ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Η εμβολιαστική κάλυψη ρίχνει τις νοσηλείες

Οι απώλειες ανθρώπινων ζωών αποδίδονται στο ποσοστό διασποράς του ιού – είχε προειδοποιήσει ο ECDC

Του Απόστολου Τομαρά

Του Απόστολου Τομαρά

tomarasa@kathimerini.com.cy

Η σταθεροποίηση που καταγραφούν το τελευταίο διάστημα οι νοσηλείες, οι οποίες τη Δευτέρα το βράδυ έπεσαν στις 143 δημιουργεί ευφορία στην ομάδα διαχείρισης της πανδημίας τόσο για το πρώτο ζητούμενο που είναι η εκτόνωση των πιέσεων στα νοσοκομεία όσο και για τους λόγους που την προκάλεσαν. Έχοντας ως δεδομένο τα περιθώρια που υπάρχουν αξία έχουν οι εκτιμήσεις που γίνονται για τους παράγοντες που έχουν συμβάλει στη μείωση των ημερήσιων νοσηλειών. Σύμφωνα με τις επιστημονικές απόψεις, δυο είναι οι βασικοί λόγοι που έχουν προκαλέσει τη μείωση. Ο ένας από αυτούς έχει να κάνει με το ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης. Ο άλλος αφορά τη σταθεροποίηση της όλης κατάστασης. Ωστόσο οι επιστήμονες εμφανίζονται ιδιαίτερα επιφυλακτικοί για το επόμενο διάστημα όπου το τέλος της καλοκαιρινής περιόδου εκ των πραγμάτων θα αυξήσει την κινητικότητα στην κοινότητα. Την ίδια περίοδο θα επιβεβαιωθεί και η εκτίμηση που γίνεται στην παρούσα φάση, για το αποτύπωμα της εμβολιαστικής κάλυψης στην επιδημιολογική εικόνα.

Τα εμβόλια

Σύμφωνα με την αξιολόγηση των δεδομένων της πανδημίας κύριο χαρακτηριστικό της τρέχουσας περιόδου είναι η σταθεροποίηση που παρουσιάζει η επιδημιολογική εικόνα στα νοσοκομεία και αντανακλά την περίοδο μετά την έξαρση στα μέσα καλοκαιριού. Λαμβάνοντας υπόψη τη γενική επιστημονική θεώρηση ότι οι λόγοι σε ανάλογες περιπτώσεις είναι πολυπαραγοντικοί, οι επιστήμονες βάζουν ψηλά την αύξηση της εμβολιαστικής κάλυψης και της έμφασης που δόθηκε για επιτάχυνση του εμβολιασμού σε νεότερες ηλικίες. Ωστόσο όπως επισημαίνεται το θετικό πρόσημο που υπάρχει δεν μπορεί να δημιουργεί εφησυχασμό μιας και η εικόνα της πανδημίας, όπως υποστηρίζεται, παραμένει αρκετά ευμετάβλητη τόσο στα νοσοκομεία όσο και στην κοινότητα.

Το αποτύπωμα

Σε απόλυτους αριθμούς η εικόνα σταθεροποίησης της πανδημίας κινείται σε 143 νοσηλείες, εκ των οποίων οι 58 σε σοβαρή κατάσταση. Ποσοστό 83,22% των νοσηλευόμενων δεν έχουν ιστορικό εμβολιασμού. 311 (ποσοστό θετικότητας: 0,58%) νέα περιστατικά της νόσου COVID-19 εντοπίστηκαν από τα μοριακά τεστ (PCR) και τα τεστ ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου (antigen rapid test), ανεβάζοντας το συνολικό αριθμό κρουσμάτων σε 113,588. Οι δυο θάνατοι που ανακοινώθηκαν ανέβασαν το συνολικό αριθμό όσων έχουν αποβιώσει από τη νόσο COVID-19 σε 501. Σε ό,τι έχει να κάνει με τις ανθρώπινες απώλειες, ο ECDC πριν από μια εβδομάδα είχε ενημερώσει σχετικά αποδίδοντας τους θανάτους στην διασπορά του ιού και την μετάλλαξης Δέλτα στην κοινότητα. Με βάση επίσημα στοιχεία ο μέσος όρος ηλικίας των θανόντων από την ασθένεια είναι τα 76,5 έτη.

Ο Σεπτέμβριος

Ο πρώτος μήνας του φθινοπώρου θεωρείται από τους επιστήμονες ως πρόκληση για την εξέλιξη της πανδημίας. Η ανησυχία που επικρατεί έχει να κάνει με την αύξηση της κινητικότητας και κατά συνέπεια των επαφών, από την επιστροφή στους χώρους εργασίας, τα σχολεία και τα πανεπιστήμια. Το επόμενο διάστημα θα επιβεβαιωθεί εκ νέου το αποτύπωνα της εμβολιαστικής κάλυψης. Όπως λέγεται αν στους χώρους εργασίας και σχολεία, δεν υπάρχει υψηλή εμβολιαστική κάλυψη με την διασπορά του ιού θα οδηγήσει σε εξάρσεις, τοπικές, που ενδεχομένως να επηρεάσουν γενικότερα την εικόνα της πανδημίας. Αυτό που αναμένεται επίσης με ιδιαίτερο ενδιαφέρον από επιστημονικής απόψεως είναι να διαπιστωθεί αν θα σημειωθεί ανάλογη επιδείνωση στα νοσοκομεία, ένας δείκτης που σχετίζεται άμεσα με την προστατευτική ανοσία από τους εμβολιασμούς και τις σοβαρές νοσηλείες.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Απόστολου Τομαρά

Υγεία: Τελευταία Ενημέρωση

X