ΚΥΠΕ
Η διαδικασία αξιολόγησης προσφορών για πτητικά μέσα πυρόσβεσης είναι «εντός του χρονοδιαγράμματος» δήλωσε σήμερα η Υπουργός Γεωργίας, Μαρία Παναγιώτου. Ανακοίνωσε επίσης ότι την Κυριακή τέθηκαν σε επιχειρησιακή ετοιμότητα τα δύο ιορδανικά ελικόπτερα που έφτασαν στην Κύπρο την Κυριακή του Πάσχα.
Από την πρώτη πυρκαγιά που είχαμε να αντιμετωπίσουμε τον Απρίλιο, είχαμε αναγνωρίσει ότι έχουμε αυτό το πρόβλημα διαθεσιμότητας πτητικών μέσων εξαιτίας των νενομισμένων διαδικασιών που ακολουθούμε, είπε η Υπουργός σε δηλώσεις της στο πλαίσιο εκδήλωσης που διοργάνωσε το Τμήμα Δασών με την ευκαιρία της έναρξης Εβδομάδας Προστασίας των Δασών.
Η κ. Παναγιώτου ανέφερε ότι «δεν μπορούμε να ξεφύγουμε πέραν των νενομισμένων διαδικασιών» οι οποίες, όπως είπε, είναι σε εξέλιξη. Αυτή την στιγμή, συνέχισε, είμαστε στην αξιολόγηση όσων έχουν κάνει προσφορά «οπόταν είμαστε μέχρι στιγμής εντός του χρονοδιαγράμματος που είχαμε πει».
Την ίδια στιγμή ακριβώς, είπε, για να ξεπεράσουμε αυτό το κενό το οποίο είχε δημιουργηθεί, ξεκινήσαμε μια επαφή μαζί και με άλλες γειτονικές χώρες και μη και αποτέλεσμα αυτών των επαφών ήταν η παρουσία των δύο Ιορδανικών ελικοπτέρων στο νησί μαζί με το 18μελές πλήρωμα τους. Να σας θυμίσω, ανέφερε, ότι ήρθαν την Κυριακή του Πάσχα και σε επτά μέρες, δηλαδή χθες τέθηκαν σε επιχειρησιακή ετοιμότητα.
Την ίδια στιγμή, συνέχισε η Υπουργός, είμαστε πάλι σε επαφή με τις χώρες τις γειτονικές όπως και με άλλες σε περίπτωση που κριθεί αναγκαίο να γίνει μετάκληση.
«Επειδή αναγνωρίσαμε ότι υπάρχει αυτό το πρόβλημα με τα πτητικά έχω προχωρήσει κι έχω ζητήσει από τους συναδέλφους μου το ένα πτητικό από τα δύο που έχει η Εθνική Φρουρά, η Αστυνομία και οι Βρετανικές Βάσεις να είναι διαθέσιμο» αν παραστεί ανάγκη, σε περίπτωση που προκληθεί πυρκαγιά, με χρόνο ανταπόκρισης γύρω στα 30 λεπτά, πρόσθεσε η Υπουργός.
Διευκρίνισε ότι ο χρόνος ανταπόκρισης των πτητικών μέσων του Τμήματος Δασών είναι γύρω στα 12 λεπτά, σημειώνοντας ότι είναι από τους πιο καλούς χρόνους που έχουμε κατά μέσο όρο σε επίπεδο ΕΕ.
Η κ. Παναγιώτου επεσήμανε ότι τα πτητικά μέσα είναι ένα κομμάτι της πυρόσβεσης. «Επειδή γνωρίζαμε ότι θα υπήρχε όλο αυτό το πρόβλημα με τα πτητικά με τις νενομισμένες διαδικασίες που ακολουθούμε και τον χρόνο που έχουμε να διανύσουμε, προχωρήσαμε στην ενίσχυση των επίγειων δυνάμεων του Τμήματος Δασών, έχουμε πάρει εξοπλισμό γύρω στα 5,5 εκ.», συμπλήρωσε.
Είπε επίσης, ότι φέτος το προσωπικό έχει τεθεί σε πλήρη ετοιμότητα ένα μήνα νωρίτερα, από τον Απρίλιο και όχι από τον Μάιο όπως ήταν προηγούμενες χρονιές, έχοντας σε οκτώ μήνες αντί έξι και τους δασοπυροσβέστες μαζί με τους δασικούς λειτουργούς που εργάζονται μαζί με τις άλλες συναρμόδιες υπηρεσίες για να αντιμετωπίσουμε ένα δύσκολο Καλοκαίρι που θα έχουμε μπροστά μας.
Συνέστησε ότι πρέπει να είμαστε όλοι προσεκτικοί γιατί «όσα μέσα κι αν έχουμε ποτέ δεν θα είναι αρκετά αν δεν κάνουμε το αυτονόητο, να κάνουμε οτιδήποτε για να μην προκαλέσουμε πυρκαγιά».
Κηρύσσοντας την έναρξη της Εβδομάδας Προστασίας των Δασών, η κ. Παναγιώτου ανέφερε ότι το Τμήμα Δασών έχει ήδη παραλάβει πέντε πυροσβεστικά οχήματα, ενώ επίκειται η παραλαβή άλλων πέντε εντός του τρέχοντος έτους, καθώς και η σταδιακή παραλαβή άλλων 32 μέχρι το 2026. Έχει, επίσης, ολοκληρωθεί η παραλαβή 75 οχημάτων μεταφοράς προσωπικού.
Σημείωσε ότι οκτώ ερπυστριοφόροι προωθητές γης, τέσσερις εκσκαφείς, εννιά γεωργικοί ελκυστήρες και έξι τεμαχιστές κλαδιών έχουν επίσης ενισχύσει τον επιχειρησιακό στόλο του Τμήματος. Επιπλέον, έχει ολοκληρωθεί η εγκατάσταση συστήματος τροφοδοσίας υλικού πυρόσβεσης στα πτητικά μέσα του Τμήματος Δασών στο Αεροδρόμιο Πάφου.
Επίκειται, ανέφερε, η παραλαβή έξι βυτιοφόρων και έξι πλατφόρμων μεταφοράς προωθητών γης μέχρι το 2025 και έχει τροχοδρομηθεί η διαδικασία για την αγορά τριών πυροσβεστικών αεροσκαφών, μέχρι το 2026.
Η κ. Παναγιώτου αναφέρθηκε στην ευρεία σύσκεψη υπό τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Χριστοδουλίδη, με θέμα την αντιμετώπιση των πυρκαγιών και άλλων φυσικών καταστροφών, όπου αποφασίστηκαν νέα μέτρα για την πρόληψη και αντιμετώπιση πυρκαγιών, καθώς και την ενίσχυση της επιχειρησιακής ετοιμότητας για την πολιτική προστασία.
Συγκεκριμένα, είπε η Υπουργός, προωθείται η αναβάθμιση της Πολιτικής Άμυνας σε Υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας, η υπαγωγή της Μονάδας Πτητικών Μέσων δασοπυρόσβεσης στην Εθνική Φρουρά, η επαναλειτουργία του Δασικού Κολλεγίου, η υποβολή τροποποιητικών νομοσχεδίων που αφορούν την αυστηροποίηση των ποινών, η υποβολή πρότασης για αξιοποίηση, εκπαίδευση και ασφάλιση των εθελοντών, καθώς και η σταδιακή απόκτηση από το Κράτος δέκα πυροσβεστικών πτητικών μέσων τα επόμενα χρόνια.
Είπε τέλος, πως βρισκόμαστε στο ξεκίνημα της περιόδου υψηλού κινδύνου εκδήλωσης πυρκαγιών και όλες οι εμπλεκόμενες υπηρεσίες του κράτους, βρίσκονται σε μεγάλο βαθμό επιχειρησιακής ετοιμότητας.
Λιγότερες οι ποσότητες νερού για άρδευση, έχουν ενημερωθεί οι γεωργοί
Ερωτηθείσα σχετικά με τις χαμηλές πληρότητες των φραγμάτων, η Υπουργός Γεωργίας είπε πως έχει ξεκινήσει νωρίτερα φέτος το σενάριο και η αξιολόγηση των ποσοτήτων που έχουμε από την σχετική επιτροπή.
Σημείωσε ότι «έχουμε ενημερώσει έγκαιρα τους γεωργούς μας ότι θα πρέπει να προχωρήσουμε κατά μέσο όρο σε λιγότερες ποσότητες κατά 33% περίπου, έτσι ώστε να γνωρίζουν πώς θα προγραμματίσουν την παραγωγή τους».
Σε ό,τι αφορά την παροχή νερού στα νοικοκυριά, η κ. Παναγιώτου ανέφερε ότι είναι πρώτη προτεραιότητα να έχουν οι πολίτες πόσιμο νερό «οπόταν κάνοντας πλήρη αξιοποίηση και των μονάδων αφαλάτωσης, το Τμήμα Αναπτύξεως Υδάτων εκτιμά ότι θα μπορέσει να δώσει απρόσκοπτα νερό στους πολίτες».
«Περάσαμε ένα πάρα πολύ δύσκολο Χειμώνα, το νερό στα φράγματα είναι σε χαμηλές ροές, κάτω του 50% οπότε πρέπει να είμαστε φειδωλοί και να μην κάνουμε σπατάλες», συνέστησε.
Ερωτηθείσα για την διοικητική έρευνα για τυχόν ευθύνες στα έργα στον Ακάμα, η κ. Παναγιώτου ανέφερε ότι θα γίνουν ενέργειες το συντομότερο. «Έχει φθάσει στα χέρια μου από την Παρασκευή και την διαβάζω», κατέληξε.