ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Υπ. Υγείας: Ελέγχονται πλήρως οι νεοεισερχόμενοι μετανάστες στην Κύπρο

Γίνεται αμέσως εργαστηριακός έλεγχος για λοιμώδη νοσήματα, κατά κύριο λόγο για AIDS, ηπατίτιδα και φυματίωση

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Γίνονται όλες οι απαραίτητες εξετάσεις από το Υπουργείο Υγείας στους νεοεισερχόμενους μετανάστες στη χώρα, σημείωσε ο Υπουργός Υγείας, Μιχάλης Χατζηπαντέλα.

Στο πλαίσιο παρουσίασης του Προϋπολογισμού του Υπουργείου Υγείας για το 2023, ο Υπουργός Υγείας παρέπεμψε να δώσει εκτενέστερη απάντηση στη σχετική ερώτηση των βουλευτών της Επιτροπής Οικονομικών για το χειρισμό των μεταδοτικών ασθενειών των νεοεισερχόμενων μεταναστών στη χώρα, η Διευθύντρια Ιατρικών Υπηρεσιών Ελισάβετ Κωνσταντίνου.

Η ερώτηση των βουλευτών ήταν σε συνέχεια της εσφαλμένης δήλωσης του Υπουργού Εσωτερικών, Νίκου Νουρή την προηγούμενη εβδομάδα, ότι 1.100 διαμένοντες στο κέντρο φιλοξενίας μεταναστών «Πουρνάρα» έχουν εντοπιστεί θετικοί στον ιό του AIDS και 800 έχουν διαγνωστεί με φυματίωση. Προφανώς αυτοί οι αριθμοί ήταν λανθασμένοι και μετά ο Υπουργός «έτρεξε» μετά από λίγες ώρες να τις ανασκευάσει και να πει ότι αναπαράχθηκαν λανθασμένα από το κρατικό ραδιόφωνο, όπου και τις είχε πει.

Κλείνοντας την παρένθεση για τα λανθασμένα στατιστικά της προηγούμενης εβδομάδας του Υπουργού Εσωτερικών και επιστρέφοντας στα τα της Επιτροπής Οικονομικών και παρουσίασης του προϋπολογισμού του Υπουργείου Υγείας, η η Διευθύντρια Ιατρικών Υπηρεσιών σημείωσε πως, το κέντρο φιλοξενίας «Πουρνάρα» είναι κέντρο πρώτης εισδοχής στην χώρα και προσωρινής διαμονής μεταναστών και όσοι μπαίνουν παράνομα στη χώρα, διαμένουν στο κέντρο για μικρό χρονικό διάστημα. «Μόλις τους παραλάβουμε γίνεται αμέσως εργαστηριακός έλεγχος για τα λοιμώδη νοσήματα που ενδημούν σε αυτούς τους πληθυσμούς, κατά κύριο λόγο για AIDS, ηπατίτιδα και φυματίωση και στη συνέχεια εμβολιάζονται κιόλας, όχι μόνο για COVID-19, αλλά και για τα άλλα νοσήματα ανάλογα με την ηλικία τους», εξήγησε η κ. Κωνσταντίνου.

Αν αυτά τα άτομα διαγνωστούν με νοσήματα ή χρήζουν περαιτέρω εξετάσεων ή προσοχής, παραπέμπονται σε τμήματα του ΟΚΥΠΥ όπου τυγχάνουν ακριβώς την ίδια διαχείριση, όπως θα λάμβανε ένας Κύπριος πολίτης της Κυπριακής Δημοκρατίας. «Αν χρειαστεί να πάρουν θεραπεία, μένουν κιόλας, αν χρειαστεί να λάβουν θεραπεία εξωτερικά, τότε γίνεται και αυτό. Δεν σημαίνει πως κάθε πρόσωπο που χρειάζεται κάποια θεραπεία πρέπει και να εισαχθεί εντός νοσοκομείου», σχολίασε. Η κ. Κωνσταντίνου συμπλήρωσε επίσης πως, «οι πληθυσμοί από τις υποσαχάριες χώρες έχουν αυξημένο κίνδυνο να πάσχουν από συνδυασμό λοιμωδών νοσημάτων, επομένως όσο αυξάνονται οι ροές θα αυξάνονται και τα θετικά περιστατικά. Το 1/3 των περιστατικών τα οποία νέο-διαγνώσκουμε, προέρχονται από αυτούς τους προορισμούς».

Οι βουλευτές που παρευρίσκονταν στην Επιτροπή Οικονομικών σε εκείνο το σημείο, τόνισαν πως πρέπει το υπουργείο να δώσει ακριβείς αριθμούς για να μην υπάρξουν άλλες ψευδείς δηλώσεις και τίτλους που παραπέμπουν κάπου αλλού. Το Υπουργείο επιφυλάχθηκε να αποστείλει στην Επιτροπή τους ακριβείς αριθμούς για να λοιμώδη νοσήματα στην Κύπρο.

Ο Προϋπολογισμός του Υπουργείου

Ο Προϋπολογισμός του Υπουργείου Υγείας για το 2023 αποτελεί το 11% (2022: 14.8%) του συνολικού Κρατικού Προϋπολογισμού του 2023. Οι συνολικές δαπάνες παρουσιάζουν αύξηση κατά 5% σε σύγκριση με το 2022 και προϋπολογίζονται στα €1.1 δις. ευρώ (€1 δις το 2022). Οι Τακτικές Δαπάνες του Προϋπολογισμού ανέρχονται σε 1.13 δισ. και οι Αναπτυξιακές Δαπάνες σε 7.16 εκατ. ευρώ. Τα συνολικά έσοδα υπολογίζονται σε 293 εκατ. και τα 266 εκατ., δηλαδή το 90% αφορούν στην αντιμισθία του προσωπικού που βρίσκεται αποσπασμένο στον Οργανισμό Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας. Η μεγαλύτερη αύξηση σε σχέση με τον Προϋπολογισμό του 2022 αφιερώνεται στη Γενική Κυβερνητική Συνεισφορά του Κράτους στο ΓΕΣΥ κατά 77,8 εκατ. (2022: 435 εκατ.).

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X