Στα άκρα οδηγείται η κόντρα που εχει ξεσπάσει μεταξύ Τουρκίας και Ισραήλ απο την Παρασκευή και μετα, επιβεβαιώνοντας και το σχετικό δημοσίευμα της «Κ» για το που έχουν φτάσει οι σχέσεις των δυο χωρών και στα ενεργειακά μεταξύ άλλων. Την Παρασκευή, δεκάδες χιλιάδες Παλαιστίνιοι κατέκλυσαν την περιοχή όπου είναι το τείχος, στην πρώτη ημέρα της "Πορείας της Επιστροφής". Η διαμαρτυρία αυτή που αναμένεται να διαρκέσει έξι εβδομάδες διεκδικεί το δικαίωμα της επιστροφής των Παλαιστινίων οι οποίοι, κατά εκατοντάδες χιλιάδες, εκδιώχθηκαν από τη γη τους ή διέφυγαν κατά τη διάρκεια του πολέμου που ακολούθησε την ίδρυση του κράτους του Ισραήλ το 1948.
Αυτή την πρώτη ημέρα της διαμαρτυρίας, τουλάχιστον 16 Παλαιστίνιοι που είχαν πλησιάσει το τείχος σκοτώθηκαν από ισραηλινά πυρά, και περισσότεροι από 1.400 τραυματίστηκαν, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας στη Λωρίδα της Γάζας.
Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατηγόρησε το Σάββατο το Ισραήλ ότι διέπραξε "απάνθρωπη επίθεση".
"Ο πιο ηθικός στρατός του κόσμου δεν χρειάζεται μαθήματα ηθικής από αυτόν που βομβαρδίζει αδιακρίτως αμάχους πληθυσμούς εδώ και χρόνια. Προφανώς αυτό επέλεξε η 'Αγκυρα για πρωταπριλιάτικη φάρσα", απάντησε ο Νετανιάχου στα κοινωνικά δίκτυα. Και πρόσθεσε οτι, ο Ερντογαν εχει συνηθίσει να μην του απαντούν, αλλα πρέπει να το συνηθίσει. Οποιος εισβάλλει στην Κυπρο, στην κουρδική ζώνη και σφάζει πολιτες στο Αφριν δεν μπορει να κάνει μαθήματα ηθικής.
Εννιά μήνες δεν μιλάνε
Η τρέχουσα περίοδος και τα όσα λέγονται μεταξύ Νετανιάχου και Ερντογαν δεν ειναι πρωτοφανή. Όπως αποκάλυψε η «Κ» οι σχέσεις των δυο χωρών ´εχουν παγώσει τουλάχιστον τους τελευταίους εννιά μήνες με τις συνεπειες να ειναι πολλαπλές.
Αφενός συμφωνα με τις πληροφοριες μας, εχει απομακρύνεται ολοένα και περισσότερο απο το τραπέζι, μετα και απο ενστάσεις και εταιρειών, η οποία ιδέα για εκμετάλλευση των Ισραηλινών κοιτασματων με αγωγο μέσω Τουρκίας και διάχυση απο εκεί στην ΕΕ. Δεν ειναι επιβεβαιωμένο πως αυτο το δεδομένο υπήρξε η απαρχή στην κατάρρευση των σχέσεων μεταξύ των δυο χωρών, σίγουρα πάντως όπως λένε και διπλωμάτες στη Λευκωσια, ειναι εξ αυτών και σίγουρα δεν λειτούργησε θετικά.
Απο την αλλη, το Ισραήλ εχει και μέσω ιδιωτικής συμφωνίας που ήδη εχει λάβει χώρα ως προς τα ενεργειακά, κλείσει την ψαλίδα των διαφόρων με την Αίγυπτο, όποτε η απομόνωση της Τουρκίας απο την περιοχή διογκώνεται. Η ισραηλινή εταιρεία Delek Drilling και ο αμερικανικός εταίρος της, Noble Energy, υπέγραψαν συμφωνία με την αιγυπτιακή εταιρεία Dolphinus Holdings, για συνολικά 64 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου, εντός μίας δεκαετίας, με το ύψος της σύμβασης να ανέρχεται στα 15 δισ. δολάρια.
Την ιδια ώρα αρμόδιες πηγές έλεγαν στην εφημερίδα πως εφοσον έτσι πλέον προδιαγράφονται νέα δεδομένα γενικότερα για τα ενεργειακά της ανατολικής Μεσογείου, εκ μέρους των Ισραηλινών κερδίζει έδαφος η δημιουργία του East Med, σενάριο που φάνταζε μεχρι πρόσφατα ως το πλέον απόμακρο.
Την ιδια ώρα, τις δικές τους επιφυλάξεις για το ρόλο που θελει να προσδώσει στον εαυτό του ο Ερτνογαν ετοιμάζονται να φέρουν στο προσκήνιο και οι Ιορδανοί, αν και εφοσον επισημοποιηθεί η μεταφορά της πρωτεύουσας του Ισραήλ, μετα την κινητικότητα εκ μέρους των ΗΠΑ στο θέμα, απο το Τελ Αλιβ στην Ιερουσαλήμ.
Ο ρόλος της Ιορδανιας στην περιοχή ξεκινά το 1967, κατά τη διάρκεια του Πολέμου των Έξι Ημερών, όποτε το Ισραήλ προσάρτησε από την Ιορδανία τον ανατολικό τομέα της Ιερουσαλήμ, επιβάλλοντας την τήρηση του ισραηλινού νόμου σε όλη την πόλη. Η κατοχή της Ανατολικής Ιερουσαλήμ θεωρήθηκε παράνομη από τον διεθνή νόμο και καταδικάστηκε από τα Ηνωμένα Έθνη και τη διεθνή κοινότητα.