ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Ενδιαφέρον από Ελλάδα και Γαλλία για τη «Δωδώνη»

Στο στόχαστρο ελληνικών και ξένων γαλακτοβιομηχανιών βρίσκεται η «Δωδώνη» με το ενδιαφέρον να επιβεβαιώνεται μεν, αλλά με την επισήμανση ότι ακόμη δεν υπάρχει καμία συγκεκριμένη προσφορά

Kathimerini.gr

Δήμητρα Μανιφάβα

Στο στόχαστρο ελληνικών και ξένων γαλακτοβιομηχανιών βρίσκεται η «Δωδώνη» με το ενδιαφέρον να επιβεβαιώνεται μεν, αλλά με την επισήμανση ότι ακόμη δεν υπάρχει καμία συγκεκριμένη προσφορά, πολλώ δε μάλλον συμφωνία. Υψηλόβαθμα στελέχη από τη «Δωδώνη» επιβεβαίωσαν στην «Καθημερινή» την ύπαρξη σχετικού ενδιαφέροντος για την εξαγορά της ηπειρώτικης βιομηχανίας, ενώ ανάλογη επιβεβαίωση ήρθε και από στελέχη με γνώση των προτάσεων που φτάνουν στο fund CVC, το οποίο αποτελεί τον σημερινό ιδιοκτήτη της «Δωδώνης».

Μάλιστα, όπως επεσήμαναν τα στελέχη αυτά, οι σχετικές προτάσεις στο fund έχουν ξεκινήσει από τον Οκτώβριο και αφορούσαν σε κάποιες περιπτώσεις ολόκληρη τη «Δωδώνη» και σε άλλες τη μονάδα παραγωγής χαλουμιού στην Κύπρο. Οι προτάσεις, πάντως, που υπάρχουν αυτή τη στιγμή στο προσκήνιο είναι των «Ελληνικών Γαλακτοκομείων» (Ολυμπος, Τυράς) και της γαλλικής Lactalis.

Εάν η «Δωδώνη» καταλήξει στα «Ελληνικά Γαλακτοκομεία», τότε η θέση της κορυφαίας εταιρείας στον κλάδο θα ενισχυθεί περαιτέρω, ενώ θα αποκτήσει πλέον πολύ μεγάλο αποτύπωμα και στην κατηγορία της φέτας. Ας σημειωθεί ότι αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που η οικογένεια Σαράντη επιχειρεί να αποκτήσει τη «Δωδώνη». Το είχε επιχειρήσει και το 2012 όταν τότε τέθηκε προς πώληση από την Αγροτική Τράπεζα το 67,77% των μετοχών της εταιρείας για να καταλήξει τελικά η ηπειρώτικη βιομηχανία στην SI Foods.

Η Τυράς, μάλιστα (νυν Ελληνικά Γαλακτοκομεία), είχε δημοσίως και με επιστολές της στον τότε υπουργό Οικονομικών Γ. Στουρνάρα αμφισβητήσει έντονα τη μέθοδο αξιολόγησης των προσφορών. Εάν πάντως η «Δωδώνη» καταλήξει στη Lactalis θα πρόκειται μάλλον για… τραγική ειρωνεία. Ο λόγος; H διοίκηση της «Δωδώνης», εταιρείας με ηγετική θέση στο πλέον γνωστό τυρί προστατευόμενης ονομασίας προέλευσης (ΠΟΠ), τη «φέτα», έχει επιδείξει ιδιαίτερη ευαισθησία σε ζητήματα πώλησης ψευδεπίγραφης φέτας, με σχετικά «κρούσματα» να υπάρχουν και από τη Lactalis, όπως είχε αποκαλύψει η «Καθημερινή» στις 30/3/2023. Η Lactalis έχει ήδη παραγωγική δραστηριότητα φέτας στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στο Βελεστίνο, εκεί όπου βρίσκεται η εταιρεία SHM HELLAS ΠΗΛΙΟΝ ΤΥΡΟΚΟΜΙΚΗ ΑΒΕΕ την οποία εξαγόρασε ο γαλλικός κολοσσός το 2018 από τον Γερμανό ιδιοκτήτη της Γκίντο Βέμπερ. Η εν λόγω εταιρεία παράγει τη φέτα με το σήμα Greco, η οποία εξάγεται κυρίως στη Γερμανία.

Η «Δωδώνη» ιδρύθηκε το 1963 ως μια μικρή μονάδα παραγωγής φρέσκου γάλακτος στα Ιωάννινα με ιδρυτές την Αγροτική Τράπεζα και την Πιστωτική Ενωση Γεωργικών Συνεταιρισμών Ιωαννίνων. Το 1967 εισήλθε στην κατηγορία των τυροκομικών, ενώ το 1978 ξεκινάει τις εξαγωγές. Το 2012 πέρασε στον έλεγχο της SI Foods και τέσσερα χρόνια μετά επεκτάθηκε στην Κύπρο δημιουργώντας μονάδα παραγωγής χαλουμιού και αναρής στη Λεμεσό. Την ίδια χρονιά απέκτησε και τυροκομική μονάδα στη Θήβα, όπου παράγει τη φέτα Παρνασσού και παραδοσιακό γιαούρτι. Το 2021 το CVC απέκτησε το 75% της «Δωδώνης» και το 2023 το σύνολο των μετοχών της εταιρείας, με τη «Δωδώνη» να εντάσσεται το 2024 στον όμιλο της Vivartia.

Σύμφωνα με τα τελευταία δημοσιευμένα οικονομικά της αποτελέσματα, το 2023 ο κύκλος εργασιών της διαμορφώθηκε σε 170,21 εκατ. ευρώ, ενώ το καθαρό της αποτέλεσμα ήταν ζημίες 8,3 εκατ. ευρώ. Το σύνολο των βραχυπρόθεσμων υποχρεώσεών της στο τέλος του 2023 ανερχόταν σε 101,56 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 81,8 εκατ. ευρώ δάνεια.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

NEWSROOM

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Επιχειρήσεις: Τελευταία Ενημέρωση