Της Μαρίνας Οικονομίδου
Ο συνωστισμός πολιτών στην Λαϊκή Αγορά, οι βόλτες στον μόλο της Λεμεσού και στο Πάρκο της Αθαλάσσας, ενέτεινε τις πιέσεις προς την κυβέρνηση για τη λήψη νέων και ενδεχομένως αυστηρότερων μέτρων. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Κυριάκος Κούσιος, δήλωσε το βράδυ της Κυριακής στο κρατικό κανάλι πως εφόσον δεν πειθαρχήσουμε με τα μέτρα που έχουν ληφθεί, τότε η διυπουργική που θα πραγματοποιηθεί το πρωί της Δευτέρας και της οποίας θα προεδρεύσει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ενδεχομένως να προβεί σε νέα μέτρα.
Ο πυρήνας του ιού στα νοσοκομεία
Η ανυπακοή πολιτών που συνεχίζουν τις βόλτες και τον συνωστισμό παρά τις αυξήσεις των κρουσμάτων αλλά και τις συνεχείς παραινέσεις της κυβέρνησης, φέρεται πως προβλημάτισε ιδιαίτερα το προεδρικό, αλλά και επαγγελματίες υγείας. Καθόλου τυχαίο το ότι ο Παγκύπριος Ιατρικός Σύνδεσμος σε ανάρτηση στο twitter εισηγείται απαγόρευση κάθε άσκοπης μετακίνησης και κυκλοφορίας, όπως επιβληθεί άμεσα στην Κύπρο. Γι αυτή την προσέγγιση ρόλο παίζει και το γεγονός ότι ένας μεγάλος αριθμός επαγγελματικών υγείας, βρίσκονται είτε σε αυτοπεριορισμό είτε υπό εξέταση, είτε έχουν διαγνωστεί θετικοί στον κορωνοϊό.
Τελευταίο παράδειγμα που προκάλεσε αναστάτωση, ήταν οι δύο επιδημιολόγοι οι οποίοι ενημερώνουν καθημερινά τα ΜΜΕ για τα επιβεβαιωμένα κρούσματα, τέθηκαν σε αυτοπεριορισμό αναμένοντας το αποτέλεσμα της εξέτασής τους καθώς ήταν επαφές του ενός εκ των δύο πιθανών περιστατικών. Η αλήθεια είναι πως σε σχέση με άλλα κράτη μέλη της Ε.Ε που υποτίμησαν τον κίνδυνο η Κυπριακή Δημοκρατία έλαβε μεν κάποια μέτρα, ωστόσο ζήτημα που ανησυχεί και επιστήμονες υγείας αλλά και πολιτικούς κύκλους ακριβώς ότι ο πυρήνας του ιού βρίσκεται εντός νοσοκομείων.
Το γεγονός ότι το ένα μετά το άλλο νοσοκομείο κλείνει λόγω εξάπλωσης του κορωνοϊού στους γιατρούς και επαγγελματίες υγείας, σε συνδυασμό με τις ελλείψεις των βασικών (95 αναπνευστήρων στον δημόσιο 35 στον ιδιωτικό τομέα), αποτελούν το χειρότερο δυνατό σενάριο που έχει να χειριστεί η Κύπρος. Αυτό ακριβώς σε συνδυασμό με το ότι το γενικό σύστημα υγείας, εδώ και λίγο καιρό άρχισε να λειτουργεί, εντείνει τις ανησυχίες για κατάρρευση του συστήματος υγείας.
Τι λέχθηκε στο Εθνικό
Ζήτημα πλήρους απαγόρευσης της κυκλοφορίας, είχε τεθεί και την προηγούμενη Τετάρτη μέσω διαρροών στα ΜΜΕ, προκαλώντας πανικό και οδηγώντας τελικώς στην άγαρμπη και αργοπορημένη διάψευση από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Κυριάκο Κούσιο. Η αλήθεια βεβαίως είναι ότι μία τέτοια εισήγηση πλήρους απαγόρευσης της κυκλοφορίας είχε πέσει στο τραπέζι του εθνικού συμβουλίου το πρωί της Πέμπτης από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Έθεσε και θέμα περιορισμού στην ενημέρωση των ΜΜΕ, όμως για την πλήρη απαγόρευση ζήτησε από τους πολιτικούς αρχηγούς να εκφράσουν την θέση τους. Τόσο ο γ.γ του ΑΚΕΛ όσο και ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ, εξέφρασαν την άποψη ότι κάτι τέτοιο θα προκαλούσε αχρείαστο πανικό στον κόσμο.
Όπως λέχθηκε, η κυβέρνηση θα έπρεπε να λάβει πρώτα όλα τα απαραίτητα μέτρα για την τήρηση των τελευταίων μέτρων και αν αυτά δεν αρκούν τότε να προχωρήσει σε σκληρότερα. Όπως έγραφε η Κυριακάτικη «Κ» μέλη του υπουργικού συμβουλίου δεν απέκλειαν ένα τέτοιο μέτρο εντός της επόμενης βδομάδας, αν δεν περιοριστούν τα κρούσματα. Σύμφωνα πάντως με εκτιμήσεις εμπειρογνωμόνων μέχρι και την περασμένη Παρασκευή, τα μέτρα που λήφθηκαν από την Κυριακή φέρεται να είναι ικανοποιητικά και αρκετά, νοουμένου ότι θα τηρηθούν. Το ζήτημα βεβαίως που προκύπτει είναι ότι αυτά τα μέτρα δεν τηρούνται από αρκετούς, εντείνοντας τις ανησυχίες. Αξίζει να σημειωθεί πως μέχρι τώρα έχουν παρατηρηθεί 32 παραβάσεις από επιχειρήσεις που έχουν ανοίξει, παρά τις απαγορεύσεις.
Το διάγγελμα Μητσοτάκη
Υπάρχουν και οι πολιτικοί κύκλοι βεβαίως, που θεωρούν ότι μετά το διάγγελμα Μητσοτάκη, το απόγευμα της Κυριακής, ο Νίκος Αναστασιάδης δεν έχει άλλο δρόμο από το να εφαρμόσει αυστηρότερα μέτρα. Ο Έλληνας Πρωθυπουργός, δεν εφάρμοσε βεβαίως πλήρη απαγόρευση της κυκλοφορίας, αλλά απαγόρευση κάθε άσκοπης κυκλοφορίας με επιβολή προστίμου 150 ευρώ. Θα πρέπει να σημειωθεί πως κύκλοι του υπουργικού, δεν είδαν το διάγγελμα Μητσοτάκη ως επιβολή αυστηρότερων μέτρων καθώς σε αντίθεση με την Κύπρο, στην Ελλάδα δεν έχουν απαγορεύσει τις πτήσεις, αλλά όπως λένε είναι πιο άρτιο επικοινωνιακά.
Ένα βήμα πίσω από Αναστασιάδη
Ήδη πολλοί είναι εκείνοι που διερωτούνται που βρίσκεται ο Νίκος Αναστασιάδης το τελευταίο διάστημα. Το διάγγελμα εκείνης της Παρασκευής, άνοιξε τον χορό των έντονων επικρίσεων από την αντιπολίτευση η οποία ζητούσε επιτακτικά αυστηρά μέτρα και προκάλεσε την απογοήτευση ακόμη και της Πινδάρου. Όπως είχε αναφέρει η «Κ» ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ επέμενε μέχρι την υστάτη για την επιβολή σκληρών μέτρων και σε αυτό το πλαίσιο φρόντισε να κοινοποιήσει την διαφοροποίησή του. Έκανε συγκεκριμένα, έκκληση, την επομένη του διαγγέλματος για επιβολή σκληρότερων μέτρων ούτως ώστε να μη γίνουμε Ιταλία όπως είχε χαρακτηριστικά πει.
Στο ίδιο πλαίσιο τον ακολούθησε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος Νίκος Τορναρίτης, ακόμη και ο ανέκαθεν πιστός στον Πρόεδρο βουλευτής Λεμεσού Αντρέας Κυπριανού. Αυτό από μόνο του καταδείκνυε, πως δεν ήταν μόνο η κοινωνία ένα βήμα μπροστά στη λήψη σκληρότερων μέτρων αλλά και το ίδιο του το κόμμα. Όμως και στο υπουργικό ήταν αρκετοί εκείνοι που πίεζαν για αναθεώρηση των μέτρων της Παρασκευής. Σε αυτό το πλαίσιο τα σκληρότερα μέτρα λήφθηκαν τελικώς, μετά από ένα πολύωρο υπουργικό συμβούλιο και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έκανε ένα βήμα πίσω, αφήνοντας τους υπουργούς του (Αιμιλιανίδου, Ιωάννου, Πετρίδη)να διαχειριστούν και την κρίση και την ενημέρωση των πολιτών για τα μέτρα που θα ληφθούν.