ΚΥΠΕ
Ο EastMed δεν αποτελεί μονόδρομο για τη συμβολή της Κύπρου στην απεξάρτηση της ΕΕ από το ρωσικό φυσικό αέριο, ανέφερε η Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας Νατάσα Πηλείδου, απαντώντας σε ερωτήσεις κατά τη διάρκεια συζήτησης πάνελ στο συνέδριο της ΟΕΒ «Ενεργειακή μετάβαση – είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις», το οποίο πραγματοποιήθηκε στο περιθώριο της έκθεσης «SAVENERGY 2022».
Σε ερώτηση κατά πόσο θεωρεί εφικτό τον στόχο της απεξάρτησης της ΕΕ από το ρωσικό φυσικό αέριο και τι προτίθεται η Κύπρος να κάνει για να προωθήσει τον αγωγό EastMed ώστε να βοηθήσει προς αυτή την κατεύθυνση, η κα. Πηλείδου ανέφερε ότι σίγουρα ο EastMed δεν είναι ο μόνος τρόπος συμβολής της Κύπρου στην απεξάρτηση. Αντίθετα, είπε, η χρήση των ενεργειακών πόρων της Κύπρου μπορεί να γίνει με πάρα πολλούς τρόπους και δεν αποτελεί μονόδρομο ο EastMed.
«Θεωρώ ότι στόχος είναι η βέλτιστη αξιοποίηση των κοιτασμάτων με τον πιο οικονομικά εφικτό και αποτελεσματικό τρόπο», ανέφερε.
Ερωτηθείσα για τα δημοσιεύματα που δίνουν έμφαση στον EastMed, η κα. Πηλείδου σημείωσε πως το τι παρουσιάζεται στον Τύπο και αν o EastMed έχει μια τιμητική θέση στα δημοσιεύματα, δεν σημαίνει ότι είναι και η ίδια σημασία που αποδίδεται είτε σε επίπεδο ΕΕ, είτε διεθνώς.
«Για μας ως Κύπρος σίγουρα είναι προτεραιότητα η αξιοποίηση των κοιτασμάτων μας λόγω των ευκαιριών που παρουσιάζονται, σίγουρα εμείς αυτό αναδεικνύομε στις συζητήσεις που γίνονται», ανέφερε.
Σε ερώτηση για τη δυνατότητα δημιουργίας σταθμού υγροποίησης φυσικού αερίου στην Κύπρο, η κα. Πηλείδου είπε ότι με τις επιβεβαιωμένες ποσότητες της Κύπρου αυτή τη στιγμή δεν είναι βιώσιμη επιλογή, αφού συνεπάγεται τεράστιο κόστος ενώ δεν είναι εφικτή η χρηματοδότηση από ευρωπαϊκές τράπεζες και την ΕΕ. Πρόσθεσε ότι ναι μεν έχει γίνει προκαταρτική χοροθέτησή του στην περιοχή του Βασιλικού, ωστόσο θα έπρεπε να γίνουν και πολύ σοβαρές περιβαλλοντικές μελέτες και μελέτες όσον αφορά τα ρίσκα που θα συνεπαγόταν ένας τέτοιος σταθμός.
Σημείωσε ότι αυτή τη στιγμή υπάρχουν παρόμοιοι σταθμοί σε γειτονικές χώρες, όπως η Αίγυπτος, οι οποίοι έχουν δυνατότητα να φιλοξενήσουν ποσότητες και από άλλες γειτονικές χώρες και με ευνοϊκούς όρους οι οποίοι ήδη συζητούνται με τις εταιρείες αυτές.
Όσον αφορά τη διαφορά με το Ισραήλ για την ανάπτυξη του «Αφροδίτη» η κα. Πηλείδου είπε ότι θεωρεί εντελώς εκτός πλαισίου να ζητείται συνεκμετάλλευσή του από ισραηλινές εταιρείες. Αυτό όπως είπε, έχει διαφανεί και από την επιστολή που υπογράφηκε από την ίδια και τον τέως ομόλογό της του Ισραήλ, Γιούβαλ Στάινιτς και είναι θέση με την οποία συμφωνεί και έχει εκφράσει δημόσια και η νυν Υπουργός Ενέργειας του Ισραήλ. Πρόσθεσε ότι σε πρόσφατη επιστολή της Ισραηλινής Υπουργού στους αδειούχους, τους καλεί να προχωρήσουν σε αυτά που αποφασίστηκαν και να διορίσουν ανεξάρτητους εμπειρογνώμονες για να δώσουν μια λύση στο θέμα. Είπε επίσης ότι θα συναντηθεί με την ομόλογό της στις 11 Απριλίου στο Ισραήλ, όπου θα συζητήσει μαζί της αλλά και με τους αδειούχους την κατάσταση και τις πιθανές επιλογές, χωρίς να γίνεται καμιά παρέκκλιση από τις συγκλίσεις οι οποίες έχουν επιτευχθεί.