Του Μιχάλη Παναγιώτου
Κορυφώνεταιη αγωνία στο χώρο της δημόσιας Παιδείας καθώς εντείνονται οι διεργασίες για το κρίσιμο δημοψήφισμα της Δευτέρας από τους καθηγητές. Διχασμένες εμφανίζονται οι συνιστώσες της ΟΕΛΜΕΚ, την ίδια στιγμή που το υπουργείο εμφανίζεται ανυποχώρητο μπροστά στις πιέσεις που ασκούνται. Στην όλη εξίσωση προστίθενται και οι μαθητές, η ηγεσία των οποίων συνάντησε την Τρίτη (05/11) τον υπουργό Παιδείας στον απόηχο του τεταμένου κλίματος. Και όλα αυτά ένα μόλις μήνα πριν τη διεξαγωγή των εξετάσεων τετραμήνων στα σχολεία, το σκηνικό στο χώρο της Παιδείας παραμένει εξαιρετικά θολό.
Η απόφαση του δημοψηφίσματος την προσεχή Δευτέρα αναμένεται να καθορίσει σε πολύ μεγάλο βαθμό την μετέπειτα πορείαστα σχολεία, καθώς σε περίπτωση αποδοχής από τους καθηγητές της πρότασης της ΟΕΛΜΕΚ, τις ώρες διεξαγωγής των εξετάσεων που θα διεξαχθούν από τις 9-16 Δεκεμβρίου, οι καθηγητές θα πραγματοποιούν στάσεις εργασίας. Δεν αποκλείεται μάλιστα με βάση αυτό το ενδεχόμενο να προκληθεί «βραχυκύκλωμα» στα σχολεία από τη στιγμή που οι καθηγητές θα απέχουν από τις αίθουσες την ώρα των εξετάσεων.
Διχασμένοι παρόλα αυτά παρουσιάζονται οι συνδικαλιστικοί εκπαιδευτικοί εταίροι αναφορικά με την εν λόγω προοπτική.
Αυτό διαφάνηκε ήδη από την 31η Οκτωβρίου, ημερομηνία κατά την οποία το Κεντρικό Διοικητικό Συμβούλιο της ΟΕΛΜΕΚ απεφάνθη κατά πλειοψηφίαυπέρ της διεξαγωγής δημοψηφίσματος για λήψη απεργιακών μέτρων ή στάσεων εργασίας τις ημέρες κατά τις οποίες θα διεξάγονται οι εξετάσειςτετραμήνων. Η διχογνωμία που εμφανίστηκε στη συνεδρία της οργάνωσηςδεν αποκλείεταινα αντικατοπτριστεί και στην κάλπη, καθώς με όσα διαφαίνονταιδεν υπάρχει σαφής και ξεκάθαρη προτίμηση υπέρ ή εναντίον των απεργιακών μέτρων. Με ανακοινώσεις τους μάλισταΚινήσεις Καθηγητών λαμβάνουν θέση για το όλο ζήτημα, καλώντας τους καθηγητές οι μεν να υπερψηφίσουν, οι δε να καταψηφίσουν την πρόταση της ΟΕΛΜΕΚ.
Μια εξ αυτών, η «Προοδευτική Κίνηση Καθηγητών», σε ανακοίνωση αναφορικά με το δημοψήφισμα της Δευτέρας κάνει λόγο για «σημαντικό σταθμό στον αγώνα για την κατάργηση του παιδαγωγικού εκτρώματος των εξετάσεων τετραμήνων, ο οποίος ασφαλώς ούτε θα αρχίσει ούτε και θα τελειώσει στις 11 Νοεμβρίου 2019». Καλεί παράλληλα τους συναδέλφους τους «να ψηφίσουν ότι συμφωνούν με την πραγματοποίηση στάσεων εργασίας τις ημέρες διεξαγωγής των εξετάσεων τετραμήνων».
Στο ίδιο μήκος κύματοςκαι η κίνηση «Νέα Πνοή» του αντιπροέδρου της ΟΕΛΜΕΚ Παντελή Νικολαΐδη, ο οποίος μάλιστα παραμένει υπέρμαχος της ολικής κατάργησης του θεσμού των τετραμήνων από τα σχολεία. Να σημειωθεί πως οι κινήσεις της Νέας Πνοής, η Προοδευτική και η ΔΗΚΙ του νυν προέδρου της οργάνωσης Κώστα Χ’’Σάββα ήταν οι τρεις που πέρασαν κατά πλειοψηφία το λεκτικό του ψηφοδελτίου της 11ης Νοεμβρίου. Η τελευταία παρόλα αυτάδεν έχει απευθύνειανοικτό κάλεσμα στους καθηγητές για υπερψήφιση ή καταψήφιση της πρότασης.
Στην ακριβώς αντίπερα όχθη βρίσκεται από την πλευρά της η «Νέα Κίνηση Καθηγητών», η οποία με μια καυστική ανακοίνωση, μέμφεται ουσιαστικά την απόφαση που έλαβε η ΟΕΛΜΕΚ, θεωρώντας πως η επιλογή των απεργιακών μέτρων τη δεδομένη χρονική στιγμή ενισχύει την αναξιοπιστία της οργάνωσης και αποδομεί ουσιαστικά την εικόνα της ΟΕΛΜΕΚ στα μάτια της κοινής γνώμης. Αναφέρει παράλληλα ότι «η απεργία, που θα αφορά πολλές μέρες, όσο κι αν δεν το λένε ξεκάθαρα οι υποστηρικτές της συγκεκριμένης πρότασης, ότι τα απεργιακά μέτρα δεν είναι λύση. Ως εκ τούτου, σημειώνεται στην ανακοίνωση, «καλούμε τους συναδέλφους να απορρίψουν τη λήψη απεργιακών μέτρων, γιατί δεν είναι λύση». Το Κίνημα «Αλλαγή», που εξέφρασε και αυτό με τη σειρά του ενστάσεις ως προς τη διατύπωση του ψηφοδελτίου, δεν έχει ακόμη προβεί σε επίσημο κάλεσμα προς τους καθηγητές.
Αποφασισμένοι οι μαθητές
Δυναμική στάση προτίθενται να ακολουθήσουν κατά τη διάρκεια των εξετάσεων τετραμήνων και οι μαθητές, με την ΠΣΕΜ να φαίνεται αποφασισμένη να α κολουθήσει πολιτική δυναμικών μέτρων. Παρόλο που στις 24/10 η Γραμματεία της ΠΣΕΜ άλλαξεσύνθεση, η οργάνωση των μαθητών φέρεται αποφασισμένη να διατηρήσει την ίδια σκληρή γραμμή απέναντι στο Υπουργείο, παραμένοντας σταθερά εναντίον της εφαρμογής του θεσμού των τετραμήνων στα σχολεία.
Αξίζει να σημειωθεί ότι τη Δευτέρα μαθητές της πρώτης τάξης σε δύο Λύκεια, κατήλθαν σε μονόωρη αποχή από τα μαθήματά τους, ενώ το ίδιο σκηνικό επαναλήφθηκε και την Τρίτη σε άλλο ένα Λύκειο. Και οι τρεις αυτές ενέργειες εκφράστηκανως ένδειξη διαμαρτυρίας για τις εξετάσεις τετραμήνων, ενώ οργανώθηκαν από τα Κεντρικά Μαθητικά Συμβούλια των σχολείων και όχι από την ΠΣΕΜ.
Την Τρίτη (05/11) μάλιστα η ΠΣΕΜ είχε συνάντηση με τον υπουργό Παιδείας, κατά την οποίασυζητήθηκε το όλο ζήτημα της εφαρμογής των τετραμήνων, χωρίς όπως αναμενόταν να προκύψει η παραμικρή σύγκλιση μεταξύ των δυο πλευρών. «Μια νομοθεσία πρέπει να βρίσκεται προς το συμφέροντης κοινωνίας», σχολίασε στην «Κ» ο πρόεδρος της ΠΣΕΜ Γιάννης Λαπήθιος, ο οποίος ανέφερε ότι στη συνάντηση οι μαθητές κατέθεσαν τις δικές τους θέσεις ενώ έγινε και ανταλλαγή απόψεων.
Η αντίθεση των μαθητών προς τις εξετάσεις τετραμήνων αναμένεται πολύ σύντομα να αποκτήσει μάλιστα συγκεκριμένη μορφή, μιας και όπως ανέφερε ο κ. Λαπήθιος «εντός της εβδομάδας θα συνέλθει η Γραμματεία της οργάνωσης με στόχο να αποφασιστούν συγκεκριμένα δραστικά μέτρα μέχρι και τον Δεκέμβριο που θα διεξαχθούν οι εξετάσεις. Οι μαθητές, όπως σημείωσε ο πρόεδρος της ΠΣΕΜ, θέλουν τους καθηγητές δίπλα τους σε αυτό τον αγώνα, καλώντας τους παράλληλα να ταχθούν διά της ψήφου υπέρ των απεργιακών μέτρων.
Ανυποχώρητο το υπουργείο
Στάση αναμονής μέχρι να ξεκαθαρίσει το σκηνικό και στα δύο μέτωπα με καθηγητές και μαθητές τηρεί το υπουργείο, το οποίοπαρόλα αυτά δεν κάνει σεκαμία περίπτωση πίσω παρά τις πιέσεις που δέχεται. Όπως επισημαίνει παράλληλα όλες αυτές τις ημέρες, οι εξετάσεις θα διεξαχθούν κανονικά, ακόμη και στο ενδεχόμενο απεργιακών μέτρων από τους καθηγητές. Επικαλούμενο τη νομοθεσία αλλά και τις σαφείς εγκυκλίους που κατά διαστήματα εκδίδονται προς τα σχολεία, το υπουργείο προχωρά ακάθεκτο με τον προγραμματισμό που έχει εξαγγελθεί.
Με τη δημοσίευση μάλιστα διευκρινιστικής ανακοίνωσης αναφορικά με την ενδεχόμενη αδικαιολόγητη αποχή μαθητών από τις εξετάσεις, το υπουργείο διευκρινίζειπως σύμφωνα με όσα απορρέουν από τους περί Λειτουργίας των Δημόσιων Σχολείων Μέσης Εκπαίδευσης Κανονισμούς του 2017, οι οποίοι διέπουν, μεταξύ άλλων, και τη διεξαγωγή των εξετάσεων, όσοι μαθητές αποφασίσουν να απέχουν από τις εξετάσεις αδικαιολόγητα θα υποστούν συγκεκριμένες επιπτώσεις.
Στην ίδια γραμμή κινείται παράλληλα και σε ό,τι έχει να κάνει και στην πιθανότητα απεργιακών μέτρων από τους καθηγητές, αναφερόμενοστην ύπαρξη ενός σχεδίου Β’, το οποίο παρόλα αυτά μέχρι στιγμής δεν φαίνεται διατεθειμένο να αποκαλύψει. Σε κάθε περίπτωση η Δευτέρα αναμένεται πέρα από την ετυμηγορία της κάλπης, να αποτελέσει την απαρχή νέων δεδομένων σε ό,τι έχει να κάνει με την ομαλότητα στο χώρο της Παιδείας.