ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Πώς η Ευρώπη αντιμετωπίζει το β’ κύμα της πανδημίας

Ο αριθμός των ημερήσιων κρουσμάτων στην γηραιά ήπειρο αυξάνεται με ραγδαίο ρυθμό

Kathimerini.gr

Χωρίς καμία αμφιβολία, η Ευρώπη αυτή τη στιγμή βρίσκεται εν μέσω του δεύτερου κύματος της πανδημίας του κορωνοϊού, κάτι το οποίο έχει προκαλέσει «πανικό» στις χρηματιστηριακές αγορές -και όχι μόνο. Την ίδια ώρα, η μία χώρα μετά την άλλη αποφασίζουν την επαναφορά των αυστηρών περιοριστικών μέτρων, χωρίς να αποκλείεται μάλιστα κι ένα νέο πανεθνικό «lockdown».

Ο αριθμός των ημερήσιων κρουσμάτων αυξάνεται με ραγδαίο ρυθμό, με αρκετά ευρωπαϊκά κράτη να λαμβάνουν έκτακτα μέτρα, τοπικού χαρακτήρα, με στόχο την ανάσχεση της εξάπλωσης του ιού και την αποτροπή της εκτίναξης του αριθμού των θυμάτων.

Μέχρι στιγμής, στην Γηραιά Ήπειρο έχουν καταγραφεί 2,9 εκατομμύρια επιβεβαιωμένα περιστατικά, ενώ πάνω από 186.000 άνθρωποι έχουν πεθάνει. Παράλληλα, η Ευρωπαϊκή Ένωση αναμένεται να καταγράψει ύφεση ρεκόρ, με την οικονομία να βρίσκεται στον… γύψο, αδυνατώντας να πάρει μπρος.

Υπό αυτό τον φόβο, οι Ευρωπαίοι ηγέτες εμφανίζονται διστακτικοί στην επιβολή ενός νέου πανεθνικού «lockdown», όπως ακριβώς είχε συμβεί τον περασμένο Μάρτιο και Απρίλιο. Γι’ αυτό, προς το παρόν επιμένουν στην εφαρμογή στοχευμένων και τοπικού χαρακτήρα μέτρων. Χωρίς όμως, να αποκλείεται και η λήψη οριζόντιων μέτρων, ιδίως εφόσον οι αριθμοί της πανδημίας παραμείνουν σε υψηλά επίπεδα.

Ας δούμε, τώρα, πώς οι μεγαλύτερες χώρες της Ευρώπης προσπαθούν να αντιμετωπίσουν την εξάπλωση της πανδημίας του κορωνοϊού:

Ισπανία

Η Ισπανία, μέχρι στιγμής, έχει καταγράψει 671.468 κρούσματα -τον υψηλότερο αριθμό περιστατικών στην Ευρώπη- ενώ οι νεκροί ξεπερνούν τους 30.000. Η πρωτεύουσα Μαδρίτη έχει καταστεί hotspot του ιού, με σχεδόν 800 νέες μολύνσεις να ανακοινώνονται τη Δευτέρα. Η εκτίναξη των κρουσμάτων έχει αναγκάσει τις τοπικές αρχές να αιτηθούν βοήθειας από τον εθνικό στρατό, προκειμένου να επιβληθεί τοπικό «lockdown», κάτι το οποίο έχει προκαλέσει ογκώδεις διαδηλώσεις.

Γαλλία

Η Γαλλία εμφανίζει τον δεύτερο υψηλότερο αριθμό κρουσμάτων στην Ευρώπη, με 496.974 περιστατικά και 31.346 θανάτους. Στην πόλη της Λυών (σ.σ. 3η μεγαλύτερη στη χώρα), ως εκ τούτου, έχουν επιβληθεί αυστηρά μέτρα περιορισμού, όπως η απαγόρευση των δημόσιων συναθροίσεων και η απαγόρευση πώλησης αλκοόλ μετά τις 8.00 το βράδυ. Αντίστοιχα μέτρα έχουν εφαρμοστεί και σ’ άλλες μεγάλες πόλεις, όπως η Μασσαλία και το Μπορντό.

Ηνωμένο Βασίλειο

Τις τελευταίες ημέρες, το Ηνωμένο Βασίλειο βιώνει μια δραματική αύξηση των περιστατικών κορωνοϊού, με την κυβέρνηση να λαμβάνει τοπικού χαρακτήρα μέτρα, όπως ακριβώς συμβαίνει στην περίπτωση της βόρειας Αγγλίας, η οποία βρίσκεται σε κατάσταση «lockdown». Παράλληλα, τη Δευτέρα ανακοινώθηκε ότι μπαρ και εστιατόρια θα κλείνουν στις 10.00 το βράδυ, ενώ δεν θα επιτρέπονται οι συναθροίσεις άνω των έξι ατόμων.

Γερμανία

Η Γερμανία είχε αντιμετωπίσει με αποτελεσματικότητα το πρώτο κύμα της πανδημίας, παρότι μέχρι στιγμής έχει καταγράψει συνολικά πάνω από 275.000 κρούσματα, με τους θανάτους ωστόσο, να μην υπερβαίνουν τις 10.000. Σήμερα, τα διαθέσιμα στοιχεία υποδηλώνουν ότι ο ιός βρίσκεται και πάλι σε έξαρση, ιδίως στις πόλεις του Μονάχου και του Αμβούργου. Στο πλαίσιο αυτό, οι τοπικές αρχές του Μονάχου έχουν αυστηροποιήσει το πλαίσιο χρήσης της μάσκας, όπως και των δημόσιων συναθροίσεων.

Ιταλία

Η Ιταλία βρέθηκε στο επίκεντρο του α’ κύματος της πανδημίας. Μέχρι στιγμής, οι επίσημες αρχές έχουν καταγράψει σχεδόν 300.000 περιστατικά μολύνσεων και πάνω από 35.000 θανάτους. Σήμερα, η γειτονική χώρα βιώνει μια νέα αύξηση των κρουσμάτων. Ενδεικτικά, τη Δευτέρα, ανακοινώθηκαν 1.350 νέα περιστατικά. Οι Ιταλοί πολιτικοί, ωστόσο, εμφανίζονται διστακτικοί στη λήψη αυστηρών μέτρων περιορισμού και προς το παρόν, αρκούνται στην υποχρεωτική διενέργεια τεστ σ’ όσους εισέρχονται στη χώρα, ιδίως για όσους ταξιδεύουν από ενεργές εστίες της πανδημίας, όπως για παράδειγμα το Παρίσι.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

X