ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Στον «πάγο» το εμβόλιο της AstraZeneca

Αναστολή χορήγησης και σε άλλες χώρες. Έκτακτη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων την Πέμπτη

Kathimerini.gr

Γιάννης Παλαιολόγος

Νέο σοβαρό πλήγμα για την πολύπαθη εκστρατεία εμβολιασμού στην Ε.Ε. αποτελεί η χθεσινή απόφαση των πιο ισχυρών κρατών-μελών να αναστείλουν τη χρήση του εμβολίου της AstraZeneca λόγω ανησυχιών για την πιθανή πρόκληση θρομβώσεων και συναφών παρενεργειών. Η Γερμανία, η Γαλλία, η Ολλανδία, η Ιταλία και η Ισπανία έλαβαν χθες αυτή την απόφαση για προληπτικούς λόγους, μέχρι να υπάρξει νέα οδηγία από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (EMA), που ανακοίνωσε ότι συγκαλεί έκτακτη συνεδρίαση της επιτροπής ασφαλείας του την προσεχή Πέμπτη.

Σε χθεσινή ανακοίνωσή του ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) επισημαίνει ότι αν και η ανάλυση των δεδομένων σχετικά με την πιθανή συμβολή του εμβολίου της AstraΖeneca στη δημιουργία θρόμβων συνεχίζεται, «ο ΕΜΑ επαναδιατυπώνει την πεποίθηση ότι τα οφέλη που προσφέρει το εμβόλιο στην πρόληψη της COVID-19 και στην αποτροπή νοσηλειών και θανάτων υπερτερούν του κινδύνου των παρενεργειών του».

Κριτική στην απόφαση των γερμανικών αρχών, εν τω μεταξύ, άσκησε ο Σοσιαλδημοκράτης ειδικός σε θέματα υγείας, Καρλ Λάουτερμπαχ. «Θεωρώ ότι είναι λάθος», είπε χαρακτηριστικά. «Ο έλεγχος χωρίς να ανασταλούν οι εμβολιασμοί, ειδικά με δεδομένη τη σπανιότητα των επιπλοκών, θα ήταν πολύ προτιμότερος».

Οι ολλανδικές αρχές νωρίτερα είχαν ανακοινώσει την αναστολή χρήσης του εμβολίου της αγγλο-σουηδικής εταιρείας τουλάχιστον ώς τις 29 Μαρτίου (στις δύο αυτές εβδομάδες ήταν προγραμματισμένοι να γίνουν 290.000 εμβολιασμοί με το συγκεκριμένο εμβόλιο). Αντίστοιχα μέτρα έχουν λάβει η Δανία, η Νορβηγία, η Ιρλανδία και η Ισλανδία. Σε αναστολή εμβολιασμών από συγκεκριμένη ύποπτη παρτίδα είχαν προχωρήσει η Αυστρία, η Εσθονία, η Λετονία, η Λιθουανία και το Λουξεμβούργο, ενώ στο ίδιο μέτρο σχετικά με άλλη ύποπτη παρτίδα είχαν προχωρήσει η Ιταλία και η Ρουμανία.

Στο μεταξύ, ζητήματα νομικής ευθύνης κρύβονται πίσω από την καθυστέρηση στην υπογραφή της έβδομης σύμβασης προαγοράς της Ε.Ε. με εταιρεία-παραγωγό εμβολίου κατά της COVID-19. Οι προκαταρκτικές συνομιλίες της Επιτροπής με τη Novavax, για 100 συν 100 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου της, έχουν ολοκληρωθεί από τις 17 Δεκεμβρίου. Σύμφωνα με κοινοτική πηγή, η τρίμηνη καθυστέρηση στην υπογραφή της σύμβασης οφείλεται στην απροθυμία της αμερικανικής εταιρείας –όπως και της Pfizer το περασμένο φθινόπωρο– να δεχθεί το ευρωπαϊκό πλαίσιο περί νομικής ευθύνης για ανεπιθύμητες παρενέργειες του προϊόντος της σε Ευρωπαίους πολίτες.

Σε άλλες εξελίξεις, μιλώντας το Σαββατοκύριακο στο γαλλικό ραδιόφωνο, ο επίτροπος Εσωτερικής Αγοράς Τιερί Μπρετόν διαβεβαίωσε ότι, παρά τα νέα προβλήματα με τις παραδόσεις της AstraZeneca, η Ε.Ε. θα λάβει τις προβλεπόμενες δόσεις εμβολίων στο α΄ τρίμηνο, καθώς η παραγωγή του εμβολίου των Pfizer-BioNTech έχει αυξηθεί ταχύτερα του αναμενομένου. Υπενθυμίζεται ότι η AstraZeneca, που τον περασμένο Αύγουστο είχε δεσμευτεί ότι θα παραδώσει 120 εκατ. δόσεις ώς το τέλος Μαρτίου, προκάλεσε την οργή των Ευρωπαίων στα τέλη Ιανουαρίου, αποκαλύπτοντας ότι θα παρέδιδε μόλις 31 εκατ. δόσεις στη χρονική αυτή περίοδο. Στη συνέχεια αύξησε τον στόχο αυτό στα 40 εκατ. δόσεις αλλά την περασμένη εβδομάδα τον μείωσε εκ νέου, στα 30 εκατ. δόσεις. Ακόμα κι αυτός ο αριθμός εξαρτάται από την έγκριση από τον ΕΜΑ της μονάδας παραγωγής της Halix (υπεργολάβου της AstraZeneca) στην Ολλανδία.

Το Sputnik V

Το ρωσικό ταμείο άμεσων επενδύσεων (RDIF) ανακοίνωσε χθες ότι έχει καταλήξει σε συμφωνίες παραγωγής του εμβολίου κατά της COVID-19 που έχει χρηματοδοτήσει, του Sputnik V, «με εταιρείες της Ιταλίας, της Ισπανίας, της Γαλλίας και της Γερμανίας», εν αναμονή της έγκρισής του από την Ε.Ε. Το ρωσικό εμβόλιο έχουν ήδη προμηθευτεί η Ουγγαρία και η Σλοβακία, ενώ επισήμως ενδιαφέρον έχουν εκφράσει Τσεχία και Κροατία. Το Sputnik V βρίσκεται υπό διαδικασία «κυλιόμενης αξιολόγησης» από τον ΕΜΑ. Ο αρμόδιος εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής επανέλαβε χθες ότι δεν διεξάγονται διαπραγματεύσεις μεταξύ των Βρυξελλών και των παραγωγών του ρωσικού εμβολίου για την υπογραφή σύμβασης προαγοράς.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση