ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Μάχη των μαχών για τις έξι έδρες της Ε.Ε.

Άρχισαν οι εσωκομματικές έριδες και τα φαβορί στα τρία μεγάλα κόμματα

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Της Μαρίνας Οικονομίδου

economidoum@kathimerini.com.cy

Μπορεί οι ευρωεκλογές να μην έχουν ακόμη κινήσει το ενδιαφέρον των πολιτών όπως δείχνει και η δημοσκόπηση που διενήργησε η Symmetron Market Research για λογαριασμό της «Καθημερινής», όμως στα κομματικά πηγαδάκια έχουν ήδη ξεκινήσει και οι έριδες με τους υποψηφίους που διεκδικούν τις έξι έδρες δίνουν τη μάχη των μαχών για την επικράτησή τους. Ποιοι είναι τα φαβορί για την ευρωβουλή, ποιοι θεωρείται πως στηρίζονται από την ηγεσία, ποια στελέχη δουλεύουν για τον καθένα και ποιοι έχουν το δικό τους ακροατήριο που ενδεχομένως να προκαλέσει ανατροπές; Αυτά είναι τα ερωτήματα που τίθενται στα κομματικά πηγαδάκια, την ίδια στιγμή που δεν αποφεύγονται εσωκομματικά μουρμουρητά και έριδες στα τρία μεγάλα κόμματα, ΔΗΣΥ ΑΚΕΛ και ΔΗΚΟ όπου οι έδρες είναι δεδομένες. Στην ΕΔΕΚ στη Συμμαχία-Οκολόγοι και το ΕΛΑΜ η εσωστρέφεια και ο ανταγωνισμός μεταξύ των υποψηφίων δεν έχει ακόμη ενισχυθεί καθώς η κύρια μάχη είναι αυτή της κατάληψης της έκτης έδρας. Ήδη τα δημοσκοπικά ευρήματα, έχουν ήδη ξεκινήσει να δείχνουν προτιμήσεις και τάσεις, με ανοικτό βέβαια αν αυτές οι τάσεις θα επιβεβαιωθούν ή αν θα διαψευστούν με το άνοιγμα της κάλπης.

Μάχη για τρία πρόσωπα θεωρείται αυτή που θα έχει ο ΔΗΣΥ βάσει και των δημοσκοπικών ευρημάτων. Όπως όλα δείχνουν ο Λευτέρης Χριστοφόρου επανεκλέγεται, καθώς λαμβάνει το 44%, τον ακολουθεί στις Βρυξέλλες ο Λουκάς Φουρλάς με 40% ενώ τρίτος με 36% έρχεται ο Νίκος Τορναρίτης. Ο Λευτέρης Χριστοφόρου μαζί με την έδρα στην ευρωβουλή, κράτησε και τη θέση του αναπληρωτή Προέδρου στον ΔΗΣΥ κάτι που όπως όλα δείχνουν τον ωφέλησε να διατηρήσει την επαφή του με τη βάση. Όπως λέγεται εντός ΔΗΣΥ, οι συνεχείς επισκέψεις του σε επαρχίες εκδηλώσεις και σωματεία του κόμματος, τον κράτησαν κοντά στο συναγερμικό κοινό όλο αυτό το διάστημα και γι αυτό αναμένεται να επιβραβευθεί. Φαίνεται άλλωστε το δυνατό έρεισμά του στην επαρχία Λάρνακας και Αμμοχώστου βάσει της δημοσκόπησης. Είναι γνωστό άλλωστε πως ο κ. Χριστοφόρου αποτελεί εκπρόσωπο της λαϊκής Δεξιάς στον ΔΗΣΥ που αποτελεί και την πλειοψηφική τάση στον Συναγερμό και αυτό επιβεβαιώνεται βάσει της έρευνας.

Τον κ. Χριστοφόρου ακολουθεί σε ψήφους ο Λουκάς Φουρλάς. Ο κ. Φουρλάς είχε δεχτεί έντονες πιέσεις για να κατέλθει στο ψηφοδέλτιο του ΔΗΣΥ ενώ προτάσεις είχε από το ΔΗΚΟ και από τη Συμμαχία Πολιτών. Κίνηση που καταδεικνύει πως όλα τα κόμματα γνωρίζουν το έρεισμά του στην κοινωνία λόγω και του έντονου κοινωνικού του έργου και θέλησαν να το αξιοποιήσουν. Ο κ. Φουρλάς θεωρείται πως θα φέρει κοντά ένα ακροατήριο κάπως απομακρυσμένο από το κομματικό γίγνεσθαι ενώ οι θέσεις του στο κυπριακό, που θεωρούνται πιο σκληρές θεωρείται από στελέχη πως ενδεχομένως να αποτελέσει το αντίβαρο της Ελένης Θεοχάρους. Βάσει της δημοσκόπησης, συγκεντρώνει ψήφους από όλα τα κόμματα πλην ΕΔΕΚ Συμμαχία Πολιτών και ΕΛΑΜ ενώ ιδιαίτερα δυνατός παρουσιάζεται στην επαρχία Λεμεσού από όπου και προέρχεται. Το ερώτημα είναι πώς θα κινηθεί ο κομματικός πυρήνας και μηχανισμός του κόμματος. Θα ευνοήσει τον Λουκά Φουρλά ή τα δύο ηγετικά στελέχη του κόμματος;

Η δεύτερη ψήφος

Όπως λέγεται εκτός από τις ευλογίες της Πινδάρου για εκλογή, ο Λουκάς Φουρλάς έχει και την άτυπη στήριξη του Προέδρου της Δημοκρατίας αλλά και καλή σχέση με τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Χριστοδουλίδη. Αξίζει να σημειωθεί πως Λουκάς Φουρλάς και Λευτέρης Χριστοφόρου έχουν σχέση χρόνων και σύμφωνα με τα κομματικά πηγαδάκια, αναμένεται να υπάρξει μία άτυπη αλληλοβοήθεια.
Και ο τίτλος όμως του αριστίνδην αναμένεται να παίξει τον δικό του ρόλο. Όπως είναι γνωστό οι συναγερμικοί ψηφοφόροι στηρίζουν διαχρονικά τον αριστίνδην του κόμματος, δίνοντάς του μία ψήφο για να τον κρατήσουν κοντά στο κόμμα. Το έκαναν άλλωστε και σε άλλες εκλογικές μάχες, φέρνοντας κοντά στο κόμμα πρόσωπα που μετεξελίχθησαν σε δυνατά στελέχη όπως οι Πρόδρομος Προδρόμου, Χρίστος Στυλιανίδης, Στέλλα Κυριακίδου ενώ στις τελευταίες βουλευτικές εκλογές, εξέλεξαν τον αριστίνδην Σόλωνα Κασίνη, αφήνοντας εκτός ηχηρά ονόματα και στελέχη.

Το κόστος

Ο Νίκος Τορναρίτης, τρίτος τη τάξει στο κόμμα, φαίνεται βάσει της δημοσκόπησης να έρχεται τρίτος και συνεπώς να μένει εκτός ευρωκοινοβουλίου. Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΔΗΣΥ έχει σημαντικό έρεισμα στην αστική Λευκωσία και αυτό δεν θα πρέπει να αγνοηθεί. Είναι εκπρόσωπος και του ακροατηρίου που είναι ένθερμο υπέρ μίας λύσης. Ακροατήριο που ενδεχομένως να στρέψει την πλάτη του στον ΔΗΣΥ, μετά και τους χειρισμούς της κυβέρνησης σε κυπριακό και Συνεργατισμό, αλλά και την σκλήρυνση της στάσης του κόμματος. Το αν ο Νίκος Τορναρίτης θα πληρώσει το τίμημα των κυβερνητικών και κομματικών χειρισμών είναι ένα ζήτημα ανοικτό. Όπως ανοικτό είναι αν θα πληρώσει την υπόγεια κόντρα που έχει με τον Λουκά Φουρλά από την αρχή του προεκλογικού. Όπως είναι γνωστό μέλη της κοινοβουλευτικής ομάδας όπως η Αννίτα Δημητρίου και ο Ευθύμιος Δίπλαρος έχουν βγει ανοικτά και τον στηρίζουν, αλλά και άλλα στελέχη που με την αποχώρησή του, ενδεχομένως να επωφεληθούν. Είτε εισερχόμενοι στη βουλή, είτε λαμβάνοντας το κομματικό του αξίωμα. Στη λίστα ακολουθεί η Ελένη Σταύρου με 10%, ο Παναγιώτης Σεντώνας με 6% και η Τζιώρτζια Κωνσταντίνου με 5%.

Κούρσα για τρεις στο ΑΚΕΛ

Ο Νεοκλής Συλικιώτης επανεκλέγεται βάσει της δημοσκόπησης λαμβάνοντας το 36%, ενώ τον ακολουθούν με ποσοστό 30% ο βουλευτής Γιώργος Γεωργίου και ο Νιαζί Κιζίλγιουρεκ. Ο κ. Συλικιώτης βάσει της δημοσκόπησης φαίνεται να επιβραβεύεται για την τρέχουσα θητεία του. Είναι άλλωστε πρώτος στη λίστα με τη δράση των Κύπριων Ευρωβουλευτών στο Ευρωκοινοβούλιο με βάση τα στοιχεία της σελίδας του Ευρωκοινοβουλίου στην οποία καταγράφεται η δράση των αντιπροσώπων μας στην Ευρώπη και αυτή την είδηση φρόντισε να το προωθήσει ιδιαίτερα το ΑΚΕΛ. Στην Εζεκία Παπαϊωάννου ευνοούν σίγουρα την υποψηφιότητα του κ. Συλικιώτη λόγω και του ρόλου που έχει στην ομάδα της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς/Αριστερά των Πρασίνων των Βορείων Χωρών, ως αντιπροέδρου. Ο ίδιος βάσει και της έρευνας έχει ιδιαίτερο έρεισμα στην επαρχία Λεμεσού. Όχι μόνο γιατί προέρχεται από εκεί, αλλά βάσει και του τι λέγεται στο παρασκήνιο η επαρχία Λεμεσού του ΑΚΕΛ και συγκεκριμένα ο βουλευτής και επαρχιακός Γιώργος Γεωργίου, φαίνεται να εργάζεται ιδιαίτερα για την επανεκλογή του κ. Συλικιώτη. Τόσο που έχει προκαλέσει δυσφορία μεταξύ στελεχών και συζητήσεις στα συλλογικά σώματα καθώς στο ΑΚΕΛ, η προώθηση υποψηφίων και ο παραγοντισμός θεωρείται ταμπού.

Γιώργος Γεωργίου και Νιαζί Κιζίλγιουρεκ θα δώσουν βάσει της έρευνας την δική τους μάχη για τη δεύτερη θέση. Ο Γιώργος Γεωργίου έχει στο πλευρό του την πλειοψηφία της κοινοβουλευτικής ομάδας, με τους Κώστα Κώστα, Χρίστο Τζιοβάνη, Αδάμο Αδάμου αλλά κυρίως την Ειρήνη Χαραλαμπίδου να εργάζονται για την εκλογή του. Μάλιστα, η κα Χαραλαμπίδου, είχε δεχτεί ευγενικές συστάσεις από τα ανώτατα δώματα για να κρατήσει χαμηλότερους τόνους γύρω από το ποιόν ευνοεί, όπως και ο γ.γ της ΕΚΑ Πανίκος Χάμπας. Όπως λέγεται πάντως από το περιβάλλον του Γιώργου Γεωργίου φέρεται να υπάρχει σχετική δυσφορία για το γεγονός ότι προωθούνται άλλα πρόσωπα από την ηγεσία, παρακάμπτοντας τον βουλευτή της Λάρνακας. Ο ίδιος έχει δυνατό έρεισμα στην περιοχή Λάρνακας και Πάφου και όπως λέγεται δυναμική στο σκληρό ΑΚΕΛικό ακροατήριο. Ενδεικτική η πρόσφατή του αντιπαράθεση με την Ελένη Σταύρου στα κρατικό κανάλι η οποία εκτός από viral που έγινε, πόλωσε τον κόσμο του ΑΚΕΛ.

Όπως ο Γιώργος Γεωργίου έτσι και ο Νιαζί Κιζίλγιουρεκ φέρεται να έχει το δικό του έρεισμα στην τ/κ πλευρά. Θα πρέπει να σημειωθεί πως στα δημοσκοπικά ευρήματα δεν έχουν συμπεριληφθεί Τ/κ που προτίθενται να ψηφίσουν στις επικείμενες εκλογές. Κάτι που ενδεχομένως να του δώσει σχετικό προβάδισμα σε σχέση με τους ανθυποψηφίους του. Το κόμμα της Αριστεράς και ιδιαίτερα ο Νιαζί Κιζίλγιουρεκ έχουν από καιρό ξεκινήσει προεκλογική εκστρατεία, με Τ/κ ακτιβιστές και ενεργούς πολίτες να εντάσσονται στο επιτελείο του Τ/κ ακαδημαϊκού και το Ρεπουμπλικανικό Τουρκικό Κόμμα, να βοηθά ανεπίσημα. Την υποψηφιότητα Κιζίλγιουρεκ, θεωρείται πως στηρίζει ιδιαίτερα η ηγεσία του κόμματος, καθώς έτσι θα σταλεί μήνυμα πως και η κοινωνία είναι έτοιμη για λύση. Το ζήτημα βεβαίως είναι πως ήδη υποψήφιοι του ΑΚΕΛ συζητούν «προώθηση» Νιαζί από την ηγεσία. Ενδεικτική η αναφορά του κ. Κυπριανού στην υποψηφιότητα Κιζίλγιουρεκ κατά την εκδήλωση Μισιαούλη-Καβάζογλου. Κίνηση που θεωρήθηκε πως στέλνει το μήνυμα πως η ηγεσία έχει τον δικό της εκλεκτό. Στη σειρά ακολουθεί ο Άθως Γεωργίου με 16%, ο Γιώργος Κουκουμάς και η Μαρίνα Νικολάου με 15%.

Η μάχη Θεοχάρους και Μαυρίδη

Ο Κώστας Μαυρίδης φαίνεται να είναι ο εκλεκτός του ΔΗΚΟϊκού ακροατηρίου καθώς βάσει της δημοσκόπησης λαμβάνει το 48%. Τον ακολουθεί η Ελένη Θεοχάρους με 39% ενώ τρίτος στη σειρά έρχεται ο Μαρίνος Μουσιούττας με 25%. Στην τέταρτη θέση βρίσκεται η Κατερίνα Χριστοφίδου με 21%, 19% ο Ζαχαρίας Κουλίας και 12% ο Άριστος Βασιλειάδης. Ο Κώστας Μαυρίδης έχει ένα δικό του ακροατήριο εντός και εκτός του ΔΗΚΟ, που δεν τον έχει εγκαταλείψει παρά την μετακόμισή του στις Βρυξέλλες. Ανοικτό είναι αν η έλλειψη στήριξης από την ηγεσία, σε αντίθεση με το 2014, θα τον αποδυναμώσει. Βάσει των δημοσκοπικών πάντως ευρημάτων, έχει εισροές από όλα τα κόμματα πλην του ΔΗΣΥ και των Οικολόγων. Λίγο πιο κάτω φαίνεται να ακολουθεί η Ελένη Θεοχάρους, η οποία βάσει της δημοσκόπησης έχει εισροές από όλα τα κόμματα πλην ΑΚΕΛ ΕΔΕΚ και ΕΛΑΜ. Ενδιαφέρον προκαλεί το γεγονός ότι το χαμηλότερο ποσοστό ψήφων προέρχεται από την επαρχία Λεμεσού από την οποία και προέρχεται. ΔΗΚΟϊκοί κύκλοι πάντως δεν ανησυχούν για τη δυναμική Θεοχάρους καθώς όπως λένε ένα καλό ποσοστό της, μεταφράζεται σε αύξηση των ποσοστών του ΔΗΚΟ. Και αυτό γιατί η κύρια εισροή ψήφων για την κα Θεοχάρους προέρχεται από άλλους χώρους. Ο Μαρίνος Μουσιούττας αν και έρχεται τρίτος, δεν πρέπει να διαγράφεται από το κάδρο, καθώς έχει τη στήριξη της ηγεσίας. Κάτι τέτοιο ενδεχομένως να προκαλέσει ανατροπές. Υπενθυμίζεται πως ο ίδιος ο Νικόλας Παπαδόπουλος του ζήτησε να δώσει τη μάχη. Κάτι που θεωρείται πως επουλώνει τις εσωκομματικές πληγές και ανακόπτει τις διαρροές προς την Δημοκρατική Παράταξη. Δεν θα πρέπει βεβαίως να αγνοείται και η δυναμική του Ζαχαρία Κουλία, ο οποίος έχει το δικό του ακροατήριο κυρίως στην επαρχία Αμμοχώστου.

Ενδιάμεσος με άλλο διακύβευμα

Την ίδια ώρα που στα τρία μεγάλα κόμματα η μάχη επικεντρώνεται στο ποιοι θα εκλεγούν ευρωβουλευτές, σε ΕΔΕΚ, Συμμαχία Πολιτών, Οικολόγους, ΕΛΑΜ και ΔΗΠΑ, το διακύβευμα διαφοροποιείται. Βάσει και των ποσοστών της δημοσκόπησης, το ΕΛΑΜ φέρεται να λαμβάνει την έκτη έδρα, στέλνοντας τον εκπρόσωπο τύπου του ΕΛΑΜ Γεάδη Γεάδη στις Βρυξέλλες. Η ΕΔΕΚ ενισχύει την επιθετική ρητορική της απέναντι στο ΕΛΑΜ, θέλοντας να περάσει το μήνυμα πως αποτελεί την μόνη επιλογή για να μείνει εκτός του ΕΛΑΜ. Συμμαχία Πολιτών και Οικολόγοι, έχουν ήδη ξεκινήσει επίθεση στον υπόλοιπο ενδιάμεσο χώρο και συγκεκριμένα σε ΔΗΚΟ και ΕΔΕΚ με αφορμή τον Συνεργατισμό, επιδιώκοντας σε εισροή ψήφων από τον συγκεκριμένο χώρο, ενώ η ΔΗΠΑ, έχει ως κύριο στόχο όχι την κατάληψη της έδρας αλλά το 3,6% που θα την εντάξει στο εθνικό κοινοβούλιο και θα της δώσει κρατική χορηγία.

Έντυπη

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση