ΚΥΠΕ
Περιορισμένες είναι οι αντοχές των νοσοκομείων στην αντιμετώπιση της κατάστασης όπως εξελίσσεται με τα αυξημένα κρούσματα, δηλώνουν οι κυβερνητικοί γιατροί, οι οποίοι καλούν τον κόσμο να παραμείνει στο σπίτι για να αποφευχθεί η διασπορά του κορωνοϊού στην κοινότητα, γεγονός που θα δυσχεράνει το έργο τους στις ήδη δύσκολες συνθήκες που επικρατούν στα νοσοκομεία μας.
Ο Πρόεδρος της Παγκύπριας Συντεχνίας Κυβερνητικών Ιατρών (ΠΑΣΥΚΙ) Σωτήρης Κούμας δήλωσε ότι οι κυβερνητικοί γιατροί δίνουν την μάχη τους στα νοσοκομεία που δέχονται ολοένα και πιο μεγάλο αριθμό κρουσμάτων.
«Οι αντοχές των νοσοκομείων δεν είναι απεριόριστες. Καλούμε τον κόσμο να παραμείνει στα σπίτια του και ο καθένας ξεχωριστά να αναλάβει τις ευθύνες του», σημείωσε.
Η κατάσταση στα νοσοκομεία θα είναι πολύ δύσκολη, αν έχουμε πολλά κρούσματα ταυτοχρόνως
Υπέδειξε ότι η κατάσταση θα είναι πολύ επικίνδυνη για να διαχειριστεί, αν έχουμε πολλά περιστατικά που χρήζουν νοσηλείας τον ίδιο χρόνο.
«Οι αντοχές εξαρτώνται από τον σωστό και έγκαιρο σχεδιασμό, από τις σωστές και έγκαιρες αποφάσεις και ιδιαίτερα από την εφαρμογή τους. Πρέπει να οικονομήσουμε δυνάμεις, να έχουμε εξοπλισμό για να μπορέσουμε να αντέξουμε», είπε.
Σε ερώτηση ποιο αριθμό κρουσμάτων μπορούν να διαχειριστούν τα νοσοκομεία μας, ο κ. Κούμας είπε ότι «αυτή την απάντηση θεωρητικά τουλάχιστον πρέπει να γνωρίζει το Υπουργείο Υγείας. Ως γιατροί δεν θέλουμε να αναφερθούμε σε αριθμούς. Αυτό που μας αφορά, είναι το ανθρώπινο δυναμικό και τον εξοπλισμό, να είμαστε σε θέση να τα διαχειριστούμε με τον καλύτερο αποδοτικό τρόπο».
Δύσκολα αντεπεξέρχονται τα νοσοκομεία, αυτή την στιγμή
Τα νοσοκομεία αυτή την στιγμή, σημείωσε ο κ. Κούμας, διαχειρίζονται την όλη κατάσταση με δυσκολία. «Παραδεχόμαστε ότι η κατάσταση είναι δύσκολη. Ακόμη δεν είμαστε έτοιμοι στον βαθμό που έπρεπε να ήμασταν», πρόσθεσε.
Έδωσε ως παράδειγμα τα τμήματα βραχείας νοσηλείας που άρχισαν να δημιουργούνται σε κάποια νοσοκομεία. «Υπάρχει ένας σχεδιασμός μετά από τα ιατρεία δημόσιας υγείας ότι κάποιοι θα νοσηλεύονται με διαλογή», εξήγησε.
Φόβος από διασπορά του ιού από ασθενείς
Εξέφρασε και την ανησυχία των γιατρών για την διασπορά του ιού από ασθενείς στα νοσοκομεία.
«Τα δημόσια νοσηλευτήρια, τα κέντρα υγείας, τα ΤΑΕΠ δεν παύουν να τα επισκέπτονται συμπολίτες μας. Πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί γιατί από ότι διαφαίνεται υπάρχει πλέον διασπορά του ιού στην κοινότητα, κάποιοι από τους συμπολίτες μας μπορεί να είναι οι ίδιοι φορείς, με την εισαγωγή τους στα δημόσια νοσηλευτήρια θα υπάρξουν δυσκολίες», είπε.
Πρέπει, τόνισε, να γίνεται διαχωρισμός καθαρών περιστατικών, ύποπτων, θετικών κρουσμάτων και αναλόγως να υπάρχουν οι αντίστοιχοι χώροι.
Βρισκόμαστε, σημείωσε, προς το τέλος ενός σχεδιασμού αλλά χρειάζεται άμεση απόφαση και εφαρμογή.
Περιορισμένος ο αριθμός κλινών στις Εντατικές
Ο αριθμός των κλινών στις Εντατικές Μονάδες των νοσοκομείων, είπε ο κ. Κούμας είναι περιορισμένος ενώ γίνονται διευθετήσεις για επέκταση τους.
«Οι Εντατικές έχουν συγκεκριμένο αριθμό κλινών. Έχουν σχεδιαστεί σε ένα βαθμό για να εξυπηρετήσουν τις καθημερινές ανάγκες. Αν πάμε στα ποσοστά των κρουσμάτων είναι αντιληπτό ότι θα χρειαστούμε περισσότερες κλίνες Εντατικών. Προς αυτό, γίνεται ένας σχεδιασμός για να επεκταθούν οι Εντατικές», εξήγησε.
Ατομικός προστατευτικός εξοπλισμός
Ο ατομικός προστατευτικός εξοπλισμός που πρέπει να φέρουν οι επαγγελματίες υγείας είναι σε περιορισμένο αριθμό και αυτό συνεπάγεται την σωστή διαχείριση των αποθεμάτων.
«Για τον ατομικό προστατευτικό εξοπλισμό υπάρχει μια δυστοκία. Οι ποσότητες δεν είναι αρκετές και καλούμαστε να διαχειριστούμε τα αποθέματα σωστά», σημείωσε.
Μέχρι στιγμής 10 γιατροί έχουν προσβληθεί από κορωνοϊό
Σύμφωνα με τον κ. Κούμα, μέχρι στιγμής έχουν προσβληθεί στα νοσοκομεία μας δέκα γιατροί από κορωνοϊό.
«Η παράμετρος αυτή, συνεχώς αυξάνεται», σημείωσε.
Να εισακούονται οι γιατροί που είναι στην πρώτη θέση μάχης
Ο κ. Κούμας τόνισε την ανάγκη όπως εισακούονται από τις αρμόδιες αρχές οι γιατροί που είναι στην πρώτη θέση μάχης.
Τα μέλη μας, είπε, είναι στην πρώτη γραμμή της μάχης, έχουν εμπειρογνωμοσύνη, η οποία πρέπει και να εισακούεται.
«Διαπιστώνουμε», σημείωσε, «ότι υπάρχει δυστοκία στην εφαρμογή των αποφάσεων που λαμβάνονται κι αυτό το προσδιορίζουμε ότι είναι στα πλαίσια του ότι οι αποφάσεις παίρνονται στο επίπεδο Υπουργείου Υγείας, την διαχείριση όμως, την έχει ο Οργανισμός Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας (ΟΚΥπΥ)».
Επιτέλους, ανέφερε, να γίνει αντιληπτό ότι οι οποιεσδήποτε αποφάσεις που λαμβάνονται πρέπει άμεσα να εφαρμόζονται και να εκτελούνται.
«Δεν μπορούμε να έχουμε σύσκεψη επί της σύσκεψης. Το θέτουμε, γιατί είμαστε επαγγελματίες υγείας που γνωρίζουμε καλύτερα από κάποιους που διοικούν. Με όλο τον σεβασμό προς όλους», συμπλήρωσε.