ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Παρακολουθούνται οι διαδικασίες επιστροφής των μεταναστών

Σε εφαρμογή ο Μηχανισμός Παρακολούθησης – Πέραν των 500 αναγκαστικών επιστροφών κάθε χρόνο

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Πέραν των 500 αναγκαστικών επιστροφών Άτυπων Μεταναστών γίνονται κάθε χρόνο στην Κύπρο, σύμφωνα με τον ανώτερο λειτουργό του Γραφείου Επιτρόπου Διοικήσεως, υπεύθυνο του Μηχανισμού Παρακολούθησης των Διαδικασιών των Αναγκαστικών Επιστροφών Άτυπων Μεταναστών Κώστα Ιωαννου.

Σε δημοσιογραφική διάσκεψη που παραχώρησε την Πέμπτη η Επίτροπος Διοικήσεως και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, με αφορμή το διήμερο σεμινάριο που πραγματοποιείται σε συνεργασία με το Διεθνές Κέντρο Ανάπτυξης Μεταναστευτικής Πολιτικής, έγινε παρουσίαση του Μηχανισμού Παρακολούθησης των Αναγκαστικών Επιστροφών των Άτυπων Μεταναστών, ο οποίος τέθηκε σε εφαρμογή μετά από επτά χρόνια από την απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου ,χρονικό διάστημα κατά το οποίο οι διαδικασίες επιστροφών έμεναν. χωρίς παρακολούθηση.

Σε ομιλία της, η Επίτροπος Διοικήσεως ανέφερε πως ο Μηχανισμός Παρακολούθησης συστάθηκε τον περασμένο Ιούνιο και τέθηκε σε επιχειρησιακή λειτουργία από την 1η Ιανουαρίου 2019. Σύμφωνα με την κ. Μαρία Στυλιανού-Λοττίδη, στόχος της Ευρωπαϊκής Οδηγίας, είναι η θέσπιση διάφανων και δίκαιων κανόνων επιστροφής των υπηκόων τρίτων χωρών οι οποίοι έχουν στερηθεί ή απωλέσει το δικαίωμα παραμονής στην ΕΕ καθώς και η ρύθμιση της χρήσης αναγκαστικών μέτρων, της κράτησης και της απαγόρευσης επανεισόδου στις χώρες μέλη.

Παράλληλα σημειώνεται ότι έχουν συμπληρωθεί νομικά και θεσμικά κενά που υπήρχαν σε σχέση με το καθεστώς των μεταναστών.
«Στόχος του Μηχανισμού είναι η παρακολούθηση όλων των σταδίων της διαδικασίας των αναγκαστικών επιστροφών, που ακολουθούν οι αρμόδιες Μεταναστευτικές Αρχές και η άσκηση αποτελεσματικού ελέγχου ο οποίος στοχεύει στη διασφάλιση της εφαρμογής των κοινών κανόνων και διαδικασιών όπως προβλέπονται στην ευρωπαϊκή και στην εθνική νομοθεσία», δήλωσε η Επίτροπος.

Εισηγήσεις από τους λειτουργούς

Κατά τη δική του ομιλία ο, υπεύθυνος λειτουργός του Μηχανισμού κ. Κώστας Ιωάννου, ανέφερε πως από την ημέρα που τέθηκε σε εφαρμογή ο Μηχανισμός, έχουν γίνει 58 παρακολουθήσεις από τις 93, υποθέσεις για τις οποίες κατατέθηκαν εκθέσεις. Όπως διαπιστώθηκε, στις εν λόγω υποθέσεις, δεν έχουν εντοπιστεί σοβαρές παραβιάσεις.

Μεταξύ άλλων ο κ. Ιωάννου, ανέφερε πως ο στόχος που έθεσε ο ίδιος καθώς επίσης και οι υπόλοιποι λειτουργοί του Μηχανισμού, είναι να παρακολουθούν το 50% των επιστροφών.

Οι λειτουργοί του Μηχανισμού Παρακολούθησης, κατέθεσαν στον Αρχηγό της Αστυνομίας αλλά και στις αρμόδιες αρχές για τη μετανάστευση, έξι εισηγήσεις.

 

Μεταξύ των εισηγήσεων είναι οι ακόλουθες:

· Η αποφυγή χρήσης του δωματίου κράτησης της Αστυνομίας στο Αεροδρόμιο όπου αυτό δεν κρίνεται απαραίτητο .
· Η εξασφάλιση κατάλληλων χειραποσκευών για να μεταφέρουν τα πράγματά τους οι μετανάστες
· Η αποφυγή χρήσης χειροπέδων από την Αστυνομία όταν αυτό εκτιμάται πως δεν είναι αναγκαίο 

Παράλληλα, τονίστηκε η ανάγκη χρήση μεταφραστή, καθώς επίσης και η χρηματική βοήθεια προς τους μετανάστες ούτως ώστε να μπορούν να φτάσουν στη χώρα τους, έχοντας εξασφαλίσει τα απαραίτητα αγαθά.

Κατά το δικό της χαιρετισμό η project manager του Διεθνούς Κέντρου Ανάπτυξης για την μεταναστευτική πολιτική, κ. Barbara Cuzuico-Weiss, ανέφερε πως «με τα ευρωπαϊκά σύνορα, την ακτοφυλακή, την ευρωπαϊκή αρχή για τα θεμελιώδη δικαιώματα και τα 22 κράτη μέλη συμπεριλαμβανομένης της Κύπρου και ιδιαίτερα του γραφείου της Επιτρόπου Διοικήσεως, εφαρμόζουμε το σχέδιο του Μηχανισμού Παρακολούθησης που έχει εθνικές και ευρωπαϊκές επιδιώξεις».

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση

X