ΚΥΠΕ
Λάθος οι χειρισμοί της κυβέρνησης στο θέμα της πανδημίας και ανεπαρκής η στήριξη στις επιχειρήσεις και τους εργαζομένους, δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ, Άντρος Κυπριανού, μιλώντας στην 27η διάσκεψη του φοιτητικού τμήματος της ΕΔΟΝ. Ο κ. Κυπριανού, είπε πως το ΑΚΕΛ, ήταν αυτό, που κατέγραψε λύσεις και προτάσεις γραπτώς σε έκθεση, αλλά η κυβέρνηση δεν την αξιοποίησε.
Η κυβέρνηση Αναστασιάδη, συνέχισε, αρχικά υποτίμησε τον κίνδυνο και «έπρεπε να εμφανιστούν κρούσματα, να ακολουθήσει γενική κατακραυγή μετά το πρώτο προεδρικό διάγγελμα, για να ληφθούν αποφάσεις και μέτρα». «Όταν οι κυβερνώντες ξεκίνησαν να ακούν τους εμπειρογνώμονες, λήφθηκαν τα σωστά μέτρα», πρόσθεσε. «Βέβαια, οι επιστήμονες εισακούστηκαν μέχρι εκείνο το στάδιο που εξυπηρετήθηκε η κυβέρνηση για να προωθήσει την αντίληψη στην κοινωνία ότι είχε την αποτελεσματικότητα να αντιμετωπίσει την πανδημία. όταν ένιωσαν ότι τα προβλήματα ξεπερνιούνται οι επιστήμονες μπήκαν στο περιθώριο και λαμβάνονταν πολιτικές αποφάσεις», είπε.
Οπως είπε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ «πρέπει να αντλήσουμε τα σωστά διδάγματα από τα προβλήματα τα οποία προκάλεσε η πανδημία και τον τρόπο με τον οποίο χρειάστηκε να τα αντιμετωπίσουμε». «Το πρώτο δίδαγμα, το οποίο νομίζω ότι ο κάθε ένας μπορεί να αντλήσει εύκολα από την πανδημία, είναι ότι αν δεν υπήρχαν τα δημόσια νοσηλευτήρια με όλα τα προβλήματα με τα οποία τα έχει φορτώσει η κυβέρνηση Αναστασιάδη και ο Συναγερμός την τελευταία επταετία, δεν θα υπήρχε περίπτωση αντιμετώπισης της πανδημίας», δήλωσε ο κ. Κυπριανού.
«Οι επαγγελματίες υγείας, οι οποίοι χλευάστηκαν από την κυβέρνηση Αναστασιάδη και το ΔΗΣΥ, τα «γιατρούθκια» όπως τα αποκαλούσε ειρωνικά ο κ. Νεοφύτου, υπερέβαλαν εαυτό μέσα σε αντίξοες συνθήκες για να αντιμετωπιστεί η πανδημία», όπως είπε. Χαρακτήρισε, εξάλλου, λανθασμένη την απόφαση μετατροπής του Νοσοκομείου Αμμοχώστου σε νοσοκομείο αναφοράς, αλλά και τη μείωση του προϋπολογισμού, στον τομέα της δημόσιας υγείας κατά 600 εκατ. Ευρώ. Οπως είπε, «αποφάσισαν να και όρισαν ως νοσοκομείο αντιμετώπισης της πανδημίας, ένα νοσοκομείο το οποίο δεν είχε τα στοιχειώδη. Δεν είναι ΜΕΘ, ούτε εντατικολόγους, δεν είχε άλλες ειδικότητες γιατρών και στερείτο πολλών άλλων βασικών πραγμάτων για να γίνει το Νοσοκομείο Αναφοράς».
«Και παρόλο που φαίνεται να επανέρχεται η πανδημία, εξακολουθούν να υπάρχουν τεράστια προβλήματα, με ευθύνες και του Υπουργείου Υγείας και του ΟΚυΠΥ στα δημόσια νοσηλευτήρια», πρόσθεσε. Το δεύτερο συμπέρασμα που εξάγεται μέσα από την πανδημία, είπε ο Αντρος Κυπριανού, είναι ότι ζωτικοί τομείς τις οικονομίας πρέπει να έχουν κρατικό χαρακτήρα, διαφορετικά, όπως είναι, εάν εναποθέτουμε τις ελπίδες μας στον ιδιωτικό τομέα τα πάντα θα καταρρεύσουν, γιατί το κίνητρο του ιδιωτικού τομέα είναι τα συμφέροντα και το οικονομικό κέρδος και όχι η στήριξη της κοινωνίας.
Τον δημόσιο τομέα πρέπει όχι απλώς να τον προστατεύσουμε αλλά θα πρέπει και να τον στηρίξουμε, πρόσθεσε. Το τρίτο συμπέρασμα είναι ότι έχει τεράστια σημασία η προστασία του περιβάλλοντος. Οπως είπε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ σε άλλο σημείο της ομιλίας του, "αποδείχθηκε για άλλη μια φορά ότι το καπιταλιστικό μοντέλο οικονομίας, δεν μπορεί να επιλύσει τα προβλήματα της δημοκρατίας".
«Λέει και κομπάζει ο Αβέρωφ Νεοφύτου, ότι επειδή είναι ο Αναστασιάδης Πρόεδρος της Δημοκρατίας και επειδή κυβερνών κόμμα είναι ο ΔΗΣΥ, καταφέραμε να αντιμετωπίσουμε την πανδημία με πολύ λιγότερα προβλήματα από ό,τι άλλες χώρες. Επικεντρώνεται στην εικόνα και όχι στην πραγματικότητα. Η Μ.Βρετανία, οι ΗΠΑ δεν κατάφεραν να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά την πανδημία γιατί διέλυσαν τον δημόσιο τομέα υγείας. Αυτή, τόνισε, ήταν και η πρόθεση του ΔΗΣΥ και αν δεν αντιστεκόμασταν εμείς, θα ήμασταν στην ίδια μοίρα με τις ΗΠΑ και τη Μεγάλη Βρετανία", δήλωσε ο κ. Κυπριανού. Είπε επίσης ότι η στήριξη της Κυβέρνησης στις επιχειρήσεις ήταν ανεπαρκής, την ώρα που πολλές επιχειρήσεις βουλιάζουν.
Το ΑΚΕΛ, δεν έμεινε στα θέματα της οικονομίας αλλά κατέθεσε και προτάσεις για το θέμα της παιδείας, για το οποίο η κυβέρνηση, όπως είπε ο Άντρος Κυπριανού, "παράπαιε, αλλά και εγκλημάτησε αφού έθεσε τα παιδιά με ειδικές ικανότητες σε δεύτερη μοίρα". Ανέφερε πως το ΑΚΕΛ έδωσε προτάσεις για τα θέματα των κτηνοτρόφων, προτάσεις για τα ζητήματα του περιβάλλοντος σε μια προσπάθεια να συμβάλουν εποικοδομητικά στην όλη προσπάθεια αντιμετώπισης της πανδημίας. Αναφορικά με το Κυπριακό, ο ΓΓ του ΑΚΕΛ είπε ότι η τουρκική προκλητικότητα, είναι πιο έντονη από ποτέ, αλλά η κυβέρνηση εναποθέτει ελπίδες για λύση σε τρίτους. «Φτάσαμε σήμερα στο σημείο η Τουρκία να συμπεριφέρεται πιο προκλητικά από ποτέ, αλλά οι εταίροι μας να την χαϊδεύουν», ανέφερε συγκεκριμένα.
«Αν δεν μπορούμε με την Τουρκία να λύσουμε το Κυπριακό οδεύουμε σε διχοτόμηση. Έτσι επιτρέπουμε στη Τουρκία να ελέγχει αποκλειστικά ένα μεγάλο μέρος της πατρίδας μας», συνέχισε. Είπε επίσης ότι «έχουν δίκαιο να έχουν τις επιφυλάξεις τους και να ανησυχούν κατά πόσο η Τουρκία θα σεβαστεί τις όποιες συμφωνίες στις οποίες θα καταλήξουμε». «Το ΑΚΕΛ όμως, ζήτησε από ειδικούς να αξιολογήσει τις πιθανότητες μη τήρησης των συμφωνηθέντων. Η έκθεση, όμως δεν αξιοποιήθηκε από την κυβέρνηση", πρόσθεσε. Τέλος, ο ΓΓ του ΑΚΕΛ κάλεσε την κυβέρνηση Αναστασιάδη σε απολογία «και την απολογία αυτή εμείς θα την δεχτούμε». είπε.