Kathimerini.gr
Στην επίσημη παρουσίαση της στρατηγικής της για έγκαιρη πρόσβαση των Ευρωπαίων πολιτών σε εμβόλια κατά της COVID-19 προχώρησε χθες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Σκοπός της Επιτροπής, όπως προέκυψε από τις διαβουλεύσεις με τα κράτη-μέλη τις τελευταίες εβδομάδες, είναι να διαπραγματευθεί «προκαταβολικές συμφωνίες αγοράς» (advance purchase agreements) από κοινού εκ μέρους των «27» με εταιρείες που βρίσκονται σε προχωρημένα στάδια ανάπτυξης του εμβολίου. Η Ε.Ε. θα παράσχει χρηματοδότηση στις εταιρείες αυτές πριν επιβεβαιωθεί ότι το εμβόλιο που αναπτύσσουν λειτουργεί, ώστε να μπορέσουν να προχωρήσουν ταχύτατα σε μαζική παραγωγή εάν η προσέγγισή τους αποδειχθεί ασφαλής και αποτελεσματική. Ως αντάλλαγμα, οι εταιρείες θα δεσμευθούν να χορηγήσουν έναν προσυμφωνημένο αριθμό δόσεων στην Ε.Ε. (η επένδυση της οποίας θα λειτουργήσει ως προκαταβολική πληρωμή). Οι δόσεις αυτές θα διανεμηθούν στα κράτη-μέλη βάσει πληθυσμιακής ποσόστωσης, ενώ η Επιτροπή φιλοδοξεί επίσης να εξασφαλίσει ποσότητες για ευάλωτες τρίτες χώρες.
Η σχετική χρηματοδότηση θα προέλθει κατά σημαντικό μέρος από το μέσο στήριξης εκτάκτου ανάγκης (ESI), το οποίο συστάθηκε για την κοινή προμήθεια αναγκαίων προϊόντων και ειδών εξοπλισμού για την καταπολέμηση της πανδημίας και διαθέτει σήμερα 2,7 δισ. ευρώ. Στελέχη της Επιτροπής έχουν αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο να αυξηθεί αυτό το ποσό, με τη συναίνεση των κρατών-μελών, ενώ πρόσθετη στήριξη θα παρασχεθεί μέσω δανείων από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων. Η απόφαση των ποσοτήτων αγοράς του εμβολίου κατόπιν ολοκλήρωσης των συμφωνιών και η πολιτική εμβολιασμού παραμένουν στην αρμοδιότητα των κρατών-μελών.
Οσον αφορά τα κριτήρια με την οποία θα επιλεγούν οι εταιρείες που θα χρηματοδοτηθούν, μεταξύ αυτών είναι η ορθότητα της επιστημονικής προσέγγισης και της χρησιμοποιούμενης τεχνολογίας, η ταχύτητα της παράδοσης στην απαιτούμενη κλίμακα, ο επιμερισμός των κινδύνων και η διαφοροποίηση μεταξύ διαφορετικών τεχνολογιών.
Επιπλέον, η υποψήφια εταιρεία θα πρέπει να διαθέτει σημαντική παραγωγική ικανότητα εντός της Ε.Ε., ενώ θα δοθεί σημασία στην προθυμία της να διευκολύνει τη χορήγηση του εμβολίου και σε λιγότερο ανεπτυγμένες χώρες.
Παράλληλα με την πρωτοβουλία της Κομισιόν, τέσσερα κράτη-μέλη (Γαλλία, Γερμανία, Ολλανδία, Ιταλία) ανακοίνωσαν το περασμένο Σάββατο ότι υπέγραψαν προκαταβολική συμφωνία αγοράς με την AstraZeneca, την εταιρεία που συνεργάζεται με το ινστιτούτο Jenner του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης σε ένα από τα πιο πολλά υποσχόμενα πειραματικά εμβόλια κατά του νέου κορωνοϊού. Η συμφωνία αφορά την παροχή τουλάχιστον 300 εκατομμυρίων δόσεων και μπορεί να επωφεληθεί από αυτήν οποιοδήποτε κράτος-μέλος της Ε.Ε. το επιθυμεί.