ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Κέντρα Φιλοξενίας: Έκθεση Επ. Διοικήσεως για τα μέτρα πρόληψης εξάπλωσης του ιού

Ένεκα της κατάστασης, χρειάζεται η παρουσία ιατρού επί καθημερινής βάσεως, τόσο στην Κοφίνου, όσο και στην Κοκκινοτριμιθιά

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Το ενδιαφέρον των τελευταίων ημερών, μετά και τον εντοπισμό των 150 επιβεβαιωμένων περιστατικών της νόσου COVID-19 σε χώρους υποδοχής και φιλοξενίας μεταναστών στην Ελλάδα, στρέφεται στις συνθήκες υγιεινής που επικρατούν στις δομές φιλοξενίας των προσφύγων. Σύμφωνα με έκθεση της Επιτρόπου Διοικήσεως και Προστασίας των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Μαρίας Στυλιανού Λοττίδη, στο Κέντρο Φιλοξενίας Αιτητών Ασύλου στην Κοφίνου και στον αντίστοιχο στην Κοκκινοτριμιθιά, τηρούνται αυστηρά μέτρα υγιεινής, ενώ όλοι οι διαμένοντες έχουν πρόσβαση σε ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.

Σε επίσκεψη που πραγματοποίησε η Επίτροπος στο κέντρο «Πουρνάρα» στην Κοκκινοτριμιθιά, διαπίστωσε τα εξής:

- Τα σοβαρότερα ζητήματα που αντιμετωπίζουν σε σχέση με τους διαμένοντες στο Κέντρο «Πουρνάρα» είναι όταν κατά την είσοδο τους διαπιστωθεί ότι κάποιος νοσεί από φυματίωση ή από τον ιό έμπολα. Στις περιπτώσεις αυτές, οι νοσούντες μεταφέρονται στο Περιφερειακό Νοσοκομείο Κυπερούντας για ιατρικό έλεγχο και αν πρόκειται για διαχειρίσιμα περιστατικά, τους χορηγείται ιατροφαρμακευτική αγωγή και επιστρέφουν στο Κέντρο, διαφορετικά παραμένουν στο Σανατόριο στην Κυπερούντα μέχρις ότου αποθεραπευτούν.

Μετά την έλευση της πανδημίας του covid-19, στο Κέντρο τηρούνται αυστηρά υγειονομικά μέτρα, που συμπεριλαμβάνουν:

- θερμομέτρηση όλων εισερχόμενων στο Κέντρο, περιλαμβανομένου και του προσωπικού,

- ψεκασμό των αντίσκηνων μια φορά το μήνα και των κοινόχρηστων χώρων ανά δεκαπενθήμερο.

- Έχουν τοποθετηθεί αντισηπτικά σε όλους τους χώρους του Κέντρου

- Γίνεται ενημέρωση σε σχέση με την πανδημία με έντυπα τα οποία έχουν μεταφραστεί στη μητρική γλώσσα των διαμενόντων ενώ οδηγίες έχουν δοθεί και προφορικά .

- Όλοι οι διαμένοντες εφοδιάστηκαν με ατομικό προστατευτικό εξοπλισμό (γάντια και μάσκες)

- Σε περίπτωση που διαπιστωθεί ύποπτο κρούσμα, υπάρχει ειδικά διαμορφωμένος χώρος για την προσωρινή διανυκτέρευση του υπό καθεστώς καραντίνας μέχρις ότου μεταφερθεί την επομένη σε Κυβερνητικό Νοσοκομείο για περαιτέρω εξετάσεις.

- Αφού δηλαδή εξεταστεί επιτόπου, βάσει του πρωτοκόλλου, παραπέμπεται στα Ιατρεία Δημόσιας Υγείας και εάν εν τέλει διαγνωστεί θετικό στο κορωνοϊό, παραπέμπεται στο Νοσοκομείο Αναφοράς (Αμμοχώστου).

- Υπάρχει διαθέσιμος γιατρός μέρα παρά μέρα καθώς επίσης και δύο νοσοκόμοι που παρέχουν τις υπηρεσίες τους σε 24ωρη βάση.

- Βάσει του προαναφερθέντος Διατάγματος του Υπουργού Υγείας, είναι δυνατή η κατ’ εξαίρεση έξοδος των διαμενόντων από το Κέντρου για λόγους υγείας και ανθρωπιστικούς λόγους

Από επίσκεψη στον χώρο φιλοξενίας στην Κοφίνου, διαπιστώθηκαν τα εξής:

Αναφορικά με το Κέντρο φιλοξενίας στη Κοφίνου, στοιχεία και πληροφορίες σε σχέση με την εφαρμογή των μέτρων για προστασία από την εξάπλωση του ιού, λήφθηκαν από τον Υπεύθυνο του Κέντρου, κατόπιν επικοινωνίας που είχε μαζί με τη Λειτουργό του Γραφείου. Σημειώνεται δε, ότι σε σχέση με τις γενικές συνθήκες διαβίωσης στο χώρο έχουν ήδη υποβληθεί 2 εκθέσεις μας κατά το 2018 και 2019.

Σύμφωνα δε με τα εν λόγω στοιχεία που λήφθηκαν από τον Υπεύθυνο του Κέντρου στην Κοφίνου, αρχές Μαρτίου εκπονήθηκε σχέδιο εκτίμησης και διαχείρισης κίνδυνου στη βάση των οδηγιών του Υπουργείου Υγείας και του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), με βάση το οποίο διαμορφώθηκε και εφαρμόζεται μεταξύ άλλων σχέδιο δράσης για προστασία από τον ιό covid-19, το οποίο περιλαμβάνει συγκεκριμένες καθημερινές διαδικασίες και ενέργειες όπως η προμήθεια όλων των διαμένοντων με ατομικό προστατευτικό εξοπλισμό ( γάντια και μάσκες).

· Πρόσωπο που ήρθε σε επαφή με πιθανό κρούσμα απομονώνεται σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο.

· Περαιτέρω γίνεται λήψη θερμοκρασίας καθημερινά όσων βρίσκονται σε απομόνωση.

· Με ανάρτηση γραπτών ανακοινώσεων δίδονται οδηγίες για πρόληψη του ιού σε όλες τις γλώσσες διαμενόντων και εργαζομένων,

· Τήρηση βασικών κανόνων υγιεινής, απολύμανσης κοινόχρηστων χωρών καθημερινά

· Έλεγχος των νεοεισερχομένων στο κέντρο φιλοξενίας με προσκόμιση κατάλληλου Πιστοποιητικού υγείας

· Διανομή φαγητού, τμηματική ανά δέκα άτομα σε κλειστά ατομικά δοχεία μιας χρήσης

· Υποχρεωτική θερμομέτρηση όλων των εισερχομένων στο κέντρο

· Η είσοδος επιτρέπεται στους έχοντες εργασία στο χώρο προς εξυπηρέτηση των διαμενόντων οι οποίοι πρέπει να φέρουν μαζί τους γάντια και μάσκα.

· Απαγόρευση όλων των άλλων επισκέψεων.

· Συστηματική παρακολούθηση ευάλωτων ομάδων από ιατρικό προσωπικό του κέντρου,

· Ενώ σε περίπτωση υπόπτου κρούσματος ακολουθείται το ίδιο πρωτόκολλο με το Κέντρο «Πουρνάρα» δηλ. εξετάζεται επιτόπου, βάσει του πρωτοκόλλου, παραπέμπεται στα Ιατρεία Δημόσιας Υγείας και εάν εν τέλει διαγνωστεί θετικό στο κορωνοϊό, παραπέμπεται στο Νοσοκομείο Αναφοράς (Αμμοχώστου). 

Χρήζουν επίλυσης

Στον χώρο «Πουρνάρα» οι λειτουργοί του γραφείου της Επιτρόπου Διοικήσεως διαπίστωσαν και κάποια προβλήματα, όπως η απουσία δαπέδου σε κάποια αντίσκηνα, γεγονός που συνέβαλε στην δημιουργία λάσπης κατά τις τελευταίες βροχοπτώσεις. «Ενόψει του γεγονότος ότι υπάρχουν ακόμη αντίσκηνα χωρίς δάπεδο και/η χωρίς την τοποθέτηση κατάλληλου υλικού το οποίο να προστατεύει από φυσικά φαινόμενα όπως η έντονη βροχόπτωση, επιβάλλεται άμεσα η επίσπευση της ολοκλήρωσης των κατασκευαστικών εργασιών επέκτασης και διαμόρφωσης του Κέντρου ώστε αυτό να καταστεί πλήρως λειτουργικό.

Ειδικότερα δε, θα πρέπει να δοθεί προτεραιότητα στο χώρο στον οποίο συσσωρεύεται νερό γύρω και μέσα από κάποια αντίσκηνα, που δεν έχουν επιστρωμένο χαλίκι για να δημιουργηθεί δάπεδο ώστε να μπορούν να καταστούν κατά το ελάχιστο, ανθρώπινες οι συνθήκες διαβίωσης για όλους τους διαμένοντες χωρίς καμία διάκριση».

Επίσης, μεταξύ άλλων, η Επίτροπος αναφέρει πως «παρότι χαιρετίζω το γεγονός, όχι μόνο ενόψει του COVID 19 αλλά καθόλη την διάρκεια παραμονής των διαμενόντων ότι υπάρχει πρόσβαση για όλους σε ιατροφαρμακευτική περίθαλψη με την παρουσία ιατρού μέρα παρά μέρα και την εικοσιτετράωρη παρουσία δυο νοσηλευτών, ενώ σε περίπτωση υπόπτου κρούσματος ακολουθείται συγκεκριμένο πρωτόκολλο, εν τούτοις ενόψει της ανάγκης για εντατικοποίηση των ελέγχων και την ολοένα περισσότερη έλευση διαμενόντων στο χώρο, η παρουσία γιατρού κρίνεται απαραίτητη επί καθημερινής βάσης».

Δείτε αυτούσια την έκθεση της Επιτρόπου εδώ

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση

X