ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Στο «περίμενε» για εμβολιασμό οι επαγγελματίες

Με την επαναδραστηριοποίηση τομέων της οικονομίας, αυξάνονται τα αιτήματα, αλλά δεν υπάρχουν, ακόμα, αρκετά εμβόλια

Αιτήματα μέσω επιστολών λαμβάνει συνεχώς το Υπουργείο Υγείας, από κατηγορίες επαγγελματιών, οι οποίοι, με την επαναλειτουργία τομέων της οικονομίας, ζητούν να τους δοθεί προτεραιότητα στο πλάνο εμβολιασμού. Συγκεκριμένα, οι εκπαιδευτικοί και οι εργαζόμενοι στον τομέα της εστίασης και οι ξενοδόχοι, έχουν αποταθεί στο Υπουργείο Υγείας αιτούμενοι να τεθούν σε προτεραιότητα. Ωστόσο, στο παρόν στάδιο, δεν φαίνεται ότι τα αιτήματά τους θα ικανοποιηθούν, αφού οι ποσότητες των εμβολίων που φτάνουν στην Κύπρο, δεν επιτρέπουν την όποια παρέμβαση στο πλάνο. Παράλληλα, βάσει των αρχικών σχεδιασμών, προτεραιότητα θα δοθεί στους εργαζόμενους στα σώματα ασφαλείας.

Τουρισμός και σχολεία

Οι ξενοδόχοι εκφράζουν αισιοδοξία ότι οι εμβολιασμοί θα συμβάλουν στην άφιξη τουριστών στην Κύπρο το καλοκαίρι, ωστόσο τους προβληματίζει η μικρή ροή των εμβολίων. Επίσης, όπως αναφέρθηκε στην «Κ» από το Υπουργείο Υγείας, έχουν ζητήσει όπως οι εργαζόμενοι στον κλάδο τεθούν σε προτεραιότητα για να λάβουν το εμβόλιο, καθώς μια τέτοια εξέλιξη θα συμβάλει στην δική τους προστασία, ενώ θα ενισχύσει και την εμπιστοσύνη των τουριστών προς την Κύπρο.

Ανάλογο αίτημα έχουν υποβάλει και οι εκπαιδευτικές οργανώσεις, ΠΟΕΔ και ΟΕΛΜΕΚ, οι οποίες ζητούν να τεθούν σε προτεραιότητα για εμβολιασμό τα μέλη τους και, ειδικότερα, οι εκπαιδευτικοί οι οποίοι εμπίπτουν στις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού, λόγω του ότι έρχονται καθημερινά σε επαφή με εκατοντάδες μαθητές. Παράλληλα, ξεκαθαρίζουν ότι ο εμβολιασμός των μελών τους, αν και εφόσον ικανοποιηθεί το σχετικό αίτημά τους, θα είναι προαιρετικός. Εκπρόσωποι των δύο οργανώσεων, ανέφεραν στην «Κ» ότι το Υπουργείο Υγείας δεν απάντησε στις επιστολές τους, παρά το γεγονός ότι η ΠΟΕΔ συναντήθηκε και με την επιδημιολογική ομάδα στην οποία κατέθεσε το αίτημά της. Σημειώνουν, μάλιστα, ότι υπάρχουν περιπτώσεις εκπαιδευτικών, οι οποίοι ανήκουν στις ευάλωτες ομάδες και πρέπει να περιορίζονται, γι’ αυτό δεν δύνανται να παρευρίσκονται στα σχολεία κι έχουν αντικατασταθεί.

Λίγα τα εμβόλια

Πηγή από το Υπουργείο Υγείας με την οποία επικοινώνησε η «Κ», αναφέρθηκε στα αιτήματα που φτάνουν από εκπαιδευτικούς και εργαζόμενους στον ξενοδοχειακό τομέα και στην εστίαση, ωστόσο, ανέφερε ότι αυτή την στιγμή, το πλάνο δεν μπορεί να τροποποιηθεί, ένεκα της μικρής ροής δόσεων εμβολίων. Επίσης, εξήγησε ότι, βάσει του αρχικού πλάνου, ακόμα κι όταν η ροή των εμβολίων θα αυξηθεί, προτεραιότητα θα έχουν οι εργαζόμενοι στα σώματα ασφαλείας, δηλαδή, στην Εθνική Φρουρά, στην Αστυνομία και στην Πυροσβεστική Υπηρεσία. Στην παρούσα φάση, δεν έχει ληφθεί οποιαδήποτε απόφαση για αλλαγή στο πλάνο του εμβολιασμού, καθώς δεν υπάρχει η δυνατότητα ευελιξίας.

Έπονται μεγάλες παραδόσεις

Το δεύτερο τρίμηνο του 2021, με αφετηρία από τον Απρίλιο, αναμένονται στην Κύπρο πολύ περισσότερες δόσεις των εμβολίων, ενώ αναμένεται ότι άδεια θα λάβει και το σκεύασμα της Johnson & Johnson. Σύμφωνα με τα στοιχεία από το Υπουργείο Υγείας, η Κύπρος ετοιμάζεται να παραλάβει τον Μάρτιο πέραν των 160 χιλ. δόσεων, από τα τρία αδειοδοτημένα εμβόλια, της AstraZeneca, της Pfizer/BioNTech και της Moderna.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, οι δόσεις που έχει η Κύπρος εξασφαλίσει από τα τρία αδειοδοτημένα εμβόλια από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων ανέρχονται στις 2.312.000 δόσεις, δηλαδή για 1.7 εκατομμύρια άτομα. Συγκεκριμένα:

- AstraZeneca: 1.2 εκατ. (600.000 αρχική παραγγελία + άλλες 600.000 στη συνέχεια)

Το Νοέμβριο του 2020, η Κύπρος εξασφάλισε επιπλέον 600.000 δόσεις, αξιοποιώντας τη δυνατότητα ανακατανομής δόσεων, η οποία προέκυψε στο πλαίσιο εσωτερικής διαδικασίας μεταξύ των κρατών μελών. Υπενθυμίζεται ότι ο αρχικός χρόνος παραδόσεων στην Κύπρο ήταν το δ’ τρίμηνο του 2020, αλλά στην συνέχεια, μετατέθηκε για το α’ τρίμηνο του 2021.

- Pfizer: 956.000 (391.000 αρχικά + 195.000 στη συνέχεια + 370.000 πρόσφατα)

Η αρχική συμφωνία προέβλεπε την εξασφάλιση 391.637 δόσεων, ενώ στην συνέχεια προαγοράστηκαν άλλες 195.835 δόσεις, οι οποίες θα παραδοθούν κατά το β’ τρίμηνο του 2021. Στην Κύπρο, βάσει της νέας συμφωνίας που συνήφθη, αναλογούν ακόμα την Κύπρο αντιστοιχούν 370.289 δόσεις, εκ των οποίων οι 139.000 δόσεις θα παραδοθούν μέχρι το δεύτερο τρίμηνο του έτους.

- Moderna: 156.000

Οι παραδόσεις του εμβολίου της Moderna στην Κύπρο πραγματοποιούνται, στην βάση της συμφωνίας που προέβλεπε ότι αυτό θα γινόταν από το πρώτο τρίμηνο του 2021.

- Curevac: 260.668

Οι παραδόσεις στην Κύπρο αναμένεται να ξεκινήσουν το δεύτερο τρίμηνο του 2021.

Οι υπόλοιπες εταιρείες

Πέραν των πιο πάνω, η Κύπρος αναμένεται ότι θα λάβει δόσεις και από τις εταιρείες Johnson & Johnson, και Sanofi & Glaxo. Βάσει του επικαιροποιημένου πλάνου, οι δόσεις και οι παραδόσεις αναμένεται ότι θα γίνουν ως ακολούθως:

- Sanofi & Glaxo

Περίοδος Αναμενόμενης Έναρξης Παράδοσης: Τρίτο τρίμηνο του 2021, το οποίο διαφοροποιήθηκε αργότερα σε τέταρτο τρίμηνο του 2021. Ποσότητα που αναλογούσε στην Κύπρο: 600.000 δόσεις οι οποίες και εξασφαλίστηκαν.

- Johnson & Johnson

Περίοδος Αναμενόμενης Έναρξης Παράδοσης: Δεύτερο Τρίμηνο του 2021. Ποσότητα που αναλογούσε στην Κύπρο: 200,000 δόσεις οι οποίες και εξασφαλίστηκαν.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Υγεία: Τελευταία Ενημέρωση

X