ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Υπ. Ενέργειας: Θετική η Chevron για ΦΑ από «Αφροδίτη» στην ΚΔ

Έκανε επίσης λόγο για γενικότερο ενδιαφέρον διεθνών εταιρειών σχετικά με το νέο ενεργειακό πλάνο της Κυπριακής Δημοκρατίας

ΚΥΠΕ

Θετική σχετικά με το ενδεχόμενο τροφοδοσίας της Κυπριακής Δημοκρατίας με φυσικό αέριο από το κοίτασμα «Αφροδίτη» για σκοπούς ηλεκτροπαραγωγής είναι η αμερικανική εταιρεία και διαχειρίστρια του εν λόγω βυθοτεμαχίου Chevron, ανέφερε την Παρασκευή ο Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας Γιώργος Παπαναστασίου. Έκανε επίσης λόγο για γενικότερο ενδιαφέρον διεθνών εταιρειών σχετικά με το νέο ενεργειακό πλάνο της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Μιλώντας μετά το τέλος συνάντησης του Προέδρου της Δημοκρατίας, Νίκου Χριστοδουλίδη, στο Προεδρικό Μέγαρο με αντιπροσωπεία της Chevron, υπό τον Αντιπρόεδρό της για θέματα εξερεύνησης Φρανκ Κασούλο, προκειμένου να εξεταστούν τρόποι αξιοποίησης του βυθοτεμαχίου το συντομότερο δυνατόν, ο κ. Παπαναστασίου είπε πως η εταιρεία παρουσίασε ένα προκαταρκτικό πρόγραμμα ανάπτυξης του «Αφροδίτη», το οποίο θα μελετηθεί τις επόμενες ημέρες και θα αποφασιστεί αν είναι κάτι που επιθυμεί η Κυπριακή Δημοκρατία.

«Έχουμε υποδείξει στην εταιρεία την ανάγκη να τροφοδοτηθεί η Κυπριακή Δημοκρατία με φυσικό αέριο για σκοπούς ηλεκτροπαραγωγής, κάτι που δεν απέρριψε η εταιρεία, λέγοντας πως είναι ένα από τα σχέδια που μπορεί να εξετάσει», συμπλήρωσε.

Πρόσθεσε πως η Chevron θα βρίσκεται επίσης σε εργαστήριο που θα διεξαχθεί το πρωί της Δευτέρας με προσκεκλημένες εταιρείες ενέργειας και τεχνολογίας, όπου θα συζητηθεί τι μπορεί να γίνει για την κυπριακή αγορά.

«Έχουμε εξηγήσει στον κ. Κασούλο ότι η προτεραιότητά μας είναι το φυσικό αέριο να φτάσει στην Κυπριακή Δημοκρατία με σκοπό να χρησιμοποιηθεί στην εγχώρια αγορά για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από χαμηλού κόστους φυσικό αέριο και να μετακυλισθεί στην τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας στην Κύπρο», υπογράμμισε ο Υπουργός Ενέργειας, προσθέτοντας πως οτιδήποτε επιπλέον θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί είτε για υγροποίηση στην Κύπρο, είτε να πάει προς άλλη κατεύθυνση, όπως πιθανό να έχει σκεφτεί η Chevron και περιλαμβάνεται στο πρόγραμμα ανάπτυξης που παρουσίασε.

«Προσωπικά δεν έχω δει ακόμα το σχέδιο ανάπτυξης του βυθοτεμαχίου “Αφροδίτη”, θα το δούμε τις επόμενες ώρες και μέρες, θα το αξιολογήσουμε και θα επανέλθουμε με τα σχόλιά μας», ανέφερε.

Ερωτηθείς αν υπάρχει εξέλιξη στις συζητήσεις με το Ισραήλ για το ζήτημα του Ισάι, ο κ. Παπαναστασίου είπε ότι η κυπριακή πλευρά έχει καταθέσει τα σχόλιά της σε ένα έγγραφο διακρατικής συμφωνίας μεταξύ Ισραήλ και Κύπρου, το οποίο υποβλήθηκε στο Ισραήλ πριν περίπου δύο εβδομάδες, με στόχο την παραλαβή προκαταρκτικών σχολίων κατά την επίσκεψή του Υπουργού στη χώρα στις 14 και 15 Ιουνίου. «Δεν πιστεύω ότι θα είναι το κεντρικό μας θέμα συζήτησης, μάλλον αυτό θα είναι η συζήτηση για τον αγωγό που θα ξεκινά από την ΑΟΖ του Ισραήλ προς την ΑΟΖ της Κύπρου», συμπλήρωσε.

Σε ερώτηση αν κατά τη συνάντηση οι εκπρόσωποι της Chevron έδωσαν ένδειξη πως είναι θετικοί προς την πρόταση της Κύπρου, ο κ. Παπαναστασίου είπε πως πράγματι ήταν θετικοί, προσθέτοντας ότι θέλουν να ακούσουν από το εργαστήρι της Δευτέρας τι θα λεχθεί, να ακούσουν και τις άλλες εταιρείες που θα βρίσκονται εκεί και πιθανόν να κάνουν νέο σχεδιασμό, ο οποίος θα προμηθεύσει και την ΚΔ με φυσικό αέριο, στις ποσότητες που χρειάζεται για σκοπούς ηλεκτροπαραγωγής.

Κληθείς να πει κατά πόσο τα ευρήματα στο κοίτασμα «Αφροδίτη» κινούνται σε μια θετική κατεύθυνση, ο Υπουργός Ενέργειας είπε πως δεν γνωρίζει τα ευρήματα, προσθέτοντας πως πιθανόν να έχει κάτι υπόψιν της η εταιρεία από την γεώτρηση Α3.

Συμπλήρωσε πως υπάρχει ήδη μια ένδειξη γύρω στα 4,2 τρισεκ. κυβικά πόδια και η γεώτρηση Α3 θα επιβεβαιώσει ή θα δώσει μια καλύτερη ένδειξη για το τι πραγματικά υπάρχει στο κοίτασμα, καθώς εστιάζει στο κεντρικό κομμάτι του κοιτάσματος «Αφροδίτη».

Ερωτηθείς αν για να προχωρήσει αυτή η υπόθεση θα πρέπει να κλείσει η εκκρεμότητα με το Ισραήλ για το Ισάι, ο κ. Παπαναστασίου είπε πως το ζήτημα δεν αποτελεί εμπόδιο για την ανάπτυξη του «Αφροδίτη», προσθέτοντας ότι καθώς η Κύπρος επιθυμεί να είναι δίκαιη στις διαβουλεύσεις με το Ισραήλ, αλλά και στο πώς προχωρά με την ανάπτυξη του κοιτάσματος, θα ήταν προτιμότερο να μην υπάρχει εμπόδιο με το Ισάι πριν προχωρήσει η εμπορικοποίηση του κοιτάσματος.

Σε ερώτηση για το αν υπάρχουν ενδείξεις από τις υπόλοιπες εταιρείες που βρίσκονται στην κυπριακή ΑΟΖ και έχουν ήδη εντοπίσει κοιτάσματα για το πότε θα επιστρέψουν για επιβεβαιωτικές γεωτρήσεις ή αν έχουν καταρτήσει πλάνα ανάπτυξης των κοιτασμάτων, και πιο συγκεκριμένα για τα οικόπεδα 6 και 10, ο Υπουργός Ενέργειας είπε ότι σε χθεσινές του δηλώσεις ο Αντιπρόεδρος της ExxonMobil αναφέρθηκε στα σχέδια της εταιρείας για την Ανατολική Μεσόγειο, σημειώνοντας ότι η κυπριακή ΑΟΖ ενδιαφέρει πολύ την εταιρεία, η οποία κάνει σκέψεις για γεώτρηση στην περιοχή, πιθανώς στο οικόπεδο 5 ως το νεότερο κομμάτι που έχει αναλάβει.

«Οι πληροφορίες μας λένε ότι η εξέταση των γεωλογικών δεδομένων για το οικόπεδο 5 είναι πολύ υποσχόμενη. Καταλαβαίνετε ότι με αυτές τις δηλώσεις σε επίπεδο αντιπροέδρου ενός παγκόσμιου οργανισμού και δη αμερικανικού, κατά τις οποίες ανέφερε επίσης πως την ExxonMobil ενδιαφέρει το νέο ενεργειακό πλάνο της ΚΔ, όπως και ένα τερματικό υγροποίησης στην Κύπρο, ξεκίνησε να υπάρχει ενδιαφέρον γύρω από τι προσπαθούμε μέσα από το εργαστήρι της Δευτέρας, αλλά και τη συνάντηση στο Ισραήλ, για σκοπούς φυσικού αερίου που να ρέει προς την Κύπρο», τόνισε σχετικά.

Κληθείς να σχολιάσει περαιτέρω τοποθέτηση του Αντιπροέδρου της ExxonMobil ότι πριν η εταιρεία προχωρήσει στην όποια ανάπτυξη ή εκμετάλλευση των κοιτασμάτων θέλει να γνωρίζει το πλήρες δυναμικό της περιοχής, κατά συνέπεια προτεραιότητα έχουν περισσότερες γεωτρήσεις, ο κ. Παπαναστασίου χαρακτήρισε την τοποθέτηση αυτή ως απολύτως σωστή, καθώς αν δεν υπάρχει αρκετό φυσικό αέριο για να διοχετευτεί προς μία κατεύθυνση δεν μπορούν να δικαιολογηθούν υψηλού κόστους υποδομές.

Σε ερώτηση αν στο εργαστήρι της Δευτέρας συμμετέχουν εταιρείες που βρίσκονται στην ΑΟΖ της Κύπρου ή και άλλοι παίκτες, ο Υπουργός απάντησε πως θα συμμετέχουν όλες οι εταιρείες που βρίσκονται στην ΑΟΖ της Κύπρου, κάποιες άλλες που ενδιαφέρθηκαν στο παρελθόν για την ΑΟΖ της Κύπρου, κάποιες οι οποίες αγοράζουν από άλλες εταιρείες στην ΑΟΖ της Κύπρου, καθώς επίσης και εταιρείες που βρίσκονται στην ΑΟΖ του Ισραήλ.

«Το συγκεκριμένο εργαστήρι έχει τραβήξει το ενδιαφέρον πολλών εταιρειών και δεν είναι μόνο εταιρείες που ασχολούνται με την ενέργεια, αλλά και εταιρείες τεχνολογίας, εταιρείες που κατασκευάζουν αγωγούς, επενδυτές που ενδιαφέρονται για την περιοχή, όπως και ισραηλινές εταιρίες, το ενδιαφέρον των οποίων είναι πολύ σημαντικό, κάποιες εκ των οποίων είναι και κρατικές», συμπλήρωσε.

Τέλος, σε ερώτηση για την τύχη του προγράμματος e-kalathi, ο κ. Παπαναστασίου είπε πως δεν θα εγκαταλειφθεί, καθώς είναι ένα εργαλείο που πρέπει να δοθεί στον καταναλωτή για να μπορεί να επιλέγει τις αγορές των καταναλωτικών του αγαθών.

«Εμείς είμαστε έτοιμοι να ακούσουμε οποιεσδήποτε εισηγήσεις υπάρχουν, παρότι θα έπρεπε να είχαν ήδη λεχθεί στη δημόσια διαβούλευση. Δεν με ενδιαφέρουν οι πολιτικές συζητήσεις, με ενδιαφέρει το αποτέλεσμα, και το αποτέλεσμα και η έγνοια μας είναι ο καταναλωτής», κατέληξε.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση