ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

ΥΠΕΣ για μεταναστευτικό: Συγκρατημένη αισιοδοξία για μείωση ροών στο 50%

Ο κ. Κωνσταντίνος Ιωάννου όμως, σημείωσε στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εσωτερικών, πως υπάρχουν και παράγοντες που δεν μπορούν να ελέγξουν

ΚΥΠΕ

Συγκρατημένη αισιοδοξία όσον αφορά στα αποτελέσματα των δράσεων για διαχείριση των μεταναστευτικών ροών εξέφρασε την Πέμπτη στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εσωτερικών ο Υπουργός Εσωτερικών Κωνσταντίνος Ιωάννου, σημειώνοντας όμως πως υπάρχουν και παράγοντες που δεν μπορούν να ελέγξουν, αναφέροντας πως η κατάσταση στον Λίβανο είναι ανησυχητική διότι υπάρχει αυξημένη ροή μεταναστών από τη Συρία.

Ο κ. Ιωάννου, σε δηλώσεις του μετά από τη συνεδρία της Επιτροπής, είπε ότι υπάρχει μια «αισθητή μείωση» στις ροές της τάξης του 50%, ενώ υπάρχει μια μεγάλη αύξηση όσον αφορά τις επιστροφές και συγκεκριμένα 50%.

Σημείωσε επίσης ότι υπάρχει περισσότερη μείωση μέσω της πράσινης γραμμής και λιγότερη δια θαλάσσης, «διότι δυστυχώς εκεί δεν μπορούμε να το ελέγξουμε».

Ανέφερε ότι αυτή τη στιγμή υπάρχει μια «συγκρατημένη αισιοδοξία» για τα αποτελέσματα. Σημείωσε ότι έχουν κάνει συγκεκριμένες ενέργειες, έχουν μειώσει τον χρόνο εξέτασης αιτητών ασύλου από εννέα και πλέον μήνες, στους τρεις μήνες και στον έναν μήνα για τις πρόδηλα αβάσιμες, ενώ έχουν διπλασιάσει τους εξεταστές του ασύλου.

Ο Υπουργός ανέφερε ότι πρέπει να είμαστε επιφυλακτικοί, διότι υπάρχουν και εξωγενείς παράγοντες και αναφέρθηκε στις καταστροφές στη Λιβύη και ότι σύμφωνα με δημοσιεύματα, 7.000 μετανάστες έχουν πάει από τη Λιβύη στην Ιταλία. Σημείωσε ότι ο Λίβανος, με τον οποίο, είπε, είχαν μιλήσει την Τετάρτη ενόψει της νέας άφιξης 118 ατόμων, έχουν αποκόψει  αρκετά πλοιάρια από το να αναχωρήσουν από τον Λίβανο μέσω της συνεργασίας με την Κύπρο. Είπε όμως ότι η κατάσταση στον Λίβανο είναι ανησυχητική διότι υπάρχει μια αυξημένη ροή μεταναστών από τη Συρία, προς Λίβανο. «Άρα αντιλαμβάνεστε ότι αν καταρρεύσει ο Λίβανος, όσον αφορά το μεταναστευτικό, τι θα γίνει», είπε.

Ο κ. Ιωάννου είπε ότι έστειλε επιστολή πριν από τρεις ημέρες στον αντιπρόεδρο της ΕΕ τον Μαργαρίτη Σχοινά, τονίζοντας την ανάγκη όπως επαναξιολογηθούν τα δεδομένα του Λιβάνου και τύχει βοήθειας όπως τυγχάνει και η Τουρκία. «Δυστυχώς οι αφίξεις μεταναστών από τον Λίβανο, τη Συρία δεν μπορούν να ελεγχθούν. Δεν μπορούμε να βάλουμε κάποια επιπλέον μέτρα. Πρέπει να κάνουμε και κάποιες παραδοχές και μας ανησυχεί η κατάσταση όπως εξελίσσεται στις γειτονικές χώρες. Άρα πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα επιφυλακτικοί», είπε. Από κει και πέρα, πρόσθεσε, στα θέματα που μπορούμε να δράσουμε, παίρνουμε τις ανάλογες ενέργειες. «Έχουμε τα συγκεκριμένα πολύ καλά αποτελέσματα μέχρι στιγμής και είμαστε συγκρατημένα αισιόδοξοι», είπε ο Υπουργός. 

Φοιτητές από τρίτες χώρες

Απαντώντας σε ερώτηση όσον αφορά τις χθεσινές δηλώσεις της Υπουργού Παιδείας ότι θα δίδονται κίνητρα για να έρχονται φοιτητές και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και από τρίτες χώρες και αν αυτό ενδέχεται να προκαλέσει ένα κύμα μετανάστευσης στην Κύπρο με φοιτητές που έρχονται από τρίτες χώρες με άλλους σκοπούς, ο κ. Ιωάννου είπε ότι ένα από τα προβλήματα που αντιμετωπίστηκε μέχρι στιγμής είναι το πλαφόν. Υπάρχει αυτή τη στιγμή 35% πλαφόν στα άτομα από τρίτες χώρες, πρόσθεσε.

Το πρόβλημα, σημείωσε, έγκειται στο γεγονός ότι φοιτητές από κάποια κολέγια, αποχωρούν πριν συμπληρώσουν τις σπουδές τους και διαμένουν παράνομα στην Κύπρο. Στόχος, είπε, είναι να λύσουν το πρόβλημα στη ρίζα του. «Θα το λύσουμε εάν βρεθεί ο τρόπος αυτά τα κολλέγια να σταματήσουν τις κακές πρακτικές», είπε, προσθέτοντας πως δεν σημαίνει ότι πρέπει να τιμωρηθούν τα υπόλοιπα τα πανεπιστήμια και να μην μπορούμε να αυξήσουν τους αριθμούς των φοιτητών με όλα τα συνεπακόλουθα για την οικονομία της Κύπρου.

Στόχος, είπε, είναι να έρθουν ποιοτικοί φοιτητές από άλλες χώρες που έρχονται πραγματικά για να σπουδάσουν.

Σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρία, ο Πρόεδρος της Επιτροπής, Άριστος Δαμιανού, είπε ότι σημειώνουν την προσπάθεια εξορθολογισμού σε διαδικασίες στο πλαίσιο του Υπουργείου Εσωτερικών καθώς και μια διαφοροποίηση από την προηγούμενη Κυβέρνηση σε ό,τι αφορά και τον φράκτη της προηγούμενης Κυβέρνησης που πρέπει να αφαιρεθεί, όπως είπε, και στη ρητορική «που δεν είναι μισαλλόδοξη, ούτε μισάνθρωπη». Είπε ότι αναμένουν να δουν πώς θα εξελιχθεί αυτό το πολύ σοβαρό και πολυδιάστατο ζήτημα.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

Η εν λόγω κίνηση στοχεύει στην αντιμετώπιση της διαρροής επιστημονικού ανθρώπινου κεφαλαίου (brain drain) και στην αναβάθμιση ...
ΚΥΠΕ
 |  ΠΟΛΙΤΙΚΗ