Kathimerini.com.cy
Παραμένουμε σε αναμονή για την αναχώρηση σήμερα του πλοίου με την ανθρωπιστική βοήθεια για τη Λωρίδα της Γάζας, δήλωσε λίγο πριν το μεσημέρι της Δευτέρας στο ΚΥΠΕ ο εκπρόσωπος Τύπου του Υπουργείου Εξωτερικών Θεόδωρος Γκότσης.
Ο κ. Γκότσης είχει δηλώσει νωρίτερα στο βρετανικό τηλεοπτικό δίκτυο Sky News πως η προσπάθεια επικεντρώνεται στο να φύγει το πρώτο φορτίο. Σημείωσε ακόμη πως υπάρχει σχεδιασμός για αποστολή περισσότερων προμηθειών, με ποσότητες ανθρωπιστικής βοήθειας να είναι συγκεντρωμένες στην Κύπρο.
Πρόσθεσε πως η Κύπρος εξ αρχής είχε προτείνει την παροχή βοήθειας μέσω ανθρωπιστικού διαδρόμου και πλέον υπάρχει η δήλωση στήριξης της πρωτοβουλίας από περιφερειακούς παίκτες και διεθνείς εταίρους, όπως οι ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο.
Κόλλησε για τεχνικούς κυρίως λόγους
Να σημειωθεί ότι η καθυστέρηση αναχώρησης του πλοίου οφείλεται σε τεχνικούς κυρίως λόγους
Πληροφορίες του ΚΥΠΕ αναφέρουν ότι η καθυστέρηση οφείλεται στο γεγονός ότι δεν είναι έτοιμη ακόμα η πλατφόρμα στη Γάζα, η οποία θα υποδεχθεί τους 150 περίπου τόνους ανθρωπιστικής βοήθειας που μεταφέρει το πλοίο.
Σημειώνεται ότι ο αρχικός σχεδιασμός ήταν η αναχώρηση του πλοίου να γινόταν χθες το απόγευμα, στη συνέχεια μετατέθηκε για σήμερα το πρωί και μέχρι τις 12 το μεσημέρι δεν υπήρχε οποιαδήποτε ενημέρωση σχετικά με την ώρα αναχώρησης του.
Σε διαρκή επαφή με όλους τους εμπλεκόμενους εταίρους η ΚΔ
Υπενθυμίζεται ότι χθες ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης ανέφερε ότι «η αναχώρηση του φορτίου σύμφωνα και με τις ενέργειες του φορέα εκτέλεσης της αποστολής» αναμενόταν να γίνει εντός των επόμενων ωρών, ωστόσο η ακριβής ώρα αναχώρησης δεν κοινοποιείται για λόγους ασφαλείας.
Πρόσθεσε ότι «η υλοποίηση της πιλοτικής εφαρμογής της πρωτοβουλίας Αμάλθειας βρίσκεται σε εξέλιξη σύμφωνα με τον αρχικό σχεδιασμό και σε επίσημη συνεννόηση με το Ισραήλ. Εχει ήδη γίνει ο απαραίτητος έλεγχος του φορτίου από τις αρχές της Κυπριακής Δημοκρατίας σύμφωνα με όλα τα πρωτόκολλα που περιλαμβάνονται στον σχεδιασμό», ανέφερε ο κ. Λετυμπιώτης.
Σημείωσε επίσης ότι η Κυπριακή Δημοκρατία «βρίσκεται σε διαρκή επαφή με όλους τους εμπλεκόμενους εταίρους με στόχο την επίτευξη μιας αξιόπιστης διόδου για απρόσκοπτη παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στον άμαχο πληθυσμό της Γάζας».
Η ανθρωπιστική βοήθεια περίπου 150 τόνων έχει φορτωθεί στο πλοίο έχει ελεγχθεί για την ύπαρξη στρατιωτικού υλικού και έχει σφραγισθεί. Το φορτίο της ανθρωπιστικής βοήθεια με τρόφιμα νερό και είδη πρώτης ανάγκης αναμένεται να φθάσει στον προορισμό της Δευτέρα ή Τρίτη. Αρχικά οι πληροφορίες που υπήρχαν ήθελαν το Open Arms να πιάνει σε Αιγυπτιακό λιμάνι που βρίσκεται σε απόσταση 200 χιλιομέτρων από τη Γάζα. Νεότερες πληροφορίες δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο το πλοίο να προσεγγίσει την ακτή της Γάζας, έστω και χωρίς υποδομές. Θα μεταφέρει και πλατφόρμα στην οποία θα εκφορτώνεται η βοήθεια.
Εντωμεταξύ, ο ιερός μήνας του μουσουλμανικού Ραμαζανιού ξεκινά χωρίς συμφωνία για κατάπαυση του πυρός.
Και δεύτερο φορτίο
Εάν και εφόσον όλα εξελιχθούν με βάση τους σχεδιασμούς στο λιμάνι της Λάρνακας αναμένεται σήμερα Δευτέρα και δεύτερο πλοίο το οποίο θα μεταφέρει νέο φορτίο ανθρωπιστικής βοήθειας. Και το πλοίο αυτό έχει ναυλωθεί την Μη Κυβερνητική Οργάνωση World Central Kitchen η οποία έχει συλλέξει τη βοήθεια. Επίσης τις επόμενες μέρες στην Κύπρο θα φθάνει βοήθεια από άλλες χώρες η οποία θα μεταφέρεται με πτήσεις. Στο κομμάτι μεταφοράς όπως έλεγαν πηγές στην «Κ» δεν αποκλείεται να εμπλακεί και το πολεμικό ναυτικό των ΗΠΑ ή άλλων χωρών οι οποίες θα διαθέσουν μεταγωγικά πλοία.
Περιμένοντας βοήθεια
Ανθρωπιστική βοήθεια για τη Γάζα φορτώνεται σε πλατφόρμα δίπλα στο σκάφος της ισπανικής ΜΚΟ Open Arms, στο λιμάνι της Λάρνακας (Φωτογραφία από Reutrs)
Επειτα από πέντε μήνες πολέμου, ο ΟΗΕ ισχυρίζεται ότι το ένα τέταρτο των ανθρώπων στην πολιορκημένη παλαιστινιακή περιοχή βρίσκεται στα πρόθυρα της πείνας.
Το τοπικό υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε το Σάββατο ότι 23 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων αρκετά παιδιά, πέθαναν από αφυδάτωση ή υποσιτισμό τις δέκα προηγούμενες ημέρες.
Το Ισραήλ έχει επανειλημμένα κατηγορηθεί ότι δεν κάνει αρκετά για να διευκολύνει την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στον πληθυσμό των 2,3 εκατομμυρίων κατοίκων της Γάζας.
Το πλοίο στην Κύπρο αναμένεται να χρειαστεί δύο έως τρεις ημέρες για να φτάσει σε άγνωστη τοποθεσία στη Γάζα.
Παράλληλα, αμερικανικό στρατιωτικό πλοίο που μεταφέρει εξοπλισμό για την κατασκευή δεύτερης προσωρινής προβλήτας στη Γάζα βρίσκεται καθ’ οδόν προς τη Μεσόγειο, ανέφεραν αξιωματούχοι στην Ουάσιγκτον, αν και θα χρειαστεί να περάσουν εβδομάδες μέχρι να λειτουργήσει.
Ραμαζάνι «στη σκιά αποτρόπαιων εγκλημάτων»
Ο 59χρονος Αχμέντ Σβάικι, ταΐζει περιστέρια, με φόντο το τέμενος Αλ Ακσά, σε περιοχή γνωστή στους Εβραίους ως Ορος του Ναού, στην Παλιά Πόλη της Ιερουσαλήμ (Φωτογραφία από Reuters)
Μιλώντας ως θεματοφύλακας των δύο ιερότερων τόπων του Ισλάμ, ο βασιλιάς της Σαουδικής Αραβίας Σαλμάν δήλωσε ότι τα «αποτρόπαια εγκλήματα» στη Γάζα ρίχνουν σκιά στην περίοδο.
Νωρίτερα, Παλαιστίνιοι εμποδίστηκαν να προσευχηθούν στο Αλ-Ακσα στην Παλαιά Πόλη της Ιερουσαλήμ την παραμονή του Ραμαζανιού. Οι ισραηλινές αστυνομικές δυνάμεις απέκρουσαν με γκλομπ μουσουλμάνους πιστούς και τους εμπόδισαν από το να εισέλθουν στο τέμενος για την προσευχή με αφορμή την έναρξη του μουσουλμανικού ιερού μήνα.
Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου απέρριψε το σχόλιο του Τζο Μπάιντεν ότι η προσέγγισή του στον πόλεμο στη Γάζα «περισσότερο βλάπτει το Ισραήλ παρά το βοηθάει», κλιμακώνοντας τη διαμάχη μεταξύ των δύο ηγετών.
Εάν ο Μπάιντεν εννοούσε «ότι ακολουθώ ιδιωτική πολιτική ενάντια στην πλειοψηφία, την επιθυμία της πλειοψηφίας των Ισραηλινών και ότι αυτό βλάπτει τα συμφέροντα του Ισραήλ, τότε κάνει λάθος και στα δύο σημεία», δήλωσε ο Νετανιάχου σε συνέντευξή του στο Politico.
Η Αίγυπτος βρισκόταν σε επαφή με ανώτερα στελέχη της Χαμάς και του Ισραήλ, καθώς και με άλλους μεσολαβητές χθες Κυριακή, σε μία προσπάθεια να ξεκινήσουν εκ νέου οι διαπραγματεύσεις για εκεχειρία στη Λωρίδα της Γάζας κατά τη διάρκεια του Ραμαζανιού, δήλωσαν δύο αιγυπτιακές πηγές ασφαλείας στο Reuters.
Μόνιμη κατάπαυση πυρός ζητά η Χαμάς
Εκτοπισμένη μητέρα με τον γιον της, πίσω από παράθυρο λεωφορείου στη Ράφα, στη νότια Λωρίδα της Γάζας (Φωτογραφία από Reuters)
Οι επαφές της Αιγύπτου με τη Χαμάς και την ισραηλινή υπηρεσία πληροφοριών, τη Μοσάντ, την Κυριακή φέρεται να πραγματοποιήθηκαν με εντολή της αιγυπτιακής προεδρίας σε μία προσπάθεια να προσεγγιστούν οι διαφορετικές θέσεις των δύο πλευρών.
Ο κορυφαίος ηγέτης της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγια, κατηγόρησε το Ισραήλ για την αποτυχία επίτευξης συμφωνίας πριν από το Ραμαζάνι και δήλωσε ότι η οργάνωση είναι πρόθυμη να επαναλάβει τις διαπραγματεύσεις σε οποιοδήποτε πλαίσιο, εφόσον αυτό εγγυάται μόνιμη κατάπαυση του πυρός.
Στους 31.112 οι νεκροί στη Γάζα
Η Υπηρεσία Αρωγής και Εργων του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες δήλωσε την Κυριακή ότι η πείνα είναι «παντού» στη Γάζα και χαρακτήρισε την κατάσταση στο βόρειο τμήμα του θυλάκου «τραγική», λέγοντας ότι η βοήθεια μέσω ξηράς δεν είναι εφικτή «παρά τις επανειλημμένες εκκλήσεις».
Οι ΗΠΑ και η Ιορδανία πραγματοποίησαν νέα ρίψη ανθρωπιστικής βοήθειας από αέρος προς τους Παλαιστίνιους στη Γάζα την Κυριακή. Συγκεκριμένα, έριξαν με αλεξίπτωτο περισσότερα από 11.500 γεύματα, ανακοίνωσε ο αμερικανικός στρατός.
Η κεντρική διοίκηση του αμερικανικού στρατού ανέφερε ότι η τελευταία ρίψη από αέρος πραγματοποιήθηκε πάνω από τη βόρεια Γάζα και περιλάμβανε ρύζι, αλεύρι, ζυμαρικά και κονσέρβες τροφίμων.
Τουλάχιστον 31.112 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί και 72.760 έχουν τραυματιστεί από τις 7 Οκτωβρίου στη στρατιωτική επίθεση του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας, όπως μεταδίδει το Reuters, επικαλούμενο ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας, υπό την ηγεσία της Χαμάς, τη Δευτέρα.
Βίλντερς: Πλήρης υποστήριξη στο Ισραήλ
Σε μία παράλληλη εξέλιξη, ο πρόεδρος του Ισραήλ, Ισαάκ Χέρτζογκ, βρίσκεται στην Ολλανδία, όπου παρέστη στα εγκαίνια του πρώτου μουσείου Ολοκαυτώματος στη χώρα το Σαββατοκύριακο.
Νωρίτερα σήμερα Δευτέρα το πρωί συναντήθηκε με τον Γκέερτ Βίλντερς, τον ηγέτη του αντι-ισλαμικού ακροδεξιού κόμματος Ελευθερίας (PVV), το οποίο κέρδισε σοκαριστικό ποσοστό 26% στις εκλογές του Νοεμβρίου, αλλά δεν έχει καταφέρει ακόμη να σχηματίσει κυβέρνηση συνασπισμού.
Ο Βίλντερς, ο οποίος έχει κάνει εκστρατεία για την απαγόρευση του Κορανίου και των τζαμιών στην Ολλανδία, σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ανέφερε:
«Μόλις είχα μια υπέροχη συνάντηση στο Αμστερνταμ με τον πρόεδρο του Ισραήλ, Ισαάκ ΧέρτΖογκ. Του είπα ότι είμαι περήφανος που επισκέπτεται την Ολλανδία και ότι το Ισραήλ έχει και θα έχει πάντα την πλήρη υποστήριξή μου στον αγώνα του κατά της τρομοκρατίας».
Με πληροφορίες από Reuters, AFP, AP, ΚΥΠΕ