ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Οι φορές που το Υπουργείο Παιδείας βρέθηκε στο «μάτι του κυκλώνα»

Η «Κ» παρουσιάζει τις κυριότερες από αυτές

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Ποικίλες αντιδράσεις προκάλεσε στο χώρο της εκπαίδευσης και στην κοινή γνώμη η οδηγία με ένδειξη κατεπείγοντος για σκίσιμο σελίδας από βιβλίο διδασκαλίας των Αγγλικών λόγω αναφοράς στον Κεμάλ Ατατούρκ. Το Υπουργείο Παιδείας αφού βρέθηκε στο στόχαστρο αποφάσισε να αποσύρει το συγκεκριμένο βιβλίο κρίνοντας πως είναι ακατάλληλο ωστόσο η εν λόγω απόφαση δεν κατάφερε να κατευνάσει τα πνεύματα, με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη να δηλώνει πως στον 21ο αιώνα ενδεχόμενα να θέλει μια άλλη διαχείριση.

Τα τελευταία χρόνια το αρμόδιο Υπουργείο απασχόλησε πολλές φόρες την επικαιρότητα με τις αποφάσεις και τις άστοχες του. Η «Κ» παρουσιάζει τις κυριότερες από αυτές.

Μάρτιος 2018

Ο πρώην Υπουργός Παιδείας Κώστας Χαμπιαούρης άναψε φωτιές με τις δηλώσεις του που έκανε μετά με τον Πρόεδρο του ΕΛΑΜ Χρίστο Χρίστου.

«Οι απόψεις σας είναι πάντα καλοδεχούμενες και είμαστε ανοικτοί σε διάλογο. Θα δεχθούμε όπως έχετε αναφέρει την οποιαδήποτε εποικοδομητική κριτική εκεί που πρέπει και θέλω να ξέρετε ότι οι αξίες και αρχές που έχετε αναφέρει είναι και δικές μας αξίες και δικές μας αρχές κι ότι θα προσπαθήσουμε να δώσουμε ότι καλύτερο στα παιδιά μας που είναι το μέλλον αυτού του τόπου», είχε δηλώσει ο κ. Χαμπιαούρης.

Το υπουργείο Παιδείας μια μέρα μετά τις αντιδράσεις που προκλήθηκαν από τις δηλώσεις του πρώην υπουργού, θεώρησε πως μετά την διευκρινιστική τοποθέτηση του κ. Χαμπιαούρη, «πως σε καμία περίπτωση δεν ταυτίζεται με ακραίες πολιτικές θέσεις αλλά αναφερόταν στα ελληνοχριστιανικά ιδεώδη». Μια τοποθέτηση που έφερε αντιδράσεις πολιτικών κομμάτων και πολιτών.

Ιούλιος 2018

Χιλιάδες εκπαιδευτικοί βγήκαν στους δρόμους διαμαρτυρόμενοι για τις προτάσεις του πρώην Υπουργού Παιδείας Κώστα Χαμπιαούρη για εξορθολογισμό δαπανών που προωθεί το Υπουργείο.

Οι εκπαιδευτικές οργανώσεις έκαναν λόγο ότι λήφθηκαν πρόχειρες αποφάσεις για την κάλυψη των αναγκών με αποτέλεσμα να προσέλθουν σε μαζικές κινητοποιήσεις.

Σεπτέμβριος 2020

Το Υπουργείο Παιδείας ανακοίνωσε την έναρξη πειθαρχικής έρευνας στον καθηγητή – εικαστικό Γιώργο Γαβριήλ για τα έργα που δημοσιοποίησε στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης. Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του Υπουργείου Παιδείας τα έργα του δημιουργήσαν μεγάλη αναστάτωση μεταξύ γονέων και συναδέλφων του και ευρύτερα στην κοινή γνώμη, καθώς και έντονη αντίδραση και διαμαρτυρίες της κοινότητας στην οποία βρίσκεται το σχολείο.

Από την πλευρά του ο κύριος Γαβριήλ είχε δηλώσει ότι, «καταρχήν να πούμε ότι οι τέχνες είναι ένα μέσο έκφρασης και επικοινωνίας για τους καλλιτέχνες, εκφράζουμε τα συναισθήματα μας, τα βιώματα, τις εμπειρίες και τους προβληματισμούς μας. Αυτό κάνω εδώ και σαράντα χρόνια και είναι αυτό που κάνω και σήμερα μέσα από τη νέα μου δουλειά. Το να καθίσω να αναλύσω το έργο μου, πιστεύω ότι το περιορίζω, ο καθένας μπορεί να το ερμηνεύσει και διαφορετικά».

Αυτούσια η ανακοίνωση του Υπουργείου:

«Αλγεινή εντύπωση προκαλούν ζωγραφιές που δημοσιοποιεί σε Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης, διευθυντής σχολείου, οι οποίες έχουν δημιουργήσει μεγάλη αναστάτωση μεταξύ γονέων και συναδέλφων του και ευρύτερα στην κοινή γνώμη, καθώς και έντονη αντίδραση και διαμαρτυρίες της κοινότητας στην οποία βρίσκεται το σχολείο.

Ούτε η ελευθερία της έκφρασης ούτε η ελευθερία της καλλιτεχνικής δημιουργίας μπορεί, όταν πρόκειται για αξιωματούχο στον χώρο της εκπαίδευσης και ιδιαίτερα μέσα σε σχολείο, να δικαιολογήσουν την προσβολή του δημόσιου αισθήματος και την προαγωγή μηνυμάτων που καλλιεργούν λογική περιφρόνησης ή και ενδεχομένως κλίμα μισαλλοδοξίας μέσα στην μαθητική κοινότητα.

Εφόσον πρόκειται για διευθυντή σχολείου, οι αρμόδιες Υπηρεσίες του Υπουργείου Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας έχουν ξεκινήσει διαδικασία πειθαρχικής έρευνας σύμφωνα με τους ισχύοντες κανονισμούς».

Σεπτέμβριος 2021

Αναστάτωση προκάλεσε η είδηση για την αφαίρεση της σελίδας 36 από το βιβλίο αγγλικών Oxford Discover Futures 3, της Β’ Λυκείου η οποία παρουσίαζε και έκανε αναφορά στον Κεμάλ Ατατούρκ. Μετά τον ντόρο το Υπουργείο Παιδείας εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία γνωστοποιεί ότι τι βιβλιο αποσύρεται, κρίνοντας το ακατάλληλο.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης ερωτήθηκε για τον τρόπο χειρισμό του θέματος «αδειάζοντας» ουσιαστικά το αρμόδιο Υπουργείο αλλά και τον Υπουργό λέγοντας ότι, «δεν με ενδιαφέρει το Υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας τι λέγει, με ενδιαφέρει πώς αντιμετωπίζεται ένα πρόβλημα που στον 21ο αιώνα ενδεχόμενα να θέλει μια άλλη διαχείριση».

Αυτούσια η ανακοίνωση:

Στο βιβλίο διδασκαλίας της Αγγλικής για τη Β’ Λυκείου, που παραλήφθηκε πρόσφατα και επρόκειτο να χρησιμοποιηθεί για πρώτη φορά φέτος, εντοπίστηκε πριν δυο μέρες μια απαράδεκτη όσο και άτοπη αναφορά.

Δεν είναι δυνατόν σε βιβλία που χρησιμοποιούνται για την εκπαίδευση στα σχολεία μας να προβάλλεται ο Κεμάλ Ατατούρκ ως υπόδειγμα ηθικού ηγέτη, ο οποίος «ευεργέτησε τον λαό». Διότι, όπως είναι καλά γνωστό, ο Ατατούρκ και οι Νεότουρκοι ευθύνονται για εγκλήματα κατά των λαών, όπως η Γενοκτονία των Αρμενίων, των Ποντίων, των Ασσυρίων... Είναι μάλιστα ειδικότερα εντελώς άτοπο μια τέτοια αναφορά να γίνεται σε βιβλίο εκμάθησης της αγγλικής γλώσσας.

Η Κυπριακή Δημοκρατία, καθώς και αρκετές άλλες δημοκρατικές χώρες, όπως οι Η.Π.Α., η Γαλλία κ.λπ., καταδικάζει τη Γενοκτονία των Αρμενίων, η οποία και θεωρείται μαζικό έγκλημα. Επομένως, εξυπακούεται ότι δεν μπορεί να υπάρχει τέτοια αναφορά σε ένα σχολικό βιβλίο.

Έχοντας διαπιστώσει το πρόβλημα, το Υπουργείο Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας (ΥΠΠΑΝ) αποφάσισε να αποσυρθεί το συγκεκριμένο βιβλίο. Για τυχόν ευθύνες σχετικά με την αβλεψία όσον αφορά στο συγκεκριμένο βιβλίο, θα γίνει σχετική διερεύνηση. Σημειώνεται ακόμη ότι το τελευταίο διάστημα είχαν εντοπισθεί και ορισμένα άλλα βιβλία της Αγγλικής, με αναφορές στη «βόρεια Κύπρο», ως αν να επρόκειτο για ένα δεύτερο κυπριακό κράτος και έγιναν σχετικές ενέργειες και υπήρξε αποκατάσταση.

Υπενθυμίζουμε ότι είναι δικαίωμα του κυπριακού κράτους και αρμοδιότητα και ευθύνη της Κυβέρνησης να αποφασίζει ποιά βιβλία θα χρησιμοποιηθούν στα σχολεία μας. Ούτε το Υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας ούτε και η υποτελής στην Τουρκία διοίκηση στα κατεχόμενα μπορούν να έχουν λόγο για το θέμα. Είναι μάλιστα εξωφρενικό το τουρκικό κράτος, με τη γνωστή συμπεριφορά του απέναντι στην Κύπρο, να προβάλλει αξιώσεις είτε για να εκθειάζεται ο Κεμάλ Ατατούρκ είτε για το περιεχόμενο στην εκπαίδευσή μας.

Η επιλογή του βιβλίου που θα χρησιμοποιείται ως βοήθημα διδασκαλίας είναι αρμοδιότητα του ΥΠΠΑΝ. Το να μην επιλεγεί ένα από πολλά πιθανά βιβλία, επειδή κρίνεται ότι δεν είναι κατάλληλο, δεν αποτελεί βεβαίως «λογοκρισία».

Λογοκρισία και απαγόρευση υπάρχει όταν μια Αρχή εμποδίζει ή απαγορεύει την έκδοση ή κυκλοφορία κάποιου βιβλίου. Και στην Κυπριακή Δημοκρατία δεν υπάρχει λογοκρισία. Βιβλία που μπορεί και να εκθειάζουν είτε τον Ατατούρκ είτε άλλες προσωπικότητες που μπορεί να τις βαρύνουν εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας μπορούν και να κυκλοφορούν και να διακινούνται στη χώρα μας και όποιος θέλει μπορεί να τα χρησιμοποιεί. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι θα πρέπει να χρησιμοποιούνται για τη διδασκαλία στο σχολείο.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Παιδεία: Τελευταία Ενημέρωση

X