ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

«L’Arnica»: Ένα παράθυρο στον κόσμο της Λάρνακας

Η πόλη κάποτε είχε σημαίνοντα ρόλο στην κυπριακή ιστορία, ήταν η πύλη εισόδου στο νησί, από εκεί έρχονταν πρώτα ιδέες και τάσεις

Του Απόστολου Κουρουπάκη

Του Απόστολου Κουρουπάκη

kouroupakisa@kathimerini.com.cy

Η Λάρνακα κάποτε είχε σημαίνοντα ρόλο στην κυπριακή ιστορία, ήταν η πύλη εισόδου στο νησί, από εκεί έρχονταν πρώτα ιδέες και τάσεις, από τους ναυτικούς και τα καράβια που έδεναν στο λιμάνι της. Η Σκάλα φιλοξενούσε τα κουσουλάτα, όπως εύστοχα κατέγραψε και ο Βασίλης Μιχαηλίδης στην «9η Ιουλίου»: «Κατά τον Λάρνακαν να μπη στα Κουσουλάτα». Στη Λάρνακα λειτούργησε το πρώτο τυπογραφείο το 1878 από τον Θεόδουλο Φ. Κωνσταντινίδη, ο οποίος το έφερε από την Αλεξάνδρεια, και τυπώθηκε η πρώτη εφημερίδα «Κύπρος / Cyprus», την Πέμπτη, 29 Αυγούστου 1878: «Η πρώτη εν Κύπρω εκδιδομένη εφημερίς επέπρωτο να ίδη το φως, ότε τα τέκνα της πλουσιωτάτης ταύτης νήσου πρώτην φοράν μετά τον Ευαγόραν δύνανται ν’ αναπνεύσωσιν ελευθέρως» έγραψε ο δημοσιογράφος σε εκείνο το φύλλο. Πολλά άλλαξαν από τότε, η Λάρνακα προσπαθούσε να μη μένει στο περιθώριο, πολιτικό ή πολιτιστικό, χαρακτηριστικό παράδειγμα το περιοδικό «Ο Κύκλος», η διμηνιαία έκδοση τέχνης και προβληματισμού, που εκδιδόταν από τον Ιανουάριο 1980 έως τον Αύγουστο 1986, με υπεύθυνο έκδοσης τον Φοίβο Σταυρίδη, συνεπικουρούμενος από τους Στέφανο Ζυμπουλάκη, Κώστα Κατσώνη, Τρύφωνα Παπαχριστοφόρου, Χριστόφορο Παπαχρυσοστόμου και Λούη Περεντό. Στενοί συνεργάτες ήταν επίσης ο ποιητής και φιλόλογος Θεοδόσης Νικολάου και ο πεζογράφος και ζωγράφος Νίκος Νικολάου. Αυτό το περιοδικό ήταν ένα από τα σημαντικότερα της εποχής του, με συνεργασίες υψηλού επιπέδου, σε μια εποχή που η Λάρνακα είχε χάσει προ πολλού τα προνόμιά της. Φωτισμένοι άνθρωποι της πόλης, όπως ο Φοίβος Σταυρίδης όμως δούλευαν αθόρυβα για να μη χάσει μόνιμα τίποτε η πόλη... Και κάπως έτσι φτάνουμε στο «L’Arnica», μία έκδοση των Αρχείων Λάρνακας - Φοίβος Σταυρίδης, με άρθρα που θα επικεντρώνονται σε θέματα που αφορούν το παρελθόν, το παρόν, τους ανθρώπους και τον πολιτισμό της πόλης, δίνοντας ένα νέο πρίσμα ανάγνωσης για τα εν Λάρνακι τεκταινόμενα ή γενομένων σε άλλες εποχές.

«Ένα σύγχρονο περιοδικό οφείλει να απευθύνεται σε σύγχρονους αναγνώστες, με σύγχρονους προβληματισμούς που πηγάζουν από το σήμερα, το χτες ή το προχτές».

Πιο συγκεκριμένα, όπως λέει ο Ιωσήφ Χατζήκυριακος, διευθυντής των Αρχείων Λάρνακας - Φοίβος Σταυρίδης το «L’Arnica» είναι μία εκδοτική πλατφόρμα για την πόλη και τους ανθρώπους της Λάρνακας και προέκυψε ως ανάγκη δική του και μιας ομάδας ανθρώπων που ένιωθαν την έλλειψη μιας περιοδικής έκδοσης σχετικής με τη Λάρνακα και με θέματα που περιστρέφονται γύρω από αυτή και τον κόσμο της. Το «L’Arnica» θα εκδίδεται και ως ετήσιο περιοδικό που θα καταπιάνεται με την ιστορία, τους ανθρώπους και τον πολιτισμό της πόλης της Λάρνακας. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στον ιστότοπο του «L’Arnica» θα αφορά την αξιοποίηση, τη διάχυση και την προσβασιμότητα της επιστημονικής γνώσης σχετικά με την ιστορία της πόλης της Λάρνακας.

Ο Ιωσήφ αναφέρει επίσης πως το περιοδικό δεν θα αφορά αποκλειστικά την ιστορία της πόλης. «Άλλωστε, ένα σύγχρονο περιοδικό οφείλει να απευθύνεται σε σύγχρονους αναγνώστες, με σύγχρονους προβληματισμούς που πηγάζουν από το σήμερα, το χτες ή το προχτές» και συμπληρώνει πως σκοπός του L’Arnica δεν είναι μόνο η ιστορική τεκμηρίωση ή παράθεση πληροφοριών και γεγονότων του παρελθόντος της πόλης, αλλά η εμπειρία της κατοχής και της ανάγνωσης του περιοδικού. «Οι γνώσεις, ή καλύτερα, οι πληροφορίες που περιέχονται σε κάθε τεύχος αποτελούν το μέσο της εμπειρίας και όχι τον στόχο της».

Στο «L’Arnica» θα συγκεντρώνονται άρθρα από διεθνείς επιστήμονες απ’ όλους τους ανθρωπιστικούς κλάδους που καταπιάνονται με την ιστορία της πόλης, και μεταξύ των άλλων στόχων της είναι και η ενίσχυση της ιστορικής συνείδησης αλλά και το χτίσιμο μιας σταθερής γέφυρας επικοινωνίας μεταξύ της πόλης, του πολίτη και του κόσμου της ιστορίας μέσα από μια απλή γλώσσα και με τη βοήθεια πλούσιου εικονογραφικού υλικού.

Σχετικά με την ονομασία που επελέγη ο Ιωσήφ επιθυμεί την απάντηση να τη δώσουν οι αναγνώστες: «Είναι ένα πολύ σημαντικό, βασικό θα έλεγα, ερώτημα αλλά είναι και ο λόγος που οι ενδιαφερόμενοι πρέπει να το αποκτήσουν το L’Arnica». Ακόμα και αν φαίνεται ότι η εν λόγω έκδοση αφορά μόνο εκείνο το κοινό που μελετά και ενδιαφέρεται για τη σκαλιώτικη ιστορία, αυτό δεν είναι το κοινό που θέλουν οι εμπνευστές του να έχει. Το κοινό που απευθύνεται η «L’Arnica» είναι φυσικά εκείνα τα πρόσωπα που θέλουν να είναι μέρος της έρευνας για τις ταυτότητες της πόλης, λέει ο Ιωσήφ, αλλά κατ’ επέκταση αφορά τις ταυτότητες όλων: «Αφορά όλους, άρα απευθύνεται σε όλους». 

Ένα παράθυρο στο κόσμο

«Το “L’Arnica” είναι ένα παράθυρο που ανοίγει μέσα στον κόσμο μια πόλης που υπάρχει για 4000 χρόνια στο ίδιο επίνειο. Ένα παράθυρο που φωτίζει όψεις και απόψεις, πλευρές και οπτικές που αξίζει κανείς να ξέρει. Σχεδιάσαμε το “L’Arnica” για να μας βοηθά να έχουμε εικόνες της πόλης, όχι εικόνα, ταυτότητες, όχι ταυτότητα. Και το προσπαθούμε εδώ και ενάμιση χρόνο και δεν τελειώσαμε, και δεν θα τελειώσουμε ποτέ γιατί όλα τρέχουν μπροστά μας» λέει ο Ιωσήφ, στην ερώτησή μας για το τι θέλει να φωτίσει μία τέτοια έκδοση.

Σύντομα το πρώτο τεύχος θα δει το φως και η προσπάθεια που κυοφορείται εδώ και καιρό θα πάρει σάρκα και οστά και η Λάρνακα θα ξαναμπεί για τα καλά στο εκδοτικό και πολιτιστικό παιχνίδι, ρίχνοντας περισσότερο φως σε ό,τι για χρόνια παραμένει σκοτεινό.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Πολιτισμός: Τελευταία Ενημέρωση