ΚΥΠΕ
Κατά της ολικής κατάργησης των θεωρήσεων εισόδου για Ρώσους πολίτες τάχθηκε ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης, προβάλλοντας την ανάγκη διατήρησης των σχέσεων σε επίπεδο πολιτών, ενώ αναφέρθηκε και στην μη εφαρμογή κυρώσεων κατά της Ρωσίας από την Τουρκία, μιλώντας κατά τη διάρκεια της άτυπης συνόδου των ΥΠΕΞ της ΕΕ (Gymnich) που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη στην Πράγα, στο πλαίσιο της Τσεχικής Προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών, ο κ. Κασουλίδης αναφέρθηκε στην παρέμβαση του στη σημασία τα μέτρα που θα ληφθούν «να στρέφονται κατά του καθεστώτος Πούτιν, χωρίς να πλήττουν ή να έχουν αρνητικό αντίκτυπο στο ρωσικό λαό».
Ο κ. Κασουλίδης εξέφρασε παράλληλα τον σκεπτικισμό της Κύπρου για το ενδεχόμενο «πλήρους και οριζόντιας κατάργησης των θεωρήσεων εισόδου για όλους τους Ρώσους υπηκόους» και επεσήμανε «τη σημασία διατήρησης επαφών με την κοινωνία των πολιτών».
Κατά την άτυπη συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών δεν λήφθηκε απόφαση για ολική απαγόρευση των ταξιδιωτικών θεωρήσεων για Ρώσους τουρίστες, όπως ζητούσαν οι ανατολικές και οι Βαλτικές χώρες.
Ωστόσο, αποφασίστηκε η αναστολή της συμφωνίας ΕΕ - Ρωσίας για παροχή διευκολύνσεων στην έκδοση θεωρήσεων για Ρώσους πολίτες, απόφαση που θα μειώσει τον αριθμό των θεωρήσεων και θα αυξήσει τον χρόνο που χρειάζεται για την έκδοσή τους και το κόστος.
Ταυτόχρονα συμφωνήθηκε πως η κάθε χώρα μπορεί να επιβάλει τους δικούς τους περιορισμούς στα σύνορά της στη βάση των αρχών του Σένγκεν, ενώ θα ζητηθεί από την Κομισιόν να προτείνει κοινές κατευθυντήριες γραμμές για τη διαχείριση των θεωρήσεων που έχουν ήδη εκδοθεί σε Ρώσους από κράτη μέλη.
Στην παρέμβασή του ο Υπουργός Εξωτερικών τόνισε ακόμα ότι «η αποτελεσματικότητα των κυρώσεων εξαρτάται από την συνέπεια στην εφαρμογή τους», παραπέμποντας στο ότι «θα πρέπει να δοθεί η δέουσα προσοχή από πλευράς ΕΕ στις προσπάθειες της Τουρκίας για παράκαμψη των κυρώσεων μέσω συμφωνιών της με τη Ρωσία».
«Η εξαίρεση τραπεζών και εταιρειών που επιχειρεί η Τουρκία από το πλαίσιο περιοριστικών μέτρων της ΕΕ δίνει τη δυνατότητα στη Ρωσία να συνεχίσει να προμηθεύεται υλικά που ενισχύουν, μεταξύ άλλων και την αμυντική της βιομηχανία» ανέφερε ο κ. Κασουλίδης σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΥΠΕΞ.
Ο κ. Κασουλίδης κάλεσε την ΕΕ να είναι σε εγρήγορση και να παρακολουθεί την εφαρμογή των Συμφωνιών του Σοτσι, αλλά και τις τουρκικές κινήσεις και συμφωνίες συνεργασίας που συνάπτει η Τουρκία με τη Ρωσική Ομοσπονδία.
Στην ανακοίνωση προστίθεται πως ο κ. Κασουλίδης είχε διμερή συνάντηση με τον Εσθονό ομόλογό του, Ουρμάς Ρεϊνσαλού, στο περιθώριο των εργασιών της συνόδου. Σύμφωνα με ανάρτηση του κ. Κασουλίδη στο Twitter, τη συνάντηση απασχόλησαν οι διμερείς σχέσεις, η απάντηση της ΕΕ για την εισβολή στην Ουκρανία και η διαδικασία επανένωσης της Κύπρου.
Σύμφωνα με ανάρτηση του κ. Ρεϊνσαλού, σε συναντήσεις με τον κ. Κασουλίδη και τον Ισπανό ομόλογό τους, συζήτησαν μεταξύ άλλων το 8ο πακέτο κυρώσεων στη Ρωσία το οποίο όπως είπε πρέπει να περιλαμβάνει περιορισμούς στις θεωρήσεις για τους Ρώσους.
Επίσης σύμφωνα με την ανακοίνωση του Κυπριακού ΥΠΕΞ όσον αφορά τη συζήτηση των Υπουργών Εξωτερικών για τις σχέσεις ΕΕ - Αφρικής, ο κ. Κασουλίδης αναφέρθηκε σε παρέμβασή του στην πλήρη στήριξη της Κύπρου στη συνεργασία με τα αφρικανικά κράτη για την από κοινού αποτελεσματική αντιμετώπιση των προκλήσεων ασφαλείας.
Ο κ. Κασουλίδης υπογράμμισε πως η αρχή της ΕΕ για αναζήτηση αφρικανικών λύσεων για τα προβλήματα της Αφρικής πρέπει να συνεχίσει να τηρείται, με την ενδυνάμωση των κρατικών και οικονομικών θεσμών της Αφρικής, χωρίς την επιβολή εξωγενών λύσεων.
Παράλληλα, υπογράμμισε την ανάγκη για εξεύρεση λύσεων για αντιμετώπισή της επισιτιστικής κρίσης στην Αφρική, διασφαλίζοντας την συνέχιση της απρόσκοπτης κυκλοφορίας και εμπορίου τροφίμων.
Ο κ. Κασουλίδης έκανε επίσης αναφορά στην ανάγκη σύναψης συμφωνιών επανεισδοχής μεταναστών με κράτη της Αφρικής.