ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Ενοχλημένος με Γκουτέρες ο Πρόεδρος - Του καταλογίζει «επιτήδεια ουδετερότητα»

«Δεν είναι θέμα συμβιβασμού, είναι θέμα υποχρέωσης του Γενικού Γραμματέα να ενεργεί εντός των όρων εντολής του», τόνισε ο κ. Αναστασιάδης

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Ενοχλημένος είναι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας με τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, αναφορικά με τη στάση που τήρησε μετά την υπαναχώρηση του Ερσίν Τατάρ στο θέμα του διορισμού ειδικού απεσταλμένου. Σε συνέντευξη του στην εκπομπή του ΡΙΚ «Προκλήσεις», ο κ. Νίκος Αναστασιάδης κατηγορεί τον κ. Γκουτέρες για «επιτήδεια ουδετερότητα στο Κυπριακό» ούτως ώστε να μην έρθει σε ρήξη με μια από τις δύο πλευρές.

Αυτό που ενοχλεί, σύμφωνα με τον κ. Αναστασιάδη, είναι ότι η μη έκδοση ανακοίνωσης από πλευράς Ηνωμένων Εθνών σαν αποτέλεσμα της υπαναχώρησης του Τουρκοκύπριου ηγέτη δεν θα έπρεπε να αποτρέψει τον Γενικό Γραμματέα από το να δηλώσει ποια είναι η θέση και η απόφασή του. «Δεν είναι θέμα συμβιβασμού, είναι θέμα υποχρέωσης του Γενικού Γραμματέα να ενεργεί εντός των όρων εντολής του», τόνισε ο κ. Αναστασιάδης.

Διερωτήθηκε γιατί στην πενταμερή Απριλίου, όταν η τουρκοκυπριακή πλευρά εκ φεύγοντας των ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών και κατ’ αντίθεση με τους όρους εντολής κατέθεσε σημεία έξι προτάσεων με τα οποία θέτει ως βάση λύσης τα δύο κράτη, ο Γενικός Γραμματέας δεν καταδίκασε την ενέργεια. Διερωτήθηκε ακόμη γιατί ο Γενικός Γραμματέας δεν απέδωσε την αλήθεια μετά την άτυπη τριμερή Σεπρεμβρίου, εξηγώντας ότι ο κ. Γκουτέρες θεωρεί πως αν έπραττε κάτι τέτοιο «θα ερχόταν σε ρήξη με μια από τις δύο πλευρές, μη μπορώντας να διαδραματίσει τον ρόλο του».

Τόνισε πως η «επιτήδεια ουδετερότητα» που τηρείται από τον κ. Γκουτέρες δεν αποτελεί την ορθή αντιμετώπιση των πραγμάτων, σημειώνοντας ότι το Κυπριακό αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε μια επικίνδυνη στασιμότητα, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε παγίωση των τετελεσμένων.

Ο κ. Αναστασιάδης είπε ότι η τουρκική πλευρά «δεν θέλει με κανέναν τρόπο να επανέλθει στον διάλογο εάν και εφόσον πρώτα δεν αναγνωριστεί η ανεξάρτητη οντότητα του παρανόμου μορφώματος ή το ίσο καθεστώς με την Κυπριακή Δημοκρατία». Τέλος, σύμφωνα με τον Πρόεδρο, η τουρκική πλευρά «είναι της άποψης ότι οι τεχνικές επιτροπές πρέπει να αναβαθμιστούν σε διακυβερνικό, όπως το αποκαλούν, επίπεδο για την καλλιέργεια καλών σχέσεων μεταξύ των δύο κρατών».

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση