ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Τα βουνά μας: Πάρνηθα

Η νέα εκδοτική σειρά της «Καθημερινής»

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Αυτή την Κυριακή, κάνει το πρώτο της βήμα η νέα εκδοτική σειρά της «Καθημερινής», που είναι αφιερωμένη στα βουνά της Ελλάδας. Το πρώτο τεύχος είναι αφιερωμένο στην Πάρνηθα. Ο ζωοδότης πνεύμονας του λεκανοπεδίου, που φέτος κάηκε και πάλι, στην τρίτη μεγάλη πυρκαγιά των τελευταίων 16 ετών, παραμένει ζωντανός σε πείσμα των απειλών. Τώρα χρειάζεται περισσότερο από ποτέ τον σεβασμό μας και την προστασία μας. 

Για να τη σεβαστούμε πρέπει να τη γνωρίσουμε καλύτερα. Για να την προστατεύσουμε πρέπει να συνειδητοποιήσουμε τι συνεπάγεται τυχόν απώλειά της. Και για να συμβούν όλα αυτά πρέπει να καταλάβουμε ότι η Πάρνηθα δεν είναι ένα περιαστικό πάρκο αναψυχής, αλλά ένα «αληθινό» βουνό. Παρότι έχει χάσει το 50% της δασοκάλυψής της, η πλούσια χλωρίδα της περιλαμβάνει το ένα έκτο όλων των φυτών της χώρας, με 1.100 είδη από τα οποία τα 92 είναι ενδημικά της Ελλάδας και δύο ενδημικά του βουνού. Η άγρια ζωή έχει πολύτιμους εκπροσώπους, μεταξύ των οποίων το διάσημο ελάφι, αλλά και ο λύκος που επανεμφανίστηκε πριν από 10 χρόνια αποκαθιστώντας την ισορροπία του οικοσυστήματος. Ειδικοί μάς εξηγούν πώς η Πάρνηθα επηρεάζει το κλίμα της Αθήνας και τον αέρα που αναπνέουμε και άνθρωποι που ζουν το βουνό καθημερινά –δασολόγοι, περιβαλλοντολόγοι, διαχειριστές καταφυγίων, ορειβάτες, εθελοντές δασοπυροσβέστες– μας μιλούν για την επόμενη μέρα της Πάρνηθας, για τις συνεχείς απειλές και για τη σωστή συμπεριφορά που οφείλουμε να έχουμε ως επισκέπτες του.

Ακόμη, η παρούσα έκδοση «μιλά» για την πλούσια ιστορία που ξεκίνησε να γράφεται στις πλαγιές και τα σπήλαια της Πάρνηθας από τους αρχαίους χρόνους, για τα ισχυρά οχυρά, τις αρχαίες πόλεις στους πρόποδες και τις λατρείες που διαδέχονταν η μία την άλλη. «Κοιτά» μέσα από τα μάτια των περιηγητών και περιδιαβάζει το Τατόι με τον πολυτάραχο βίο. Εξερευνεί την γοητευτική ανθρωπογεωγραφία του βουνού, από τους περιβόητους ληστές του 19ου αιώνα, στους καρβουνιάρηδες και τους Σαρακατσάνους ποιμένες του 20ού και από τους παραθεριστές που ξεκαλοκαίριαζαν μέσα στα δάση δημιουργώντας μικρές κοινωνίες, στους φυματικούς του Σανατόριου, στους παίκτες του Μον Παρνές και στους σύγχρονους πεζοπόρους και αναρριχητές.   

Μη χάσετε τη νέα σειρά «Τα Βουνά μας», που κυκλοφορεί την Κυριακή 29 Οκτωβρίου, με την «Καθημερινή».

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Προσφορές: Τελευταία Ενημέρωση