Kathimerini.com.cy
Ένα αποκαλυπτικό βιβλίο που για πρώτη φορά συνέτριψε το είδωλο του Αμερικανού statesmanκαι έριξε φως στην πραγματική εμπλοκή του στην παγκόσμια πολιτική.
Στα τέλη του Νοεμβρίου του περασμένου χρόνου, άφησε την τελευταία του πνοή ο Χένρι Κίσινγκερ και μαζί με τον κύκλο της ζωής του «έκλεισε» και ένα κεφάλαιο της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής, αλλά και της παγκόσμιας Ιστορίας. Εμπνευστής της εξωτερικής πολιτικής του Ρίτσαρντ Νίξον και του Τζέραλντ Φορντ συνέδεσε όσο λίγοι τη θεωρία με την πράξη. Το όνομά του συνδέθηκε με εντυπωσιακά αμερικανικά ανοίγματα στην Κίνα και τη Σοβιετική Ένωση, καθώς και με τη ρεαλιστική απαγκίστρωση των Ηνωμένων Πολιτειών από το Βιετνάμ.
Συνώνυμος όμως με το όνομά του είναι και ο κυνισμός που χαρακτήριζε την πολιτική του. Ο Κίσινγκερ εμφανίζεται σε κεντρική θέση σε σκιώδεις υποθέσεις με ολέθριες συνέπειες, όπως η κυπριακή τραγωδία, το δράμα του Μπαγκλαντές, η ανατροπή του Αλιέντε, η δολοφονία του δημοκρατικού Χιλιανού στρατηγού Σνάιντερ, ακόμα και δύο απόπειρες απαγωγής στις ΗΠΑ και παράδοσης στην ελληνική χούντα (με προδεδικασμένο αποτέλεσμα) του Ηλία Π. Δημητρακόπουλου, διακεκριμένου Έλληνα δημοσιογράφου (διατελέσαντα και πολιτικού συντάκτη της «Καθημερινής» κατά τη δεκαετία του ’50) και σφοδρού πολέμιου της δικτατορίας των Συνταγματαρχών στην αμερικανική πρωτεύουσα.
Οι λεπτομέρειες όλων αυτών των υποθέσεων έγιναν γνωστές μέσα από το εμβληματικό πλέον βιβλίο του Κρίστοφερ Χίτσενς με τίτλο «Η δίκη του Χένρι Κίσινγκερ». Η ακούραστη έρευνα του Άγγλου δημοσιογράφου σχετικά με τον ρόλο του Κίσινγκερ σε γεγονότα που επηρέασαν ή ακόμα και διαμόρφωσαν τον ψυχροπολεμικό κόσμο, βασίστηκε σε πρωτογενείς μαρτυρίες, αδημοσίευτα έως τότε έγγραφα και άλλα υλικά που δεν είχαν προβληθεί ποτέ.
Για πρώτη φορά ο Χίτσενς κατάφερε ανεπανόρθωτες ρωγμές στο είδωλο του Αμερικανού statesmanκαι τον έφερε αντιμέτωπο με τις συνέπειες της πολιτικής του. Μετά την κυκλοφορία του βιβλίου, ο παλαίμαχος πολιτικός κλήθηκε ως μάρτυρας ή ακόμη και ως κατηγορούμενος σε διάφορες εκδικάσεις υποθέσεων που αναφέρονταν και στο βιβλίο.
Σήμερα, αρκετά χρόνια μετά το πρώτο κύμα αντιδράσεων που προκάλεσε η πρώτη έκδοση του magnumopusτου Χίτσενς, η «Καθημερινή» προσφέρει στους αναγνώστες της αυτό το διαρκώς επίκαιρο βιβλίο, που δεν πρέπει να λείπει από τη βιβλιοθήκη κανενός – ιστοριοδίφη και μη.
Το βιβλίο «Η δίκη του Χένρι Κίσινγκερ» την Κυριακή 11 Φεβρουαρίου με την «Καθημερινή».