ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

ΥΠΕΞ: Η Κύπρος κατέθεσε έγγραφο με προτάσεις για τη Συρία

Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν πρέπει να είναι παρατηρητής ούτε σιωπηλή όσον αφορά τις εξελίξεις στη Συρία, τόνισε ο Κωνσταντίνος Κόμπος

ΚΥΠΕ

Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν πρέπει να είναι παρατηρητής ούτε σιωπηλή όσον αφορά τις εξελίξεις στη Συρία, τόνισε ο Υπουργός Εξωτερικών Κωνσταντίνος Κόμπος πριν την έναρξη του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ το οποίο πραγματοποιείται τη Δευτέρα στις Βρυξέλλες, αναφερόμενος και στο non-paper το οποίο κατέθεσε η Κύπρος με τη στήριξη της Αυστρίας και της Ελλάδας για τα επόμενα βήματα που θα πρέπει να αναλάβει η ΕΕ.

Ο Υπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε ακόμα ότι θα πρέπει να υπάρξει μια ανοιχτή και συμπεριληπτική μετάβαση εξουσίας στη Συρία με σεβασμό στα δικαιώματα των μειονοτήτων, και όχι αντικατάσταση μιας δικτατορίας με μια νέα η οποία θα επηρεάζεται από νέους εξωτερικούς δρώντες.

Ο κ. Κόμπος ανέφερε κατά την άφιξή του στο Συμβούλιο πως οι Υπουργοί Εξωτερικών θα εστιάσουν στις τελευταίες εξελίξεις «και την εξαιρετικά ασταθή κατάσταση στη Συρία», σημειώνοντας πως «πρόκειται για μια εξαιρετικά επικίνδυνη εξέλιξη», στην οποία όμως υπάρχει «παράθυρο ευκαιρίας».

«Η Συρία υποφέρει εδώ και πολύ καιρό και ο λαός της Συρίας αξίζει πολύ περισσότερα. Καλούμε την Ευρωπαϊκή Ένωση να εμπλακεί πιο ενεργά και πιστεύουμε ότι υπάρχει ένας πολύ σημαντικός ρόλος για την ΕΕ», τόνισε.

«Η Κύπρος έχει καταθέσει ένα έγγραφο με συγκεκριμένες και συγκεκριμένες προτάσεις για την περαιτέρω πορεία», σημείωσε ο Υπουργός Εξωτερικών, αναφερόμενος σε έγγραφο το οποίο κατατίθεται με την στήριξη της Αυστρίας και της Ελλάδας.

Ο κ. Κόμπος σημείωσε πως θα πρέπει να υπάρξει «μια πολύ σαφής όδευση προς μια ανοικτή, διαφανή, αυτόνομη και χωρίς αποκλεισμούς μετάβαση της εξουσίας με πλήρη προστασία των δικαιωμάτων των μειονοτήτων και πλήρη σεβασμό στην πλούσια ποικιλομορφία της Συρίας».

«Δεν υπάρχει περιθώριο αντικατάστασης του δεσποτικού καθεστώτος με ένα νέο, απλώς με νέους εσωτερικούς και εξωτερικούς πρωταγωνιστές», επεσήμανε.

Ο Υπουργός Εξωτερικών τόνισε πως η ΕΕ θα πρέπει να αποτελεί «δύναμη που να συμβάλλει» και «να είναι ηγέτης όσον αφορά την ανάπτυξη, την ανασυγκρότηση και την ανθρωπιστική βοήθεια, υπό τους όρους που έχουν καθιερωθεί».

«Και θα πρέπει να είναι ένας πολύ δυναμικός διαμεσολαβητής όσον αφορά τη διαδικασία μετάβασης σύμφωνα με το ψήφισμα 2254 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ», σημείωσε.

«Βρισκόμαστε σε μια κρίσιμη καμπή και υπάρχουν, όπως είπα, ευκαιρίες, αλλά και κίνδυνοι. Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει συμφέρον και ευθύνη όσον αφορά το αποτέλεσμα. Αυτή δεν είναι η ώρα για να σιωπήσουμε. Δεν είναι η ώρα για να είμαστε παρατηρητές. Είναι ένα τραπέζι από το οποίο η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν μπορεί να απουσιάζει», κατέληξε.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X