ΑΜΠΕ
Τη βούλησή του να εργαστεί ώστε να φέρει εις πέρας την εντολή του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου σε σχέση με την Τουρκία, όπως περιγράφεται στην κοινή δήλωση των 27, εξέφρασε ο Ύπατος Εκπρόσωπος Ζοζέπ Μπορρέλ, όπως αναφέρει ο ίδιος με κείμενο που ανάρτησε στον ιστότοπο της ΕΥΕΔ με αντικείμενο το μέλλον των Ευρω - Αμερικανικών σχέσεων.
Συγκεκριμένα, ο Ύπατος Εκπρόσωπος κάτω από τον τίτλο "ένα νέο κεφάλαιο στις σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας;" αναφέρει τα εξής:
"Τα νέα ήταν κάπως καλύτερα σε ένα άλλο μέτωπο όπου είχαμε πολλές εντάσεις πριν, δηλαδή τις σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας. Με τους Υπουργούς της ΕΕ, συμφωνήσαμε ότι υπήρξε βελτίωση όσον αφορά τη συνολική ρητορική που χρησιμοποιήθηκε και την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο. Ταυτόχρονα, έχουμε δει πολύ ανησυχητικές αποφάσεις στο εγχώριο πεδίο, ιδίως την καταστολή κατά του δημοκρατικού κόμματος της αντιπολίτευσης HDP και την εξαγγελθείσα απόσυρση από τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης - nomen est omen (το όνομα είναι σημάδι) - για την προστασία των δικαιωμάτων των γυναικών. Είχα μια μακρά συνομιλία με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου μετά το ΣΕΥ όπου συζητήσαμε αυτά τα θέματα και το Κυπριακό, μετά την πρόσφατη επίσκεψή μου εκεί", αναφέρει.
"Πρέπει να συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε ενεργά με την Τουρκία για να διασφαλίσουμε ότι θα έχουμε και θα διατηρήσουμε μια πιο εποικοδομητική στάση", σημειώνει ο Ζ.Μπορέλ.
"Είμαι πεπεισμένος ότι πρέπει να συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε ενεργά με την Τουρκία για να διασφαλίσουμε ότι θα αποκτήσουμε και θα διατηρήσουμε μια πιο εποικοδομητική στάση. Στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, οι ηγέτες χαιρέτισαν την έκθεση που παρουσίασα ως Ύπατος Εκπρόσωπος μαζί με την Κομισιον ως τη σωστή βάση για τα συμπεράσματά τους και συμφώνησαν ότι, δεδομένης της πιο εποικοδομητικής στάσης της Τουρκίας πρόσφατα, πρέπει να στοχεύουμε στην εμπλοκή σε τομείς κοινού ενδιαφέροντος, από τη λειτουργία της τελωνειακής ένωσης στη μετανάστευση και άλλους τομείς αμοιβαίου ενδιαφέροντος. Το κάνουμε μέσω μιας σταδιακής, αναλογικής, αλλά και αναστρέψιμης προσέγγισης, εάν η Τουρκία επιστρέψει σε μια πορεία αντιπαράθεσης. Σε αυτήν τη σαφή βάση, θα εργαστώ τώρα ενεργά σε όλα τα σχετικά κομμάτια, συμπεριλαμβανομένης της εργασίας για τη Διάσκεψη της Ανατολικής Μεσογείου και των ευρύτερων περιφερειακών πτυχών", αναφέρει ο Ύπατος Εκπρόσωπος.
"Μια βασική περίπτωση όπου χρειαζόμαστε την Τουρκία να ενεργήσει με πιο εποικοδομητικό τρόπο είναι η Λιβύη. Μετά από δέκα χρόνια συγκρούσεων, ο λαός της Λιβύης έχει μια νέα ευκαιρία με την ίδρυση κυβέρνησης ενότητας και η πολιτική μετάβαση είναι σε εξέλιξη. Όλοι πρέπει να καταβάλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για να χρησιμοποιήσουμε αυτό το παράθυρο ευκαιρίας, καθώς συζήτησα με τον πρωθυπουργό Al Debaiba, ο οποίος ηγείται της νέας κυβέρνησης εθνικής ενότητας. Η Τουρκία υπήρξε σημαντικός παράγοντας στη Λιβύη, μέσω της στρατιωτικής επέμβασης. Τώρα πρέπει να δούμε τι μπορούμε ως ΕΕ να κάνουμε επιπλέον, εάν ζητηθεί από τον ΟΗΕ, να βοηθήσουμε στην παρακολούθηση της κατάπαυσης του πυρός", καταλήγει.