Kathimerini.com.cy
Κόντρα στο ρεύμα που μας θέλει όλους να βουτάμε στα γαλάζια νερά του Αιγαίου, αποφασίσαμε να σας ταξιδέψουμε στην άλλη άκρη του κόσμου, στην υπέροχη και μακρινή Νέα Ζηλανδία, και να σας συστήσουμε το μοναδικό terroir που παράγει εκπληκτικά κρασιά. Τρεις άνθρωποι από τον χώρο του κρασιού, ο Kieran Clarkin, sommelier που ζει και εργάζεται στη Νέα Ζηλανδία, ο Γιάννης Παπαοικονόμου, οινολόγος στο Οινοποιείο Βασάλτης, o πρώτος Έλληνας που εργάστηκε σε οινοποιείο εκεί, και ο Άρης Τσέλεπος, μοιράστηκαν τις εμπειρίες τους από τη χώρα του τόσο ιδιαίτερου Sauvignon Blanc.
Tαξιδέψαμε όμως και λίγο πιο κοντά, στην Κύπρο, και γνωρίσαμε τον αμπελώνα της, το πιο καλά κρυμμένο μυστικό αυτού του πλανήτη. Ο Γρηγόρης Μιχαήλος Dip WSET και ο Γρηγόρης Κόντος Dip WSET γράφουν τις εμπειρίες τους από τις επισκέψεις τους στη Μεγαλόνησο και μας συστήνουν τα πιο γνωστά της οινοποιεία και τις ποικιλίες της. Δεν έχουν τελειωμό τα ταξίδια σε αυτό το τεύχος. Λογικό, μετά από δύο χρόνια απουσίας. Βρεθήκαμε στην πάντα μαγευτική Τοσκάνη, πήραμε μια γερή δόση από την απίθανη ομορφιά της, τα Chianti της και τα Βrunello di Montalcino της, και επιστρέψαμε γεμάτοι υπέροχες εντυπώσεις.
Πολλές και ενδιαφέρουσες οι συναντήσεις μας σε αυτό το τεύχος. Ο γνωστός οινοποιός Σπύρος Λαφαζάνης, χειμαρρώδης και πηγαίος, μας μίλησε για την προσωπική του πορεία στον χώρο της ελληνικής οινοποιίας, καταθέτοντας τις απόψεις του για το μέλλον του ελληνικού κρασιού και ζητώντας από την επόμενη γενιά να επικεντρώνεται στο σύνολό του και όχι μόνο στην κορυφή. Η Αlessandra Priante, διευθύντρια του Περιφερει-ακού Τμήματος Ευρώπης του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού, μίλησε στο Grape για το πώς διαμορφώνεται η μετά Covid-19 εποχή στον οινοτουρισμό παγκοσμίως, δίνοντας μερικά πολύ ενδιαφέροντα στοιχεία, ενώ σε εντελώς άλλο μήκος κύματος ο συνεργάτης μας Γιάννης Παππάς, με συντροφιά ένα Pet Nat από το Οινοποιείο Βασάλτης, συζητά χαλαρά με την Paisley Tara Kennett, πρώην general manager του αγαπημένου Noble Rot, η οποία έχει εγκαταλείψει το Λονδίνο και ζει μόνιμα στην Αθήνα.
Τον ταλαντούχο οινοποιό του Τυρνάβου Χρήστο Ζαφειράκη συνα ντά ο Γρηγόρης Κόντος Dip WSET και μιλάει μαζί του για επιστημονικές μεθόδους και τεχνικές οινοποίησης που εφαρμόζει στην παραγωγή των εξαίρετων κρασιών του. Την τιμητική της έχει η Κρήτη για μία ακόμη φορά στις σελίδες μας. Ο συν-ιδρυτής της πλατφόρμας grapescape.gr, Γιώργος Βελισσάριος, μας κάνει μια περιήγηση στα οινοποιεία της, ενώ, κάνοντας μια στάση στο Ηράκλειο και στο πρόσφατα ανακαινισμένο ξενοδοχείο Cretan Malia Park, γνωρίζουμε από κοντά το εστιατόριο Μουριές και το ταξίδι που προσφέρει στις παραδοσιακές κρητικές γεύσεις με τα αγνά προϊόντα και τις διαχρονικές συνταγές του νησιού. Τι κρασί ταιριάζει, αλήθεια, με τα καυτερά πιάτα και το διάσημο γουακαμόλε της μεξικάνικης κουζίνας; Την απάντηση μας δίνει ο Νίκος Λουκάκης, Senior Lecturer WSPC, ενώ στο Cellar Rat ο Γιάννης Καϋμενάκης, Wine Sommelier, ασχολείται με ένα δύσκολο για όλους θέμα, που αφορά την κατανάλωση ακριβών κρασιών από ένα συγκεκριμένο στιλ ανθρώπων. Οι μάσκες έπεσαν λοιπόν – με την καλή έννοια. Ας κάνουμε λίγο ένα διάλειμμα από τα δύσκολα κι ας βουτήξουμε στην αισιοδοξία που μας χαρίζει το ελληνικό καλοκαίρι. Το έχουμε όλοι πολύ μεγάλη ανάγκη.
Μαζί Beautiful People, K, Ταξίδια και New York Times.