ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Αυτός είναι ο χάρτης επέκτασης της ΑΟΖ β/δ της Κύπρου

Η «Κ» αποκαλύπτει τις συντεταγμένες που κατατέθηκαν στα Ηνωμένα Έθνη

Του Απόστολου Τομαρά

Του Απόστολου Τομαρά

tomarasa@kathimerini.com.cy

Τέσσερις μέρες μετά την κατάθεση συντεταγμένων στα Ηνωμένα Έθνη για τις θαλάσσιες περιοχές βόρεια και δυτικά της Κύπρου, η «Κ» αποκαλύπτει τον χάρτη που κατατέθηκε στα Ηνωμένα Έθνη τις συντεταγμένες καθώς και την επιστολή του Υπουργείου Εξωτερικών στο Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών.

Σύμφωνα με την απεικόνιση που έγινε από πλευράς του Υπουργείου Εξωτερικών οι συντεταγμένες που απεστάλησαν περιλαμβάνουν το σύνολο της ακτογραμμής στο Βόρειο μέρος της Κύπρου στο οποίο περιλαμβάνονται και οι κατεχόμενες περιοχές.

Με βάση τον χάρτη που εστάλη στα Ηνωμένα Έθνη οι νέες συντεταγμένες ξεκινούν από το δυτικότερο σημείο της σημερινής ΑΟΖ εκεί όπου είναι το τεμάχιο 4 ανεβαίνουν βόρεια-ανατολικά μέχρι τη μέση γραμμή με την Τουρκία και σε παράλληλη τροχιά με τις βόρειες ακτές της Κύπρου καταλήγουν στο ύψος του Αποστόλου Ανδρέα έως το σημείο που ξεκινά η ΑΟΖ της Συρίας. 

Αυτούσια η επιστολή με τις συντεταγμένες προς τον ΓΓ ΟΗΕ

Οι συντεταγμένες που κατατέθηκαν στα ΗΕ

Η επιστολή

Στην επιστολή προς του Γενικό Γραμματέα που συνοδεύει την κατάθεση συντεταγμένων, επισυνάπτεται ο κατάλογος των γεωγραφικών συντεταγμένων από το σημείο 1 έως και το 177 σχετικά με το βόρειο και βορειοδυτικό εξωτερικό όριο της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης και της ηπειρωτικής υφαλοκρηπίδας της Δημοκρατίας της Κύπρου.

Το ΥΠΕΞ μέσω της επιστολή καλεί τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών να δημοσιεύσει τον κατάλογο των γεωγραφικών συντεταγμένων των σημείων και το επεξηγηματικό διάγραμμα του βόρειου και βορειοδυτικού εξωτερικού ορίου της αποκλειστικής οικονομικής ζώνης και της ηπειρωτικής υφαλοκρηπίδας της Κύπρου στην ιστοσελίδα του τμήματος των Ηνωμένων Εθνών για τις θαλάσσιες υποθέσεις και το νόμο της θάλασσας.

Παράλληλα, να δημοσιευτεί στο επόμενο δελτίο «νόμου της θάλασσας».

Πως προέκυψε ο χάρτης επέκτασης της ΑΟΖ 

H Κυπριακή Δημοκρατία προχώρησε στη συγκεκριμένη ενέργεια μετά την απόφαση της Τουρκίας να αρχίσει γεωτρήσεις μέσα στην κυπριακή ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα. Την τουρκική απόφαση να κλιμακώσει σε τέτοιο βαθμό ώστε να αμφισβητήσει ευθέως τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας, κατήγγειλαν ευθύς εξαρχής η Ε.Ε. μέσω της αρμόδιας Υπατης Εκπροσώπου Φεντερίκα Μογκερίνι, η Ουάσιγκτον, η Γαλλία, η Ιταλία αλλά και το Ισραήλ.

Ηδη, από την Κυριακή το Στέιτ Ντιπάρτμεντ χαρακτήρισε την αποστολή του πλωτού γεωτρύπανου «Φατίχ» «πολύ προκλητικό βήμα» που «εγείρει τον κίνδυνο να αυξηθεί η ένταση στην περιοχή. Καλούμε τις τουρκικές αρχές να σταματήσουν αυτές τις δραστηριότητες και ενθαρρύνουμε όλα τα μέρη να ενεργήσουν με αυτοσυγκράτηση». Η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Μόργκαν Ορτάγκος είπε, επίσης, ότι «οι ΗΠΑ ανησυχούν βαθύτατα για τις εξαγγελθείσες προθέσεις της Τουρκίας να αρχίσει επιχειρήσεις πλωτών γεωτρήσεων σε μια περιοχή που διεκδικείται από την Κυπριακή Δημοκρατία ως ΑΟΖ της».

 

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Απόστολου Τομαρά

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

Θα συμμετάσχει σε συνάντηση οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών τόσο από την ισραηλινή όσο και από την παλαιστινιακή πλευρά, ...
ΚΥΠΕ
 |  ΠΟΛΙΤΙΚΗ
X