Του Απόστολου Τομαρά
Στην επιλογή μιας από τις τέσσερις εταιρείες με τις οποίες διαβουλευόταν για την προμήθεια του ηλεκτρονικού συστήματος επιτήρησης της πράσινης γραμμής έχει καταλήξει το Υπουργείο Άμυνας. Η εταιρεία που θα αναλάβει να αναπτύξει το ηλεκτρονικό σύστημα είναι ισραηλινή όπως είχε αποκαλύψει από τον περασμένο Μάρτιο η έντυπη έκδοση της «Κ». Σύμφωνα με πληροφορίες από το Υπουργείο Άμυνας αυτό που απομένει για να ολοκληρωθεί η προμήθεια και εγκατάσταση των ηλεκτρονικών ματιών είναι η όλη συμφωνία να περάσει από την Βουλή κάτι που θα γίνει μόλις ξεκινήσουν και πάλι οι εργασίες της. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες ο προγραμματισμός που έχει γίνει είναι το σύστημα να έχει τοποθετηθεί και να έχει τεθεί σε λειτουργία μέχρι τέλος του τρέχοντος έτους. Το σύστημα επιτήρησης θα διαχειρίζεται ειδική μονάδα που θα συσταθεί και θα στελεχώνεται από αξιωματικούς και υπαξιωματικούς οι οποίοι θα τύχουν εκπαίδευσης από τους κατασκευαστές του συστήματος. Οι διαδικασίες αγοράς του συστήματος επιτήρησης είχαν ξεκινήσει την εποχή που στο τιμόνι του Υπουργείου Άμυνας ήταν ο Σάββας Αγγελίδης ο οποίος έτρεξε τις σχετικές διαδικασίες υλοποίησης ενός πάγιου αιτήματος της Εθνικής Φρουράς.
Το σύστημα
Σύμφωνα με τις λιγοστές πληροφορίες που έχουν διαρρεύσει, το υπό αγορά σύστημα επιτήρησης παρομοιάζει με αυτό του C4i. Όπως έχει εγκαίρως η «Κ» πρόκειται για ένα σύστημα ασφάλειας καθολικής παρακολούθησης. Αποτελείται από 31 υποσυστήματα «παρακολούθησης και καταγραφής ευρείας κλίμακας και κύριο χαρακτηριστικό του είναι η διαλειτουργικότητα, δηλαδή η επικοινωνία των συστημάτων, η συγκέντρωση και η διασταύρωση όλων των πληροφοριών και η αποστολή τους σε ένα κέντρο παρακολούθησης», σύμφωνα με τις τεχνικές προδιαγραφές ενός παρόμοιου συστήματος που αγοράσθηκε από την Ελλάδα την περίοδο των Ολυμπιακών Αγώνων. Στην περίπτωση της Κύπρου, σύμφωνα με το ρεπορτάζ της «Κ», η περιγραφή του συστήματος, που γίνεται από πηγές κοντά στις διαδικασίες προμήθειας, παραπέμπει σε ένα σύστημα πολλαπλών χρήσεων και δυνατοτήτων. Το σύστημα θα επιτηρεί το συνολικό μήκος της Πράσινης Γραμμής 24 ώρες το 24ωρο, θα διαθέτει σύστημα εντοπισμού κίνησης, θα δίνει εικόνα σε πραγματικό χρόνο, ενώ λέγεται πως θα διαθέτει και υποδομή για υποδοχή και εξυπηρέτηση τηλεκατευθυνόμενων συστημάτων (Drones), τα οποία θα λειτουργούν υποστηρικτικά και θα συνεργάζονται με το ηλεκτρονικό σύστημα επιτήρησης.
Η χρήση τους
Και εδώ η λογική προμήθειας του συστήματος κινείται στην πεπατημένη των πολλαπλών χρήσεων, δηλαδή να εξυπηρετεί πρώτιστα τις ανάγκες της Εθνικής Φρουράς, αλλά και άλλων υπηρεσιών. Για στρατιωτικούς σκοπούς το σύστημα θα αλλάξει τον παραδοσιακό τρόπο επιτήρησης και φύλαξης της Πράσινης Γραμμής. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της «Κ», τα ηλεκτρονικά μάτια επί της Γραμμής θα ελέγχονται από κεντρική μονάδα από την οποία θα επιτηρείται, σε 24ωρη βάση, από το νοτιότερο έως το βορειότερο σημείο της. Πέρα από τα τυφλά σημεία, εντός κατοικημένων περιοχών, οι κάμερες θα επιτηρούν δύσβατες περιοχές που σήμερα είναι αφύλαχτες, προς τον Πύργο Τυλληρίας αλλά και τη Δερύνεια. Η τοποθέτηση καμερών εκ των πραγμάτων αποσκοπεί στην αντικειμενική κάλυψη επιχειρησιακών αναγκών της Εθνικής Φρουράς, έχοντας συμβολή και στον εκσυγχρονισμό της δύναμης, θα προκαλέσει δε αλλαγές στη διαχείριση του ανθρώπινου δυναμικού της Εθνικής Φρουράς στην Πράσινη Γραμμή.