Kathimerini.gr
Οι αρχές της Αιγύπτου σκοπεύουν να ξεκινήσουν νομικές διαδικασίες για να ανακτήσουν πέντε αρχαία αντικείμενα, τα οποία βρίσκονταν στο Μητροπολιτικό Μουσείο Τέχνης της Νέας Υόρκης (γνωστό απλά και έως «Met») και κατασχέθηκαν από τις αρχές της πόλης.
Το Met αγόρασε τα αντικείμενα μεταξύ του 2013 και του 2015, σύμφωνα με το Art News Newspaper. Ανάμεσά τους είναι και το πορτρέτο μιας γυναίκας, το οποίο χρονολογείται από την εποχή του Ρωμαίου αυτοκράτορα Νέρωνα (54-69 μ.Χ.) και απόσπασμα της Εξόδου σε περγαμηνή που χρονολογείται τον τέταρτο με πέμπτο αιώνα μετά Χριστόν.
Egyptian officials said they plan to start legal proceedings to recover Egyptian antiques seized from The Metropolitan Museum of Art in New York as part of a wide-ranging investigation involving former Louvre museum President-Director Jean-Luc Martinez. https://t.co/82bYkf0pQZ
— ABC News (@ABC) June 13, 2022
Tα πέντε αυτά αιγυπτιακά αντικείμενα, η συνολική αξία των οποίων θεωρείται ότι ξεπερνάει τα 3 εκατομμύρια δολάρια, κατασχέθηκαν από το μουσείο από τις εισαγγελικές αρχές της Νέας Υόρκης, έπειτα από σχετική εντολή του Ανώτατου Δικαστηρίου της πολιτείας, στο πλαίσιο της έρευνας για τον πρώην πρόεδρο και διευθυντή του Λούβρου, Ζαν-Λουκ Μαρτίνεζ.
Ο Μαρτίνεζ, ο οποίος ήταν επικεφαλής του Λούβρου από το 2013 έως το 2021, κατηγορήθηκε από τις γαλλικές αρχές τον Μάιο για συνέργεια και απάτη στην υπόθεση απόκρυψης της προέλευσης αρχαιοτήτων που αγόρασαν το Met και το μουσείο του Λούβρου στο Άμπου Ντάμπι.
Ένα ακόμη αντικείμενο που διεκδικούν οι αρχές της Αιγύπτου είναι μια ροζ στήλη από γρανίτη του Τουταγχαμών, του περίφημου φαραώ της 18ης δυναστείας. Τη στήλη αυτή, η οποία χρονολογείται από το 1327 π.Χ., είχε αποκτήσει το Louvre Abu Dhabi το 2016.
THREAD. L'ancien patron du Louvre Jean-Luc Martinez et les égyptologues Vincent Rondot et Olivier Perdu ont été placés en garde à vue, soupçonnés d'avoir permis la vente de cette stèle en granit rose de Toutankhamon au Louvre Abou Dhabi, volée en 2011 en #Égypte (@canardenchaine) pic.twitter.com/oUxbaho6Eu
— Sabrina Bennoui (@SabrinaBennoui) May 25, 2022
Από την πλευρά της Αιγύπτου, επικεφαλής της επιτροπής επανάκτησης αυτών των αρχαιοτήτων είναι ο πρώην υπουργός Αρχαιοτήτων και διάσημος αιγυπτιολόγος, Ζάχι Χαουάς.
Ο ίδιος ανέφερε ότι αναμένεται το τέλος της έρευνας για το Λούβρο για να διεκδικήσει το Κάιρο την επιστροφή των αρχαιοτήτων.
Παράλληλα, επιτέθηκε στα δύο μουσεία (Met και Λούβρο) γιατί έκαναν τα «στραβά μάτια» για την προέλευση των αντικειμένων που αγόρασαν. Όπως είπε, οι πολύτιμες αυτές αρχαιότητες «ανασκάφθηκαν στα κρυφά» και μεταφέρθηκαν λαθραία από την Αίγυπτο το 2011, όταν η χώρα βρισκόταν εν μέσω της Αραβικής Άνοιξης.
«Τα μουσεία έκαναν λάθος. Έπρεπε να είχαν επικοινωνήσει με το υπουργείο Αρχαιοτήτων της Αιγύπτου και να είχαν ρωτήσει για την προέλευση αυτών των αντικειμένων. Τους εξαπάτησε ο έμπορος», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Χαουάς.
Το 2019, οι αμερικανικές αρχαίες επέστρεψαν στην Αίγυπτο την επίχρυση σαρκοφάγο ενός ιερέα, αφού αυτή είχε πουληθεί στο Met με παραποιημένα χαρτιά. Πέντε χιλιάδες αρχαία αντικείμενα επιστράφηκαν από τις ΗΠΑ στην Αίγυπτο πέρσι.
Με πληροφορίες από ABC News