ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

ΥΠΕΣ: Ελπίδα να γίνουν δεύτερες σκέψεις από τα κόμματα για ΤΑ

Αν η κυβέρνηση ήθελε να δημιουργήσει ή να προβάλλει προβλήματα υπάρχουν και άλλα σημεία με τα οποία δεν ήμασταν σύμφωνοι, ανέφερε ο κ. Νουρής

ΚΥΠΕ

Ο Υπουργός Εσωτερικών Νίκος Νουρής εξέφρασε την ελπίδα όπως γίνουν δεύτερες σκέψεις από τα κοινοβουλευτικά κόμματα και να υπερψηφιστεί η αναπομπή του ΠτΔ.

Σε δηλώσεις του μετά το πέρας του ετήσιου μνημοσύνου των αγωνιστών της ΕΟΚΑ 1955-59 της κοινότητας Χλώρακας, και του Γεώργιου Αζίνα, ο κ. Νουρής διευκρίνισε πως όσον αφορά το θέμα της αναπομπής του ΠτΔ στους νόμους για τη μεταρρύθμιση της τοπικής αυτοδιοίκηση, η αναφορά αφορά μόνο το κομμάτι εκείνο της νομοθεσίας που αφορά την προσπάθεια εκ μέρους της κυβέρνησης σύστασης ενός συμπλέγματος κοινοτήτων Ακάμα.

Προφανώς συνέχισε, “αν η κυβέρνηση ήθελε να δημιουργήσει ή να προβάλλει προβλήματα υπάρχουν και άλλα σημεία με τα οποία δεν ήμασταν σύμφωνοι όσον αφορά την ψήφιση του συγκεκριμένου νομοσχεδίου”, ενώ πρόσθεσε, “συναινέσαμε ακριβώς πολύ απλά γιατί η πατρίδα μας έχει ανάγκη την μεταρρύθμιση, δουλέψαμε όλοι συναινετικά για πάρα πολλά χρόνια και επομένως δεν μπορεί ούτε να τεθεί σε κίνδυνο ούτε να τορπιλιστεί αυτή η προσπάθεια”.

Επεσήμανε ωστόσο πως ο Ακάμας είναι κάτι διαφορετικό και ξεχωριστό, είναι το εθνικό πάρκο της χώρας και εκτίμησε ότι η μεθοδολογία που ακολουθήθηκε εκ μέρους της Βουλής ήταν πρόχειρη και αβίαστη. Είπε ακόμη πως, λίγες μέρες μόνο πριν από την ψήφιση κατατέθηκε μια πρόταση η οποία όχι απλά δεν υπηρετεί τα συμφέροντα των κοινοτήτων της περιοχής Ακάμα, αλλά τριχοτομεί τον Ακάμα στέλνοντας κάποιες των κοινοτήτων στην Πέγεια, κάποιες άλλες στην Πόλη Χρυσοχούς, ενώ η κοινότητα η Χλώρακα ουσιαστικά παραμένει εκτός του οποιουδήποτε Δήμου. Μια από τις μεγαλύτερες κοινότητες, συμπλήρωσε.

Επομένως συνέχισε ο ΥΠΕΣ, “ακολουθώντας πιστά αυτά τα οποία είχαμε θέσει ενώπιον της Βουλής, δηλαδή την τεχνοκρατική προσέγγιση, ότι δηλαδή οι Δήμοι θα πρέπει να είναι βιώσιμες οντότητες, θεωρούμε ότι θα πρέπει να υπάρξει διόρθωση αυτής της στρέβλωσης“. Ακολούθως, πρόσθεσε πως είναι με αυτόν ακριβώς τον φακό που ο ΠτΔ αναπέμπει το συγκεκριμένο νομοσχέδιο.
Το υπογραμμίζω ότι δεν είναι πρόθεση μας να δημιουργήσουμε πρόβλημα, αντιθέτως τόνισε, είναι η πρόθεση μας να επιλύσουμε προβλήματα γιατί η Ευρώπη μας παρακολουθεί και η Ευρώπη ενδιαφέρεται η Κύπρος να προστατέψει, την περιοχή που λέγεται Εθνικό Δασικό Πάρκο και βεβαίως περιοχή Ακάμα .

Από την άλλη συμπλήρωσε πως την ίδια ώρα και οι κοινότητες της περιοχής του Ακάμα έχουν κάθε δικαίωμα να απολαύουν αυτού του αγαθού που λέγεται Ακάμας και είναι αυτό, όπως είπε, “το οποίο θεωρώ ότι πετύχαμε μέσα από την εκπόνηση του τοπικού σχεδίου”. Επομένως, θέλω να ελπίζω ότι θα γίνουν δεύτερες σκέψεις από τα κοινοβουλευτικά κόμματα και θα υπερψηφιστεί η αναπομπή του ΠτΔ, κατέληξε.

Ουκρανοί- υποδομές

Την άποψη ότι η Κύπρος παρά τον μεταναστευτικό υπερπληθυσμό και τα τεράστια προβλήματα που δημιουργούνται όσον αφορά τα θέματα υποδοχής, από το πρώτο λεπτό δήλωσε παρούσα σε αυτό το κάλεσμα της ΕΕ και στήριξε ανεπιφύλακτα την ευρωπαϊκή οδηγία για την στήριξη και παροχή διευκολύνσεων στον δοκιμαζόμενο ουκρανικό λαό, εξέφρασε ο Υπουργός Εσωτερικών Νίκος Νουρής.

Σύμφωνα με τον κ. Νουρή έχουν αφιχθεί στην χώρα μας και διαμένουν αυτή την στιγμή σχεδόν 15 χιλ. Ουκρανοί, 5 χιλ. από τους οποίους περίπου ήταν νόμιμα διαμένοντες πριν από την εισβολή των Ρώσων, και οι υπόλοιποι έχουν αφιχθεί μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Πρόσθεσε πως έχει συσταθεί ένας μηχανισμός εγγραφής των ενδιαφερομένων Ουκρανών που αποτείνονται στις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Εσωτερικών. Ακολούθως είπε, εκδίδεται σε αυτούς τους ανθρώπους μια κάρτα η οποία του δίδει για 12 μήνες το δικαίωμα ελεύθερης πρόσβασης σε διαμονή, σε σίτιση στην εκπαίδευση, στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη αλλά και στο δικαίωμα εργασίας.

Επομένως εξήγησε ο κ. Νουρής “έχουμε ανταποκριθεί άμεσα“ προσθέτοντας ωστόσο πως “παραμένει το θέμα ότι ο αριθμός είναι πολύ μεγάλος για τα δεδομένα της Κύπρου” και εκφράζοντας την ελπίδα ότι , “η στήριξη της ΕΕ θα είναι τέτοια- κυρίως στο οικονομικό κομμάτι- που θα μας δώσει την δυνατότητα να αντεπεξέλθουμε και σε αυτό το πρόβλημα” .

Επανέλαβε ωστόσο πως είναι θέμα ανθρωπιστικό, αφού μιλούμε για έναν προσφυγοποιημένο λαό που δεν έχει καμία απολύτως σχέση με την παράνομη και την παράτυπη μετανάστευση και έτσι το αντιμετωπίζουμε.

Μεταναστευτικό

Στην εκτίμηση ότι όταν υπάρχει συνέργεια μεταξύ των εμπλεκομένων υπηρεσιών μπορούν να υπάρξουν σωστά αποτελέσματα,προέβη ο Υπουργός Εσωτερικών αναφερόμενος στην διαχείριση του μεταναστευτικού που ξεκίνησε στην Χλώρακα.

Ποτέ είπε, δεν ήμασταν ακραίοι, δηλώνοντας παράλληλα πως καμία σχέση δεν έχουν με αυτά που προσπάθησαν κάποιοι να τους αποδώσουν.

Αυτό όμως το οποίο έχουμε υποχρέωση να κάνουμε συνέχισε, είναι να διαφυλάξουμε μεταξύ άλλων και την δημογραφία και την συνοχή των οντοτήτων μας.

«Πρέπει να υπάρχει διασπορά των μεταναστευτικών ροών πρέπει να υπάρχει σωστή και διαχείριση και βεβαίως πρέπει να επιστρέφονται στις χώρες τους αυτοί των οποίων οι αιτήσεις ασύλου απορρίπτονται», συμπλήρωσε.

Οι αιτήσεις ασύλου απορρίπτονται σε όλους εκείνους, τόνισε, οι οποίοι ανήκουν στην ομάδα των οικονομικών μεταναστών γιατί αυτή η χώρα έχει συγκεκριμένες δυνατότητες, τις οποίες, δυστυχώς έχουμε ξεπεράσει προ πολλού.

Ενδεικτικά είπε πως από την 1η του Γενάρη έχουν αφιχθεί και έχουν κατατεθεί πέντε χιλιάδες αιτήσεις ασύλου, αριθμός που είναι πολύ μεγαλύτερος σε σχέση με το 2021, όλοι προερχόμενοι από τα κατεχόμενα.

Όπως ανέφερε ο κ. Νουρής, το 95% προέρχεται από την πράσινη γραμμή και βεβαίως όλοι αποτελούν προϊόν εργαλειοποίησης από μέρους της Τουρκίας.

Εξήγησε επίσης ότι υπάρχει ανταπόκριση εκ μέρους της ΕΕ και έγινε πάρα πολύ καλά κατανοητό, το πρόβλημα που η Κύπρος αντιμετωπίζει. Εξέφρασε τέλος την ελπίδα ότι «με τις ενέργειες που έχουμε εξαγγείλει θα περιορίσουμε ακριβώς αυτό το φαινόμενο που δεν αφορά μόνο την Επαρχία Πάφου αλλά ολόκληρη την επικράτεια της Δημοκρατίας».

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση