ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Στη Σαλαμιού το Διεθνές Φεστιβάλ Αnimation Κύπρου Όψεις του Κόσμου

Το φεστιβάλ εισέρχεται από φέτος στην τρίτη του δεκαετία

ΚΥΠΕ

Το φετινό Διεθνές Φεστιβάλ Animation της Κύπρου Όψεις του Κόσμου διοργανώνεται φέτος στη Σαλαμιού από τις 10 μέχρι τις 13 Αυγούστου.

Σύμφωνα με δελτίο Τύπου των διοργανωτών, το Διεθνές Φεστιβάλ Animation της Κύπρου Όψεις του Κόσμου (Animafest Cyprus) εισέρχεται από φέτος στην τρίτη του δεκαετία. Το κοινό που θα επισκεφθεί φέτος το Φεστιβάλ θα έχει την ευκαιρία να παρακολουθήσει ταινίες που έχουν βραβευθεί στα σημαντικότερα φεστιβάλ του πλανήτη αλλά και υποψήφιες για τα βραβεία Όσκαρ. Οι παράλληλες δραστηριότητες φέτος περιλαμβάνουν εκθέσεις, εργαστήρια για μικρούς και μεγάλους και συναυλίες, με φόντο τη Σαλαμιού της επαρχίας Πάφου.

Επιστρέφουν και φέτος οι εκθεσιακοί χώροι στο χωριό, αλλά και τα εργαστήρια, παιδικά και για ενήλικες, σημειώνει το δελτίο Τύπου. Όπως κάθε χρόνο, καλείται ένας καλλιτέχνης από τη διεθνή κοινότητα του animation να δημιουργήσει την αφίσα. Φέτος την αφίσα φιλοτέχνησε η διακεκριμένη σκηνοθέτιδα και εικονογράφος από την Ιαπωνία Sarina Nihei.

Επισημαίνεται ότι οι επιμελητές του Φεστιβάλ, Γιώργος Τσαγγάρης και Gerben Schermer (Ολλανδία), επέλεξαν 41 ταινίες στο διεθνές διαγωνιστικό από 21 χώρες, ανάμεσα σε περισσότερες από 800 υποβολές από κάθε γωνιά του πλανήτη. Πυξίδα των επιμελητών ήταν η ισορροπία ανάμεσα στο πειραματικό αλλά και το αφηγηματικό animation. Στο παιδικό διαγωνιστικό πρόγραμμα, που είναι αφιερωμένο στο ολοένα και αυξανόμενο παιδικό κοινό του φεστιβάλ, επιλέγηκαν από τους νεαρότερους επιμελητές του Φεστιβάλ, Akos Zeleni (Ουγγαρία), Eλένη Χανδριώτου και Γιώργο Τσαγγάρη, 11 διεθνείς ταινίες.

Ιδιαίτερη θέση, όπως και κάθε χρονιά, κατέχει το κυπριακό διαγωνιστικό πρόγραμμα animation, που θα περιλαμβάνει 4 ταινίες Κυπρίων δημιουργών στο επαγγελματικό τμήμα και 15 ταινίες Κυπρίων φοιτητών στο φοιτητικό τμήμα. Ακόμη, θα γίνει προβολή ενός μεγάλου δείγματος της φετινής σοδειάς των φοιτητικών ταινιών από το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου, το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας και το Cyprus Academy of the Arts. Υπάρχουν επίσης ταινίες που δημιούργησαν Κύπριοι φοιτητές από το National Film and Television School, το University of Reading και το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης. Στο πλαίσιο της προβολής των Κύπριων δημιουργών θα γίνει και η παρουσίαση μιας καινούργιας δουλειάς της νεαρής φοιτήτριας καλών τεχνών, Δάφνης Αρβανίτη, που μαζί με τους συμφοιτητές της, Ana Cristiana Anghel, Francis Belte, Sten Heilster και Ekko, εργάζονται σε ένα έργο με τίτλο “Parasitic draft”, που επικεντρώνεται στην ψηφιακή τέχνη και το animation.

Η επίσημη επιλογή ταινιών και στα τρία διαγωνιστικό προγράμματα του φεστιβάλ είναι διαθέσιμη στην ιστοσελίδα www.animafest.com.cy 

Παράλληλα, στους δρόμους της Σαλαμιούς φιλοξενείται η δουλειά του Κύπριου street artist Βασίλη Βασιλείου, ο οποίος με αφορμή το φεστιβάλ δημιουργεί μια τοιχογραφία στο χωριό.

Η Διεθνής Κριτική Επιτροπή

Το μεγάλο βραβείο του Φεστιβάλ Δημήτρης Εϊπίδης, την καλύτερη ταινία στο Κυπριακό Διαγωνιστικό καθώς και τις ειδικές μνείες σε όλα τα διαγωνιστικά προγράμματα θα κληθούν να απονείμουν τα τρία μέλη της διεθνούς κριτικής επιτροπής. Φέτος την κριτική επιτροπή αποτελούν τρεις διακεκριμένες γυναίκες από τον χώρο του σινεμά Animation: Η Clémence Bragard από τη Γαλλία, ανεξάρτητη επιμελήτρια προγραμμάτων animation αλλά και βασική συνεργάτιδα στο μεγάλο φεστιβάλ του Annecy, η Lucija Mrzljak, πολυβραβευμένη σκηνοθέτιδα και εικονογράφος από την Κροατία και καλλιτέχνιδα της αφίσας του φεστιβάλ μας στην Κύπρο του 2020, και η πολυβραβευμένη σκηνοθέτιδα πειραματικών ταινιών Lizzy Hobbs από τη Μεγάλη Βρετανία, καλλιτέχνιδα της περσινής αφίσας του κυπριακού Φεστιβάλ.

Εκθέσεις και εργαστήρια

Αναφέρεται ότι στο φετινό αφιέρωμα εκθέσεων το φεστιβάλ εστιάζει στην τέχνη της εικονογράφησης και φιλοξενεί μια εξαιρετική έκθεση της κροατικής καταγωγής εικονογράφου Lucija Mrzljak, μέλους της φετινής διεθνούς κριτικής επιτροπής. Η Lucija Mrzljak θα πραγματοποιήσει επίσης ένα εξειδικευμένο εργαστήρι με θέμα “πειραματισμοί με ήχο και σχέδιο”. Περισσότερες πληροφορίες για το εργαστήρι θα ανακοινωθούν σύντομα. Τις ημέρες του φεστιβάλ θα πραγματοποιηθεί επίσης και ένα παιδικό εργαστήρι κινουμένων σχεδίων από την ομάδα του φεστιβάλ με τη συμμετοχή και των ξένων καλεσμένων καλλιτεχνών. Στο φεστιβάλ οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να δουν ακόμη μια όμορφη έκθεση και να ακούσουν ένα άγνωστο κυπριακό παραμύθι, την ιστορία της Νεράιδας Μελουζίνης και του Πρίγκιπα Ραϋμόνδου στο Ρηγάτο των Κεδάρων. Ένα παραμύθι σε κείμενο της Μυρτώς Παπαχριστοφόρου και ζωγραφική της Κατερίνας Ατταλίδου, που δημιουργήθηκε μετά από πρόσκληση του The Island Club.

Πλούσιο πρόγραμμα με μουσικές του κόσμου

Το φετινό μουσικό πρόγραμμα περιλαμβάνει συναυλίες από τους Monsieur Doumani, τον Μιχάλη Ττερλικκά με τη μουσική του παρέα “Μούσα”, τους Vlamis and the Suns, και την world music τουρκοκυπριακή μπάντα “The Circle & The Boat”.

To αναλυτικό πρόγραμμα θα αναρτηθεί σύντομα στη σελίδα του φεστιβάλ στο Facebook και στην ιστοσελίδα www.animafest.com.cy. Το Φεστιβάλ στηρίζει το Υφυπουργείο Πολιτισμού, καταλήγει το δελτίο Τύπου.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Σινεμά: Τελευταία Ενημέρωση

X