ΚΥΠΕ
Η επόμενη και πιο ελπιδοφόρα μέρα, για την τοπική αυτοδιοίκηση στην Κύπρο είναι πλέον γεγονός, δήλωσε ο Υπουργός Εσωτερικών Νίκος Νουρής, σε χαιρετισμό του σε ενημερωτική ημερίδα αναφορικά με την εφαρμογή του νέου νομοθετικού πλαισίου που αφορά τη μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης που ψήφισε η Βουλή.
«Μετά από μία και πλέον δεκαετία προσπαθειών, συζητήσεων και διαβουλεύσεων, έγινε κατορθωτό, όλοι μαζί, να καταλήξουμε σε ένα νέο, σύγχρονο και βελτιωμένο νομοθετικό πλαίσιο, το οποίο ψηφίστηκε από τη Βουλή των Αντιπροσώπων τον περασμένο Μάρτιο», είπε.
Αναντίλεκτα, σημείωσε ο Υπουργός, η μεταρρύθμιση της τοπικής αυτοδιοίκησης αποτελεί μια από τις πιο σημαντικές μεταρρυθμίσεις από ιδρύσεως της Κυπριακής Δημοκρατίας, την οποία η Κυβέρνηση επιδίωξε με συνέπεια, θεωρώντας την ως κορυφαία προτεραιότητά της. Εξέφρασε τις ευχαριστίες του για την αγαστή συνεργασία προς την επίετευξη αυτού του στόχου, τον Πρόεδρο και τα μέλη της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εσωτερικών, τόσο της νυν, όσο και της τέως Επιτροπής, καθώς και τους Προέδρους και μέλη των Ενώσεων Δήμων και Κοινοτήτων Κύπρου όπως και τους συνεργάτες του στο Υπουργείο Εσωτερικών.
Είπε ότι όλα όσα πρέπει να γίνουν στην μεταβατική περίοδο, μέχρι το Μάιο του 2024, είναι πολλά και τα χρονοδιαγράμματα πιεστικά, προσθέτοντας ότι «θα τηρήσουμε αυστηρά τα χρονοδιαγράμματα, ώστε να είμαστε έγκαιρα έτοιμοι για να επιτύχουμε την ομαλή μετάβαση στο νέο θεσμικό πλαίσιο».
Το Υπουργείο Εσωτερικών, είπε, είναι έτοιμο να αναλάβει το ρόλο του συντονιστή και καθοδηγητή των τοπικών αρχών και οργανισμών, μέσω της Κεντρικής Συμβουλευτικής Επιτροπής, που συστήνεται στο πλαίσιο των περί Δήμων και περί Επαρχιακών Οργανισμών Αυτοδιοίκησης Νόμων, ώστε να επιτευχθεί η σωστή προετοιμασία για τη μετάβαση στο νέο πλαίσιο λειτουργίας της τοπικής αυτοδιοίκησης, μέσα στα συγκεκριμένα χρονικά πλαίσια.
Ο Υπουργός Εσωτερικών ανέφερε ότι το νομοθετικό πλαίσιο για τη λειτουργία των τοπικών συμπλεγμάτων παροχής υπηρεσιών στις κοινότητες είναι λιγότερο σύνθετο και έτσι δεν προβλέπεται η σύσταση κάποιου προσωρινού οργάνου, κατά τη μεταβατική περίοδο. Παρά ταύτα, πρόσθεσε, η διαδικασία αυτή αντιμετωπίζεται από το Υπουργείο επίσης με τη δέουσα προσοχή και θα τύχει στήριξης και καθοδήγησής μας, προκειμένου να συσταθούν οι ορθές οργανωτικές δομές, σε κάθε σύμπλεγμα.
«Πρόσθετα θέλω να επαναλάβω την δέσμευση μας, πως οι κοινότητες και κατ’ επέκταση τα συμπλέγματα, θα τυγχάνουν αυξημένης οικονομικής στήριξης από το κράτος κατ’ αναλογία με αυτά των Δήμων, ώστε να είναι βιώσιμα και ικανά να προσφέρουν αναβαθμισμένες υπηρεσίες στους κατοίκους της υπαίθρου. Ήδη έχουμε προχωρήσει στην εξέταση και έγκριση αιτημάτων ενισχύοντας την στελέχωση κοινοτήτων με πρόσθετο προσωπικό, για εξυπηρέτηση των υφιστάμενων αναγκών, όπου αυτό χρειάζεται και αιτιολογείται», σημείωσε.
Ο κ. Νουρής ανέφερε πως μέσα από τις παρουσιάσεις θα αναδειχθούν ορισμένα θέματα, τα οποία ως Υπουργείο έχουν εντοπίσει ότι χρήζουν περαιτέρω νομοθετικής ή άλλης ρύθμισης. Αυτά τα θέματα, είπε, έχουν προκύψει λόγω του μεγάλου αριθμού τροπολογιών, που επήλθαν κατά την ψήφιση των νομοσχεδίων. Πρόσθεσε ότι διαπιστώθηκαν επίσης κάποια πρόσθετα κενά και αδυναμίες, μετά από τη συνολική αξιολόγηση των νόμων, τα οποία επίσης χρήζουν διόρθωσης και είπε ότι αναμένεται ότι εν ευθέτω χρόνο και οπωσδήποτε πριν από την έναρξη ισχύος των νέων νόμων ότι, το Υπουργείο Εσωτερικών θα επανέλθει με τροποποιητικά νομοσχέδια για διόρθωση των προβληματικών διατάξεων.
Ο Υπουργός συνέχισε λέγοντας ότι στόχος της επίτευξης του νέου πλαισίου λειτουργίας της τοπικής αυτοδιοίκησης από το 2024, έχει περιληφθεί στο Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και αποτελεί προϋπόθεση για την απορρόφηση πόρων από το Ταμείο, αναγκαίων για τον ζητούμενο μετασχηματισμό και τον εκσυγχρονισμό. Στο πλαίσιο του Σχεδίου αυτού, πρόσθεσε, έχει εγκριθεί πρόγραμμα κατάρτισης τόσο των αιρετών όσο και των τεχνοκρατών, που θα αναλάβουν την υλοποίηση της μεταρρύθμισης και είπε ότι το πρόγραμμα ετοιμάζεται, θα υπάρξει διαβούλευση με τις δύο ενώσεις και θα υπάρξει ενημέρωση.
«Το πρώτο βήμα έγινε. Η κυβέρνηση του Προέδρου Αναστασιάδη τήρησε τις δεσμεύσεις της. Όπως συναινετικά προσεγγίσαμε την αναγκαιότητα ψήφισης του Νομοσχεδίου, με τον ίδιο τρόπο θα πορευτούμε και στο στάδιο της υλοποίησης. Μαζί πετύχαμε την ψήφιση αυτής της σπουδαίας για τον πολίτη μεταρρύθμισης, μαζί θα την κάνουμε πράξη», σημείωσε ο κ. Νουρής.
Καταλήγοντας απευθύνθηκε ιδιαίτερα «προς τους αιρετούς που βρίσκονται σήμερα μαζί μας» και είπε ότι «η παράταση της θητείας σας μέχρι και το Μάιο του 2024, σας επιφορτίζει με πρόσθετες ευθύνες. Ζητούμε από εσάς να αξιοποιήσετε την περίοδο αυτή για σωστή προετοιμασία και ομαλή μετάβαση στη νέα τάξη πραγμάτων. Είμαι σίγουρος, ότι όλοι σας θα σηκώσετε αυτό το βάρος με το αίσθημα ευθύνης που σας διακρίνει».
Στον δικό του χαιρετισμό, ο Πρόεδρος της Ένωσης Δήμων Κύπρου Ανδρέας Βύρας είπε ότι η μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην Κύπρο είναι πλέον γεγονός και ότι η αναγκαιότητα της υπήρξε μια διαχρονική θέση της Ένωσης Δήμων.
Η μεταρρύθμιση, είπε, στόχο έχει την παροχή της καλύτερης δυνατής ποιότητας υπηρεσιών στους πολίτες, με το χαμηλότερο δυνατό κόστος, διασφαλίζοντας έτσι την βελτίωση της ποιότητας ζωής στον τόπο μας.
Ανέφερε ότι παρά τις επιμέρους αδυναμίες που περιλαμβάνει η νέα Νομοθεσία, οφείλουμε να αναγνωρίσουμε ότι γίνονται σημαντικά βήματα ενίσχυσης των Δήμων, ιδιαίτερα όσον αφορά τη διοικητική και οικονομική αυτοτέλειά τους αλλά και τον εμπλουτισμό των αρμοδιοτήτων και εξουσιών τους.
«Η δουλειά μας όμως δεν έχει τελειώσει. Κατ’ ακρίβειαν, η πραγματική δουλειά τώρα αρχίζει. Το μεταβατικό στάδιο που ακολουθεί στα επόμενα δύο χρόνια μέχρι την εφαρμογή της νέας νομοθεσίας είναι εξαιρετικά κρίσιμο για την επιτυχή υλοποίηση της Μεταρρύθμισης», είπε ο κ. Βύρας, προσθέτοντας ότι «είναι η ώρα της συντονισμένης δράσης, της σωστής προετοιμασίας και οργάνωσης αλλά και η ευκαιρία να εντοπίσουμε και να διορθώσουμε τις όποιες επιμέρους αδυναμίες μπορεί να προκαλέσουν λειτουργικά προβλήματα στο μέλλον».
Εξάλλου, ο Πρόεδρος της Ένωσης Κοινοτήτων Κύπρου Ανδρέας Κιτρομηλίδης είπε ότι στα θετικά της Μεταρρύθμισης αυτής καταγράφεται η θεσμοθέτηση των Συμπλεγμάτων Υπηρεσιών των Κοινοτήτων, κάτι που ως Ένωση Κοινοτήτων, για πάρα πολλά χρόνια ζητούσαν και που οι κοινότητες εδώ και εικοσιπέντε χρόνια, από μόνες τους και άτυπα λειτουργούν με πολύ καλά αποτελέσματα.
«Πιστεύουμε ότι η θεσμοθέτηση αυτή, παρά τα κενά που υπάρχουν στην Νομοθεσία, θα βοηθήσει τις κοινότητες να λειτουργήσουν με καλύτερα αποτελέσματα και να προσφέρουν στους κατοίκους τους, υπηρεσίες που σήμερα με την υφιστάμενη Νομοθεσία δεν είχαν τη δυνατότητα να κάνουν», ανέφερε.
Ωστόσο, είπε ότι υπάρχει απογοήτευση καθώς τίποτε από όσα ζήτησαν δεν έχουν εισαχθεί στον Περί Κοινοτήτων Νόμο και «ιδιαίτερα για τη διοικητική και οικονομική αποτελεσματικότητα των κοινοτήτων, τον εσωτερικό έλεγχο ο οποίος θα βοηθούσε τις κοινότητες στις αποφάσεις τους, την κρατική χορηγία προς τις κοινότητες και τα Συμπλέγματα, αλλά και καμία άλλη ουσιαστική αλλαγή δεν έγινε, εκτός από τον περιορισμό των θητειών, που πραγματικά δεν μπορούμε να γνωρίζουμε αν για κάποιους η αλλαγή αυτή είναι ουσιαστική».
Είπε ότι η Ένωση Κοινοτήτων σε αυτά τα δύο χρόνια μεταβατικής περιόδου ελπίζει ότι θα βρεθούν λύσεις σε θέματα τα οποία χρήζουν επανεξέτασης και τα οποία θα πρέπει να εισαχθούν στο Περί Κοινοτήτων Νόμο, «ούτως ώστε, τόσο οι κοινότητες όσο και οι κάτοικοι μας, να νιώθουμε ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση στην Κύπρο είναι μία και δεν διαχωρίζεται σε δύο κατηγορίες».
Στον δικό του χαιρετισμό, ο Αριστος Δαμιανού, Πρόεδρος της Επιτροπής Εσωτερικών της Βουλής, είπε ότι «σήμερα η κυπριακή κοινωνία έχει ενώπιον της ένα ολοκληρωμένο θεσμικό πλαίσιο, απόρροια συλλογικής προσπάθειας, που δικαίως αποκαλείται μεταρρύθμιση».
«Εμείς ως Κοινοβούλιο και ως αρμόδια Επιτροπή Εσωτερικών θα παρακολουθούμε στενά την εξέλιξη της εφαρμογής των νόμων και στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων μας θα παρεμβαίνουμε δημιουργικά. Η μεταβατική περίοδος των 2 χρόνων που υπολείπεται μέχρι τις εκλογές του 2024, προσφέρεται για να επέλθουν σταδιακά οι αναγκαίες αλλαγές. Μα κύρια προσφέρεται για να πειστούν οι πολίτες ότι το τελικό αποτέλεσμα θα υπηρετεί τις ανάγκες τους και θα δημιουργεί τις προϋποθέσεις που θα καθιστούν την τοπική αυτοδιοίκηση αυτό που όλοι οραματιζόμαστε, μια πραγματική τοπική κυβέρνηση. Όπως αρμόζει σε ένα κράτος που θέλει να είναι σύγχρονο. Όπως πρέπει στους πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας», συνέχισε ο κ. Δαμιανού.
Είπε ότι καθοριστική ήταν συνδρομή σε αυτήν την προσπάθεια των εταίρων στη Βουλή, του Υπουργού Εσωτερικών και των συνεργατών του, του Γενικού Διευθυντή του Υπουργείου, του Προέδρου και μελών της Ένωσης Δήμων, του Προέδρου και μελών της Ένωσης Κοινοτήτων.
«Στα έντεκα σχεδόν χρόνια που υπηρετώ ως μέλος της Βουλής των Αντιπροσώπων, ήταν πρωτόγνωρη η βούληση όλων να συνδράμουν την προσπάθεια για γεφύρωση των διαφορών, για εξεύρεση συγκλίσεων και συναινέσεων. Ανάλογη ήταν η στάση του συνόλου των μελών της Επιτροπής Εσωτερικών καθώς και συναδέλφων που συμμετείχαν σε ορισμένες συνεδριάσεις», είπε ο κ. Δαμιανού.