ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Αμερικανικές εκλογές με τη ματιά του «Ευρωπαίου»

Οι άγνωστες έννοιες και το διαφορετικό εκλογικό σύστημα

Kathimerini.gr

Toυ Αιμίλιου Χαρμπή.

Εκλέκτορες, απομακρυσμένες ψήφοι, «swing states» κ.ο.κ.: έννοιες τις οποίες ακούμε συνεχώς αυτό το τελευταίο τριήμερο, που οι αμερικανικές εκλογές δεν λένε να τελειώσουν. Πολλές από αυτές, μάλιστα, μας είναι και τελείως ξένες, μιας και ανήκουν σε ένα εκλογικό σύστημα πολύ διαφορετικό από το δικό μας, εκεί όπου ένας υποψήφιος μπορεί να συγκεντρώσει, για παράδειγμα, 3 εκατομμύρια ψήφους παραπάνω από τον ανταγωνιστή του και τελικά να χάσει τις εκλογές…

Αν δε κάποιος προσπάθησε αυτές τις ημέρες να μάθει περισσότερα από τα ελληνικά τηλεοπτικά κανάλια, τότε μάλλον μπερδεύτηκε ακόμη παραπάνω. Οχι ότι τα ξένα δίκτυα είναι αλάνθαστα, όμως τουλάχιστον εκεί ένα τέτοιο μεγάλο γεγονός είναι σχεδόν συναρπαστικό να το παρακολουθείς.

Προσωπικά, για κάποιο λόγο, συντονίστηκα εξαρχής στο BBC από το βράδυ της Τρίτης και έμεινα εκεί με ελάχιστες σποραδικές επισκέψεις σε αμερικανικά μέσα, κυρίως διαδικτυακά.

Το βρετανικό δίκτυο είχε, φυσικά, πλήρη και αδιάκοπη κάλυψη των εκλογών με ανταποκριτές σε δεκάδες σημεία της αμερικανικής επικράτειας και πλειάδα καλεσμένων, από γηραλέους καθηγητές του Πρίνστον μέχρι μια νεαρή εκπρόσωπο των Ρεπουμπλικανών με μπλουζάκι «Enjoy Capitalism». Αυτή δε η ματιά του Ευρωπαίου «εξωτερικού» παρατηρητή ήταν μάλλον ευεργετική σε σχέση με την τρομερή πόλωση που συναντούσε κάποιος σε Μέσα των ΗΠΑ.
Και το τεχνικό επίπεδο της κάλυψης, βέβαια, δεν πήγε πίσω. Πελώριες διαδραστικές οθόνες επέτρεπαν στους δημοσιογράφους να ανασυνθέτουν επιτόπου τον χάρτη των αμερικανικών πολιτειών ανάλογα με τα σενάρια που επεξηγούσαν παράλληλα, ενώ αυτοματοποιημένοι αλγόριθμοι υπολόγιζαν άμεσα τα νέα δεδομένα, καθώς αυτά κατέφθαναν από τις καταμετρήσεις.

Οπως είπαμε, φυσικά, σε μια τέτοιου βεληνεκούς κάλυψη, θα γίνουν και λάθη, ιδίως όταν μιλάμε για συνδέσεις με την άλλη πλευρά του Ατλαντικού. Ενας καλεσμένος, για παράδειγμα, ξύπνησε μέσα στην άγρια νύχτα στην Αμερική προκειμένου να βγει στη μεσημεριανή εκπομπή του BBC, η σύνδεση ωστόσο έγινε ύστερα από μία ώρα λόγω λανθασμένης συνεννόησης.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
Εκλογές  |  ΗΠΑ  | 

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

X