμόδιες αρχές, είμαστε έτοιμοι να υποστηρίξουμε τη διενέργεια στοχευμένων διαγνωστικών ελέγχων. Από την αρχή της πανδημίας, ο Δήμος Λεμεσού βρίσκεται στη διάθεση του Υπουργείου Υγείας υποστηρίζοντας και ενισχύοντας κάθε μέτρο που αποσκοπεί στην προστασία των πολιτών και στη διαφύλαξη της δημόσιας υγείας».