ΚΥΠΕ
Την ανάδειξη των χώρων πολιτιστικής κληρονομίας της Κύπρου έχει ως στόχο ιστοσελίδα την οποία δημιούργησαν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Αναπτυξιακό Πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών (UNDP), και στο οποίο θα φιλοξενούνται φωτογραφίες, διαδραστικοί χάρτες, τρισδιάστατες αναπαραστάσεις και άλλα πολυμέσα (www.cyprusdigitalheritage.com).
Η ιστοσελίδα χρηματοδοτείται μέσω του Προγράμματος Βοήθειας προς την Τουρκοκυπριακή Κοινότητα, και θα περιλάβει σταδιακά χώρους πολιτιστικής κληρονομίας που σχετίζονται και με τις δύο κοινότητες, και στις δύο πλευρές της διαχωριστικής γραμμής που έχουν αποκατασταθεί από τη δικοινοτική Τεχνική Επιτροπή για την Πολιτιστική Κληρονομιά.
Μέχρι στιγμής στον χάρτη περιλαμβάνονται ορισμένα μνημεία πολιτιστικής κληρονομίας, ενώ προγραμματίζεται σταδιακά να ανεβούν πληροφορίες για όλους τους χώρους που έχουν αποκατασταθεί.
Σύμφωνα με ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, οι χρήστες θα μπορούν να έχουν πρόσβαση σε εικονικές περιηγήσεις σε χώρους με ιδιαίτερη πολιτιστική και ιστορική σημασία για την ελληνοκυπριακή και την τουρκοκυπριακή κοινότητα, ώστε να αποτελέσει γέφυρα με το κοινό παρελθόν και θεμέλιο για την οικοδόμηση κοινού μέλλοντος. Στόχος είναι μέσω των περιηγήσεων αυτών οι χρήστες να μπορούν να εξερευνήσουν μνημεία και αρχαιολογικούς χώρους και να εκτιμήσουν σε βάθος την ιστορική και πολιτιστική κληρονομιά της Κύπρου.
Η πλατφόρμα θα περιλαμβάνει διαδραστικούς χάρτες, τρισδιάστατες αναπαραστάσεις και άλλα πολυμέσα, τα οποία μπορούν να αξιοποιηθούν ως πόροι για την εκπαίδευση, τους ερευνητές και το κοινό που ενδιαφέρεται για τον πολιτισμό.
Η ιστοσελίδα προσφέρει «μια ευκαιρία για έναυσμα στον διάλογο, προώθηση της κατανόησης και σύνδεσης της ε/κ και της τ/κ κοινότητας, προετοιμάζοντας έτσι το έδαφος για την επανένωση της Κύπρου» ανέφερε σχετικά ο Κιάρταν Μπγιόρνσον, επικεφαλής της μονάδας για τη Στήριξη στην Επίλυσης του Κυπριακού στη Γενική Διεύθυνση Μεταρρυθμίσεων (DG REFORM) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Από την πλευρά του Jakhongir Khaydarov, επικεφαλής του γραφείου του UNDP Κύπρου, εξέφρασε την ικανοποίησή του για τον δικοινοτικό χαρακτήρα του έργου, κάνοντας λόγο για «αξιοσημείωτο δείγμα συνεργασίας μεταξύ της ελληνοκυπριακής και της τουρκοκυπριακής κοινότητας».
Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, πέρα από την συμβολή του στην πρόσβαση όλων, ανεξαρτήτως γεωγραφικών φραγμών, και χωρίς αποκλεισμούς, στην ιστορία της Κύπρου, η πρωτοβουλία συνάδει με τις συστάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σχετικά με την ψηφιοποίηση της πολιτιστικής κληρονομιάς, συμβάλλοντας στους στόχους της ψηφιακής δεκαετίας της Ευρώπης, καθώς και με τη δέσμευση του UNDP για βιώσιμη ανάπτυξη και διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομίας.
Η Τεχνική Επιτροπή για την Πολιτιστική Κληρονομία και το UNDP έχουν από το 2012 πραγματοποιήσει εργασίες συντήρησης, έργα δομικής στήριξης, προστασίας και αποκατάστασης σε πάνω από 123 μνημεία πολιτιστικής κληρονομιάς σε ολόκληρο το νησί, με χρηματοδότηση σχεδόν 25 εκατομμυρίων ευρώ από την ΕΕ. Συνολικά η Τεχνική Επιτροπή έχει λάβει 35,6 εκατ. ευρώ από διάφορους δωρητές για την υλοποίηση των έργων προτεραιότητας.