ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Διεθνείς αντιδράσεις για τη νέα καταδίκη Ιρανής καλλιτέχνιδος

Η ακτιβίστρια Ατένα Φαργκαντανί θα εκτίσει έξι χρόνια σε φυλακή, επειδή προσπάθησε να κρεμάσει σχέδιό της στον τοίχο της λεω- φόρου Παστέρ στην Τεχεράνη

Kathimerini.gr

«Την τελευταία φορά που φυλακίστηκε, η Ατένα Φαργκαντανί κέρδισε το βραβείο Courage in Cartooning», είπε ο Τέρι Αντερσον, διευθυντής της οργάνωσης Cartoonists Rights. «Βλέπω όμως ότι η τελευταία δεκαετία δεν άλλαξε τον χαρακτήρα της και παραμένει απτόητη υπέρμαχος των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο Ιράν, δυναμική όσο ποτέ. Αυτή η τελευταία και τρομακτικά βίαιη προσπάθεια του καθεστώτος της Ισλαμικής Δημοκρατίας να τη φιμώσει, δεν μπορεί να περάσει χωρίς αντίδραση. Θα συνεχίσουμε την εκστρατεία μέχρι να απελευθερωθεί».

Η πρόσφατη καταδίκη της Ιρανής καλλιτέχνιδος και ακτιβίστριας Ατένα Φαργκαντανί σε έξι χρόνια φυλάκιση –η αυστηρότερη των ποινών ως προς το αδίκημα που της προσάπτουν– αποτελεί γεγονός που καταδικάστηκε σφόδρα από οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε όλο τον κόσμο. Τον Απρίλιο, η Φαργκαντανί συνελήφθη από πράκτορες πληροφοριών των ενόπλων δυνάμεων των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης του Ιράν, επειδή προσπάθησε να κρεμάσει ένα από τα σχέδιά της στον τοίχο της λεωφόρου Παστέρ στην Τεχεράνη, όπου βρίσκεται το προεδρικό μέγαρο. Για αυτή την απόπειρα την περιμένει η διαβόητη φυλακή Evin της Τεχεράνης.

Την ξυλοκόπησαν

Ο δικηγόρος της Μοχάμαντ Μογκίμι δήλωσε ότι η καλλιτέχνις συνελήφθη στις 12 Απριλίου από αξιωματικούς των μυστικών υπηρεσιών και ξυλοκοπήθηκε βάναυσα, κάτι που ήταν φανερό στο πρόσωπό της. Ο δικηγόρος ανέφερε σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι η Φαργκαντανί αρνήθηκε να πληρώσει την εγγύηση, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη βίαιη σύλληψή της και αρχικά μεταφέρθηκε στη φυλακή Qarchak. Στη συνέχεια προωθήθηκε στη φυλακή Evin. Μια δήλωση που εκδόθηκε από κοινού στις 22 Απριλίου από το PEN America, το Cartooning for Peace, τα Cartoonists Rights και το Freedom Cartoonists Foundation εξέφρασε την οργή για τη μεταχείρισή της από τις ιρανικές αρχές, επισημαίνοντας το έργο της για υποστήριξη των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των δημοκρατικών αξιών. Οι ομάδες τόνισαν το θάρρος της Φαργκαντανί να υποστηρίξει τις δημοκρατικές αξίες υπό «σοβαρή καταστολή» και ζήτησαν την «άνευ όρων και άμεση απελευθέρωσή της».

Σε πρόσφατη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων των Ηνωμένων Εθνών, η PEN Αμερικής προσχώρησε σε έναν διεθνή συνασπισμό που ζήτησε την επέκταση της εντολής μιας επιτροπής που ερευνά τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο Ιράν, υπογραμμίζοντας τις συνεχιζόμενες ανησυχίες για την καταστολή της ελεύθερης έκφρασης στη χώρα. Το 2022 η Ενωση ανέφερε ότι το Ιράν ήταν υπεύθυνο για τη φυλάκιση πάνω από το ένα τρίτο όλων των γυναικών συγγραφέων που φυλακίστηκαν παγκοσμίως, δίνοντας έμφαση στη συστημική καταστολή των φωνών των γυναικών εν μέσω του αγώνα τους για πλήρη ανθρώπινα δικαιώματα. Η Φαργκαντανί είχε κρατηθεί στο παρελθόν το 2015 και εξέτισε 18 μήνες με διάφορες κατηγορίες, συμπεριλαμβανομένης της «προπαγάνδας κατά του καθεστώτος».

 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Πολιτισμός: Τελευταία Ενημέρωση

«Πάντα έχει σημαντική θέση η εγχώρια μουσική σκηνή στο φεστιβάλ. Αναδεικνύουμε πολλούς καλλιτέχνες στις σκηνές μας, που ...
Του Απόστολου Κουρουπάκη
 |  ΜΟΥΣΙΚΗ