ΠΗΓΗ: skai.gr
Σε λειτουργία τέθηκαν από σήμερα επτά μεγάλα κέντρα μαζικών εμβολιασμών στην Αγγλία. Πρόκειται για γήπεδα και εκθεσιακούς χώρους στο Μπρίστολ, στο Έπσομ του Σάρεϊ, στο Λονδίνο, στο Νιούκαστλ, στο Μάντσεστερ, στο Στίβενεϊτζ και στο Μπέρμιγχαμ.
Σύμφωνα με την κυβέρνηση, αυτά τα επτά κέντρα και ακόμα τουλάχιστον οκτώ που θα ακολουθήσουν θα έχουν τη δυνατότητα εμβολιασμού περίπου τεσσάρων πολιτών ανά λεπτό.
Στην επιχείρηση εμβολιασμού του πληθυσμού θα συμμετέχουν από σήμερα και περισσότερα τοπικά γενικά ιατρεία, αλλά και ένας αριθμός φαρμακείων. Συνολικά τα κατά τόπους κέντρα εμβολιασμού υπολογίζεται ότι ανέρχονται πλέον σε 1.200, πέρα από τα περισσότερα από 200 νοσοκομεία που προσφέρουν τα εμβόλια.
Ο Υπουργός Υγείας Ματ Χάνκοκ δήλωσε την Κυριακή ότι ήδη πραγματοποιούνται 200.000 εμβολιασμοί την ημέρα και πως περίπου δύο εκατομμύρια κάτοικοι του Ηνωμένου Βασιλείου έχουν ήδη εμβολιαστεί. Αναλυτικά στοιχεία και χρονοδιάγραμμα θα δοθούν το απόγευμα.
Η κυβέρνηση έχει θέσει ως στόχο τον εμβολιασμό των περίπου 14 εκατομμυρίων πιο ευπαθών και εκτεθειμένων στον κορωνοϊό πολιτών έως τις 15 Φεβρουαρίου, κάτι που χονδρικά σημαίνει ότι πρέπει στο εξής να γίνονται δύο εκατομμύρια εμβολιασμοί την εβδομάδα.
Την ίδια ώρα η κυβέρνηση εντείνει την προσπάθεια να πείσει το κοινό να συμμορφώνεται με το γράμμα και το πνεύμα των κανόνων του lockdown, εν μέσω αναφορών, εικόνων και μετρήσεων που δείχνουν ότι οι πολίτες επιδιώκουν πιο ενεργά είτε να παραβιάζουν τους κανόνες είτε να δοκιμάζουν τα όριά τους.
Από το Σαββατοκύριακο έχει ξεκινήσει εκστρατεία ενημέρωσης και πειθούς με πρωταγωνιστή τον συμπαθή στους πολίτες αρχίατρο για την Αγγλία καθηγητή Κρις Γουίτι σε κοινωνικά δίκτυα, ραδιοτηλεοπτικά μέσα και έντυπα.
Με άρθρο του στους Sunday Times ο καθηγητής Γουίτι προειδοποίησε ότι το σύστημα υγεία NHS διέρχεται την «πιο επικίνδυνη περίοδο στη ζώσα μνήμη», με κίνδυνο κατάρρευσης αν δεν ανατραπεί η αυξητική τάση των κρουσμάτων κορωνοϊού. Σε σημερινές δηλώσεις του ο καθηγητής προειδοποίησε ότι οι επόμενες εβδομάδες θα είναι «οι χειρότερες της πανδημίας» και ότι οι πολίτες πρέπει πραγματικά να περιορίσουν τις μη αναγκαίες επαφές τους.
Η κυβέρνηση εξετάζει πλέον ακόμα αυστηρότερα μέτρα, όπως το να μην επιτρέπεται η άσκηση μαζί με ένα άτομο εκτός νοικοκυριού ή να περιοριστεί ο χρόνος άσκησης σε ανοιχτό χώρο ή να καταστεί υποχρεωτική η χρήση μάσκας και σε ανοιχτούς χώρους με συνωστισμό, όπως στις ουρές των σουπερμάρκετ.
Την Κυριακή η χώρα κατέγραψε 54.940 νέα κρούσματα σε ένα 24ωρο, στη 13η συνεχή ημέρα με περισσότερα από 50.000 κρούσματα και στο χειρότερο απολογισμό για Κυριακή εδώ και οκτώ μήνες. Επίσης αναφέρθηκαν ακόμα 563 θάνατοι στο 24ωρο ανεβάζοντας τον απολογισμό από την αρχή της πανδημίας σε 81.431 θύματα.
Επιστημονικοί σύμβουλοι της κυβέρνησης δεν έχουν αποκλείσει η χώρα να φτάσει να καταγράφει 2.000 θανάτους την ημέρα αν δεν ανακοπεί η εξάπλωση του νέου στελέχους του κορωνοϊού.
Οι νοσηλευόμενοι ασθενείς έφτασαν τους 32.294, αριθμός σχεδόν πάνω από 50% υψηλότερος από την κορύφωση του πρώτου κύματος της πανδημίας. Εξ αυτών οι 3.098 είναι διασωληνωμένοι.
Σύμφωνα με ορισμένα δημοσιεύματα, νοσοκομεία έχουν αρχίσει να ενεργοποιούν εσωτερικά πρωτόκολλα με βάση τα οποία δίνεται προτεραιότητα σε νεαρότερους ασθενείς για εισαγωγής σε μονάδες εντατικής θεραπείας λόγω έλλειψης κλινών.
Άλλα στοιχεία δείχνουν ότι την περασμένη εβδομάδα περίπου 900 ασθενείς χρειάστηκε να περιμένουν πάνω από μία ώρα μέσα σε ασθενοφόρο έξω από τα επείγοντα σε νοσοκομεία, λόγω συνωστισμού εντός των κτιρίων. Κάποιοι από αυτούς έφτασαν τις εννέα ώρες αναμονής μέσα στα οχήματα.