ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Ραγδαία αύξηση κρουσμάτων σε Ευρώπη, ΗΠΑ

Στην Ιταλία επιβλήθηκε σειρά νέων περιοριστικών μέτρων, μεταξύ των οποίων μερικό lockdown στις «κόκκινες ζώνες»

Kathimerini.gr

Καθημερινά, όλο και πιο πολλά κράτη καταρρίπτουν τα θλιβερά ρεκόρ ημερησίων κρουσμάτων ή θανάτων και αναγκάζονται να επιβάλουν lockdown προκειμένου να αντέξουν τα συστήματα υγείας. Ενδεικτικά, χθες, η Λιθουανία ανακοίνωσε καθολικό εθνικό lockdown για τρεις εβδομάδες, ενώ στην Ιταλία επιβλήθηκε σειρά νέων περιοριστικών μέτρων, μεταξύ των οποίων μερικό lockdown στις «κόκκινες ζώνες», όπως η Λομβαρδία, γύρω από την οικονομική πρωτεύουσα της χώρας, το Μιλάνο, το Πεδεμόντιο (Τορίνο), την Κοιλάδα της Αόστα και την Καλαβρία. Στις «κόκκινες ζώνες» θα επιβληθεί περιορισμός των μετακινήσεων, κλείσιμο μπαρ, εστιατορίων και λιανεμπορίου, αλλά θα εξακολουθήσουν να λειτουργούν τα εργοστάσια.

Στη Δανία, σε απομόνωση τέθηκε η πρωθυπουργός Μέτε Φρεντέρικσεν, όπως και άλλα κυβερνητικά στελέχη, μετά την προσβολή από κορωνοϊό του υπουργού Δικαιοσύνης Νικ Χάκερουπ. Σε μία άλλη εξέλιξη, η Δανή πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι θα θανατωθούν όλα τα μινκ στα εκτροφεία της χώρας εξαιτίας του κινδύνου μετάλλαξης του κορωνοϊού. Ήδη οι Αρχές εντόπισαν στα μινκ μία τέτοια μετάλλαξη και διατυπώνουν φόβους ότι πιθανώς να υπονομεύσει την αποτελεσματικότητα του εμβολίου.

Την ίδια στιγμή, περισσότερες από 21 αμερικανικές πολιτείες καταγράφουν σημαντική ημερήσια αύξηση των λοιμώξεων, αλλά και του αριθμού των ασθενών που έχουν ανάγκη νοσηλείας. Την Τρίτη, οι ασθενείς με COVID-19 στα αμερικανικά νοσοκομεία ξεπέρασαν τις 50.000. Πρόκειται για τον υψηλότερο αριθμό τελευταίας τριμηνίας, που για μία ακόμα φορά απειλεί με κατάρρευση το υγειονομικό σύστημα της χώρας. Σύμφωνα με τους ειδικούς, η ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων οφείλεται στις οικογενειακές συναθροίσεις αλλά και στην εποχή, καθώς οι πιο χαμηλές θερμοκρασίες οδηγούν τον κόσμο σε κλειστούς χώρους. Σημαντικός παράγοντας είναι και η κόπωση των πολιτών από τα διάφορα μέτρα.

Στο μεταξύ, μελέτη της Ιατρικής Σχολής του Ορους Σινά στη Ν. Υόρκη διαπίστωσε την ύπαρξη αντισωμάτων στον κορωνοϊό σε δείγματα αίματος που είχαν ληφθεί τον Φεβρουάριο για άλλους λόγους.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση