ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

«Τα Γλυπτά ανήκουν στην Αθήνα»

Ηχηρό μήνυμα από την εφημερίδα The Times του Λονδίνου

Kathimerini.gr

ΤΟΥ ΣΑΚΗ ΙΩΑΝΝΙΔΗ

Στροφή 180 μοιρών έκανε χθες η κραταιά βρετανική εφημερίδα The Times, στηρίζοντας στο κύριο άρθρο της, για πρώτη φορά στην ιστορία της, το ελληνικό αίτημα επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα. «Οι καιροί και οι συνθήκες έχουν αλλάξει», επισημαίνει η εφημερίδα. «Τα Γλυπτά ανήκουν στην Αθήνα. Τώρα πρέπει να επιστρέψουν».

Η εφημερίδα γράφει ότι με την πρόσφατη επιστροφή του θραύσματος της θεάς Αρτέμιδος από την Ιταλία μέσω δανεισμού –κάτι το οποίο έχει ξαναγίνει στο παρελθόν– δημιουργείται ένα προηγούμενο, με την έννοια ότι και το θραύσμα αποκτήθηκε, όπως και τα Γλυπτά του Παρθενώνα, κατά την περίοδο της οθωμανικής κυριαρχίας στην Αθήνα, στις αρχές του 19ου αιώνα, και αργότερα αγοράστηκε από το Πανεπιστήμιο του Παλέρμο. Σημειώνεται επίσης ότι η συμφωνία μεταξύ των δύο χωρών –και έχει τη σημασία του ότι το άρθρο τονίζει τη διακρατική συμφωνία– περιλαμβάνει ως ανταπόδοση τον μακροχρόνιο δανεισμό αρχαιοτήτων από την Αθήνα στην Ιταλία και πως μια παρόμοια συμφωνία, συνεχίζει, είχε προταθεί και στο Βρετανικό Μουσείο πριν από μερικά χρόνια.

Η συμφωνία, σημειώνει το άρθρο, δεν τελεσφόρησε λόγω ασυμφωνίας στην κυριότητα των Γλυπτών – που είναι όμως και το μεγάλο πρόβλημα στο θέμα της επανένωσης του Παρθενώνα. Οι Times αναφέρουν επιγραμματικά τις θέσεις των δύο πλευρών: τη βρετανική, που λέει ότι αποκτήθηκαν νόμιμα και πρέπει να μείνουν στην ιδιοκτησία της, και την ελληνική, που επισημαίνει ότι οι Οθωμανοί δεν είχαν δικαίωμα να απομακρύνουν ελληνικές αρχαιότητες και άρα ανήκουν στην Ελλάδα, και καταλήγουν σε μια «βρετανική» λύση. «Αυτές οι γραφειοκρατικές ανοησίες μπορούν να επιλυθούν αμέσως. Ας πουληθούν τα Γλυπτά σε τιμή κόστους. Τα αποκτήματα του λόρδου Ελγιν δόθηκαν στο μουσείο με μια πράξη της Βουλής. Ας είναι η Βουλή που θα κυρώσει την επιστροφή τους».

Πάντως το άρθρο κλείνει με ένα πολιτικό σχόλιο. Η επιστροφή τους, γράφει, θα είναι μια χειρονομία καλής θελήσεως από τη Βρετανία, που χρειάζεται φίλους στην Ευρώπη.

Σχολιάζοντας το άρθρο, ο διευθυντής του Μουσείου Ακρόπολης Νίκος Σταμπολίδης σημειώνει ότι οι κεραίες της εφημερίδας «έπιασαν» την αλλαγή στην κοινή γνώμη και διευκρινίζει ότι η συμφωνία Αθήνας – Παλέρμο αφορά την «κατάθεση» (deposit) του θραύσματος, που συνοδεύεται από τη ρητή πρόθεση για αλλαγή του νομικού πλαισίου ώστε να παραμείνει μόνιμα στο Μουσείο Ακρόπολης. «Η κίνηση αυτή ανοίγει τον δρόμο για να μπορέσουν να ενωθούν τα κομμάτια του Παρθενώνα που βρίσκονται σε άλλες χώρες», τονίζει στην «Κ». «Δεν διεκδικούμε τίποτα άλλο πέρα από την επανένωση του σώματος του Παρθενώνα. Πρόκειται για αρχιτεκτονικά κομμάτια με γλυπτό διάκοσμο. Οταν αφαιρείς τα αρχιτεκτονικά μέλη, καταρρέει το αρχιτεκτόνημα», προσθέτει.

Πολιτισμός: Τελευταία Ενημέρωση

X