Σε τέσσερις άξονες θα κινηθεί το Υφυπουργείο Τουρισμού μέσω του Σχεδίου Ανάκαμψης το οποίο από το 2022 μέχρι το 2026 θα επιχειρήσει να αναβαθμίσει το προϊόν της υπαίθρου και των ορεινών, καθώς και να δώσει ώθηση στον ιατρικό τουρισμό και να παντρέψει τους στόχους της Εθνικής Στρατηγικής με το πνεύμα και το πλαίσιο του Σχεδίου Ανάκαμψης. Όλα αυτά μέσω της ευρωπαϊκής χρηματοδότησης, που εφόσον εγκριθούν οι προτάσεις, θα ανέρχεται στα 33 εκατ. ευρώ. Οι δύο άξονες αφορούν εξ ολοκλήρου τα ορεινά, την ύπαιθρο και τις ακριτικές περιοχές και οι άλλοι δύο αναβαθμίσεις σε όλη την επικράτεια. Όσον αφορά τα ορεινά, την ύπαιθρο και τις ακριτικές περιοχές, ο στόχος είναι η βελτίωση της ανταγωνιστικότητας μέσω αναβάθμισης υπηρεσιών σε ξενοδοχεία και τουριστικά καταλύματα με επίκεντρο την ψηφιοποίηση των παρεχόμενων υπηρεσιών. Οι υπόλοιπες αλλαγές αφορούν ξενοδοχεία, εστιατόρια και καταστήματα πώλησης κυπριακών προϊόντων σε όλη την επικράτεια, ενώ είναι ξεκάθαρο ότι στις δράσεις δεν περιλαμβάνονται χορηγίες για αύξηση κλινών και νέων ξενοδοχειακών μονάδων.
Αυθεντικές εμπειρίες
Ο πρώτος άξονας δράσεων θα απορροφήσει 5 εκατ. από το Ταμείο Ανάκαμψης και αφορά την αναβάθμιση των χώρων που θα διεξάγονται οι αυθεντικές εμπειρίες και θα περιλαμβάνονται στις Αυθεντικές Διαδρομές- ένα πρόγραμμα το οποίο ήδη ετοιμάζεται και θα λανσαριστεί τον Σεπτέμβριο. Πρόκειται για προσπάθεια η οποία τρέχει τους τελευταίους 18 μήνες και αφορά την σκιαγράφηση της ενδοχώρας και την καταγραφή μιας διαδρομής με αυθεντικές εμπειρίες (τρύγος, παρασκευή χαλλουμιού κ.ο.κ.) έκτασης περίπου 400 χλμ σε περιοχές της ενδοχώρας. Η Αυθεντική Διαδρομή θα είναι διαθέσιμη σε ψηφιακή μορφή. Θα μπορεί δηλαδή ο επισκέπτης ψηφιακά μέσω συγκεκριμένης εφαρμογής στο smartphone και ειδικής ιστοσελίδας, ξεχωριστής του Υφυπουργείου και του VisitCyprus, να κλείνει τις διακοπές του στην Κύπρο βάσει των προσφερόμενων αυθεντικών εμπειριών. «Είναι το προϊόν που θα διαφοροποιήσει την Κύπρο αφού δεν υπάρχουν πολλές χώρες που στην ολότητά τους έχουν ενιαίο προϊόν με αυθεντικές εμπειρίες και εμείς έχουμε και το πλεονέκτημα των μικρών αποστάσεων», αναφέρει στην «Κ» ο Υφυπουργός Τουρισμού. Απώτερος σκοπός είναι όπως επαγγέλματα της υπαίθρου θεωρηθούν πλέον ως μοναδική και βιωματική τουριστική εμπειρία.Το πρόγραμμα Αυθεντική Διαδρομή θα παρουσιαστεί τον Σεπτέμβριο, ενώ από το 2022 ξεκινά η επιχορήγηση για δημιουργία περισσότερων εμπειριών μέσω του Ταμείου Ανθεκτικότητας.
Καλύτερες υπηρεσίες στα ορεινά
Ο 2ος άξονας αφορά αναβαθμίσεις σε ξενοδοχεία και τουριστικά καταλύματα των ορεινών, της υπαίθρου και των ακριτικών περιοχών και θα απορροφήσει κονδύλι ύψους 12 εκατ. ευρώ μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης. Όπως εξηγεί ο Υφυπουργός, οι αλλαγές δεν αφορούν κτηριακές αναβαθμίσεις και αύξηση κλινών, αλλά βελτιώσεις οι οποίες θα βελτιώσουν την εμπειρία του επισκέπτη. Για παράδειγμα, ο εκμοντερνισμός των ξενοδοχείων, η αισθητική των εσωτερικών τους χώρων, η παροχή wi-fi σε όλα τα δωμάτια, η εφαρμογή ψηφιακών συστημάτων για check in και check out, η χρήση ψηφιακής τεχνολογίας για την προβολή το social media management κτλ. Το σχέδιο θα δίνει λιγότερη βαρύτητα στις κτηριακές αναβαθμίσεις και θα επικεντρωθεί στην εμπειρία του επισκέπτη, σημείο στο οποίο, όπως εξηγεί ο κ. Περδίος, υστερούν τα ξενοδοχεία στην ύπαιθρο και τις ακριτικές περιοχές. «Θέλουμε να εντάξουμε τις νέες τάσεις του τουρισμού μέσα στο σχέδιο ώστε να μην είναι απλά μια χορηγία αλλά να είναι κάτι που θα παίρνει τις τουριστικές επιχειρήσεις μπροστά».
Αναβαθμίσεις σε εστιατόρια
Ο 3ος άξονας των προτάσεων του Υφυπουργείου είναι ύψους 8 εκατ. ευρώ και θα δοθεί υπό μορφή χορηγιών σε επιχειρήσεις για την βελτίωση και τον εκμοντερνισμό της κυπριακής γαστρονομίας και της χειροτεχνίας. Απευθύνεται σε κέντρα αναψυχής και καταστήματα που πουλούν κυπριακά προϊόντα -είτε εδέσματα είτε προϊόντα χειροτεχνίας. Στόχος είναι η αναβάθμιση του εξοπλισμού κουζίνας, η αισθητική των εστιατορίων και η διακόσμηση του χώρου τους από τοπικούς χειροτέχνες και τεχνίτες με σκοπό αφενός την βελτίωση της εμπειρίας του επισκέπτη αλλά και την ώθηση στους Κύπριους τεχνίτες, ώστε να βελτιωθεί η εικόνα και η εμπειρία του επισκέπτη και να συνάδει με το περιβάλλον και να είναι η διακόσμηση από τοπικούς χειροτέχνες καθώς έτσι δίνουμε ώθηση σε αυτούς τους Κύπριους τεχνίτες. Ανάλογα προγράμματα είναι ήδη σε ισχύ, ωστόσο η χρηματοδότησή τους θα αντληθεί πλέον μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης και όχι από τον προϋπολογισμό του Υφυπουργείου. Το αντίστοιχο ποσό από τον προϋπολογισμό του Υφυπουργείου θα αξιοποιηθεί σε άλλες δράσεις, όπως είναι ο συνεδριακός τουρισμός, ή η χρηματοδότηση του σχεδίου για τον εγχώριο τουρισμό. Περιγράφοντας το σκεπτικό του πλάνου δράσης του Υφυπουργείου στην «Κ», ο Σάββας Περδίος ανέφερε ότι όσες δράσεις συμπορεύονται με τους στόχους της ΕΕ έχουν ενταχθεί στις προτάσεις του Σχεδίου Ανάκαμψης και πλέον ανοίγει ο δρόμος για κάλυψη άλλων ενεργειών και τομέων μέσω του υφιστάμενου προϋπολογισμού.
Ιατρικός τουρισμός
Ο 4ος πυλώνας δράσεων ύψους 8 εκατ. ευρώ, απευθύνεται σε ξενοδοχεία όλης της επικράτειας και αφορά σχέδια κινήτρων για την προσθήκη ή την βελτίωση των υπηρεσιών υγείας/ευεξίας, την παροχή υπηρεσιών για άτομα 3ης ηλικίας και την προώθηση του ιατρικού τουρισμού. Το σκεπτικό του Υφυπουργείου, όπως περιέγραψε ο Υφυπουργός, είναι να δοθούν χορηγίες για τον εμπλουτισμό των υπηρεσιών υγείας- ευεξίας όπως υπηρεσίες φυσιοθεραπείας, υδροθεραπείας, φωτοθεραπείας ή αποθεραπεία μετά από μία επέμβαση. Εφόσον η δράση εγκριθεί, τότε θα υπάρξει ανάλογη διαβούλευση με τον Σύνδεσμο Ιατρικού Τουρισμού ώστε να γίνει η επιλογή των υπηρεσιών που μπορούν να συνδυαστούν με την παραμονή σε ένα ξενοδοχείο και να γίνουν οι ανάλογες μετατροπές σε μονάδες οι οποίες θα επιδείξουν ενδιαφέρον να επωφεληθούν των κινήτρων. «Δεν μιλούμε για την μετατροπή ενός ξενοδοχείου σε νοσοκομείο, αλλά να μπορεί να παρέχει κάποιες υπηρεσίες, ούτως ώστε να μπορεί κάποιος ο οποίος επισκέπτεται την Κύπρο είτε για μια επέμβαση είτε για να επανέλθει μετά από μια επέμβαση στο εξωτερικό, να μπορεί να κάνει την αποθεραπεία του εντός του ξενοδοχείου», επισημαίνει ο κ. Περδίος.
Περισσότερη ποιότητα εισηγείται ο ΣΤΕΚ
Πάντως, η ανάγκη για στροφή στον ποιοτικό τουρισμό που επιχειρεί να ικανοποιήσει με τις πιο πάνω δράσεις το Υφυπουργείο, είναι θέμα το οποίο τίθεται συχνά στην σφαίρα της δημόσιας συζήτησης. Πιο πρόσφατα έχει τονιστεί από τον πρόεδρο του Συνδέσμου Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΤΕΚ) ότι η αλλαγή μοντέλου όσο αφορά τον κυπριακό τουρισμό θα πρέπει να απασχολήσει και εξέφρασε τον προβληματισμό του για το κατά πόσο αυτό επιτυγχάνεται μέσω του στόχου για αύξηση των αφίξεων στα 5 εκατομμυρίων επισκεπτών. Έθεσε παράλληλα θέμα τουριστικών υποδομών και εμπειριών οι οποίες να υποστηρίζουν την προσέλκυση ποιοτικού τουρισμού, αναφέροντας ενδεικτικά ζητήματα καθαριότητας, στελέχωση παραλιών με ναυαγοσώστες, επισκέψεις σε ορεινές περιοχές και μονοπάτια της φύσης. Όπως σχολίασε «στην Κύπρο, το 92% είναι παράκτιος τουρισμός και δεν λέμε ότι πρέπει να αλλάξει, αλλά θα πρέπει να βελτιωθεί η εικόνα και οι υπηρεσίες κυρίως εκτός ξενοδοχειακών μονάδων». Από την πλευρά της, η αντιπρόεδρος του ΣΤΕΚ Δήμητρα Καραντόκη επισήμανε ότι ο στόχος θα πρέπει να είναι η προώθηση εξατομικευμένων διακοπών και νέες επιλογές προς τον επισκέπτη με την αξιοποίηση της τεχνολογίας και του διαδικτύου.
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ