Του Απόστολου Τομαρά
Η κομματική πτυχή ήταν ένα από τα ουσιαστικά ζητήματα της μεταρρύθμισης για την τοπική αυτοδιοίκηση, προκειμένου η ολοκλήρωση της να μην μπει σε περιπέτειες, όταν το νομοθετικό πακέτο έλθει στη Βουλή. Υπό το πρίσμα αυτό, ο νέος χάρτης της τοπικής αυτοδιοίκησης παρουσιάζει έντονο ενδιαφέρον. Μια πρώτη εικόνα για το τοπίο που διαμορφώνει η κυβερνητική πρόταση, στο κομματικό πεδίο, μπορεί να εξαχθεί εάν γίνει σύγκριση με τα τελευταία ποσοστά των κομμάτων στις δημοτικές και κοινοτικές εκλογές το 2016. Εικόνα που ουσιαστικά έρχεται να επιβεβαιώσει τη δημόσια θέση της προηγούμενης ηγεσίας του ΥΠΕΣ για αποτροπή κάθε προσπάθειας κομματικοποίησης των αλλαγών, παρά τις προσπάθειες που φαίνεται να έγιναν στο παρασκήνιο. Θέση η οποία επικροτήθηκε και από το ΑΚΕΛ πριν και μετά την παρουσίαση του χάρτη της τοπικής αυτοδιοίκησης και εν πολλοίς δεν διατάραξε τις κομματικές ισορροπίες.
Ο νέος κομματικός χάρτης
Αυτό που προκύπτει από τη σύγκριση με τα κομματικά ποσοστά των εκλογών του 2016, σε 15 νέους Δήμους, είναι πως ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ, όχι σε επίπεδο Δημάρχων αλλά Δημοτικών Συμβουλίων, μοιράζονται τους νέους Δήμους. Το πρώτο στοιχείο που έχει ενδιαφέρον είναι πως ο Δημοκρατικός Συναγερμός καταγράφει πρωτιά στους εμβληματικούς δήμους κάθε επαρχίας και το ΑΚΕΛ στους υπόλοιπους. Τέτοιες περιπτώσεις καταγράφονται στην επαρχία Λευκωσίας και στη Λεμεσό. Σε μια περίπτωση (επαρχία Λάρνακας), ΑΚΕΛ και ΔΗΣΥ μοιράζονται τις πρωτιές στους τέσσερις νέους Δήμους. Ένα άλλο στοιχείο αφορά μικρότερα κόμματα, τα ποσοστά των οποίων συμπιέζονται λόγω των συνενώσεων. Μια τέτοια περίπτωση είναι των Λευκάρων. Η ΕΔΕΚ, η οποία ήταν πρώτη από πλευράς ποσοστών, με το νέο σχήμα τα ποσοστά της υποχωρούν στην τρίτη θέση. Κάτι ανάλογο συμβαίνει και στον νέο Δήμο Πάφου.
Λευκωσία
Στο μητροπολιτικό Δήμο Λευκωσίας, όπως προκύπτει από τη σύγκριση των ποσοστών του 2016, τα ποσοστά ΔΗΣΥ – ΑΚΕΛ και ΔΗΚΟ δεν παρουσιάζουν μεγάλες αποκλίσεις σε σχέσεις με τα αντίστοιχα στους πέντε υπό συνένωση Δήμους. Ο Συναγερμός διατηρεί την πρωτιά που είχε και στους πέντε Δήμους. Στο νέο Δήμο Λακατάμειας η πρωτιά που είχε το ΑΚΕΛ και στους τέσσερις Δήμους αποτυπώνεται και στο νέο σχήμα. Η οριακή διαφορά ΑΚΕΛ – ΔΗΣΥ (29%) σε Λακατάμεια και Τσέρι λόγω προσθήκης της Ανθούπολης άνοιξε την ψαλίδα των δυο κομμάτων στο νέο Δήμο με το ΑΚΕΛ στο 31% και το ΔΗΣΥ στο 28%. Η συνένωση των Λατσιών και του Γερίου ευνόησε το ΑΚΕΛ με τον νέο Δήμο Λατσιών να περνά από τον Συναγερμό στο ΑΚΕΛ.
Λάρνακα
Στην επαρχία Λάρνακας, τα δυο μεγάλα κόμματα μοιράζονται τους τέσσερις νέους Δήμους. Ο κεντρικός νέος Δήμος Λάρνακας παραμένει στον ΔΗΣΥ, ο οποίος ήταν πρώτος από πλευράς ποσοστών στις δημοτικές εκλογές του 201 6 και στους τέσσερις συνιστώντες δήμους. Το σκηνικό επαναλαμβάνεται στο Δήμο Δρομολαξιά –Μενεού, αυτή τη φορά υπέρ του ΑΚΕΛ με τα ποσοστά του κόμματος στον νέο δήμο να ξεπερνούν το 48%. Στη δεύτερη θέση είναι η κατηγορία «Άλλοι» και στην τρίτη θέση ο ΔΗΣΥ. Πρωτιά στα ποσοστά καταγράφει ο ΔΗΣΥ στο Δήμο Αθηαίνου με δεύτερο το ΑΚΕΛ και τρίτη την ΕΔΕΚ. Στο Δήμο Λευκάρων η ΕΔΕΚ χάνει την πρωτοκαθεδρία με τη συνένωση με όμορες κοινότητες, η οποία περνά τρίτη με το ΑΚΕΛ πρώτο.
Λεμεσός
Στην επαρχία Λεμεσού, η οποία αποδείχθηκε η πιο εύκολη επαρχία από πλευράς συνενώσεων, κυριαρχούν τα δυο μεγάλα κόμματα με την προσθήκη ενός συνδυασμού χωρίς κομματική χροιά, στον Δήμο Δυτικής Λεμεσού. Στον κεντρικό νέο δήμο της Επαρχίας Λεμεσού, η προσθήκη της Μέσα Γειτονιάς και του Τσερκέζ Τσιφλίκ δεν επηρέασαν την πρωτιά του ΔΗΣΥ. Στον νέο Δήμο Πολεμιδιών, το ΑΚΕΛ παραμένει κυρίαρχο όπως και στα συνιστώντα μέλη, των Άνω και Κάτω Πολεμιδίων. Το ΑΚΕΛ εμφανίζει τα μεγαλύτερα ποσοστά στο Δήμο Ανατολικής Λεμεσού, με τον ΔΗΣΥ και ανεξάρτητο συνδυασμό να ακολουθούν.
Πάφος – Αμμόχωστος
Στον νέο Δήμο της Πάφου αλλά και στο σύνολο της ελεύθερης Αμμοχώστου, ο νέος χάρτης αναδεικνύει τον Συναγερμό νικητή. Παρά την υποχώρηση των ποσοστών του, στο μεγαλύτερο Δήμο της επαρχίας Πάφου, ένεκα των συνενώσεων, ο ΔΗΣΥ διατηρεί την πρωτιά. Τα ποσοστά του ΑΚΕΛ φαίνεται να υποχωρούν στη τέταρτη θέση και κάτω από τα ποσοστά ΕΔΕΚ και ΔΗΚΟ. Στην Αμμόχωστο το ΑΚΕΛ χάνει την Δερύνεια η οποία συμπεριλαμβάνεται στο Δήμο Αγίας Νάπας – Πρωταρά, όπου ο ΔΗΣΥ είναι κυρίαρχος με μεγάλη διαφορά από το δεύτερο ΑΚΕΛ. Στο Δήμο Κοκκινοχωρίων, η διαφορά των δυο μεγάλων κομμάτων είναι σχεδόν μια μονάδα, με τον Συναγερμό να είναι πρώτος με ποσοστό 36,34%.